Στην καταδικασμένη πόλη

Share

Λάσκαρης Π. Ζαράρης

Αψήφιστα το πήρανε οι εχθροί
και ήρθανε ελαφρά οπλισμένοι
μα ενθουσιώδεις λάτρεις των ιδεών…
Όσο το χάος βασιλεύει κι η ένοχη σιωπή,
στην καταδικασμένη πόλη κανείς δε θ’ αντιδράσει.
Στο θάρρος μας δίνουμε περίσσια βάση,
στον πολιτισμό που μας περιβάλλει προσοχή.
Γιατί λοιπόν να μην υποκλιθεί
στην επιδρομή μας, αυτός ο ρημαγμένος τόπος;
αφού με τους Εφιάλτες και τους αργυραμοιβούς
εξασφαλίσαμε το πιο λαμπρό μας μέλλον.

Κλαδί παρατημένο, σε αφιλόξενο χώμα,
πώς να βλαστήσει πάνω στ’ άψυχα κορμιά;
Τώρα, οι πολιορκημένοι κρατούν των Θεών τα δώρα·
ειρήνη αθάνατη και ανθρωπιά.
Το χάραμα που ο ήλιος ξεγλιστράει
από τον πόνο των ψυχών,
πώς να φανεί των κορμιών ο ιδρώτας;
…Αγάλματα, φύσεις πλαστικές
και ο χορός, καλά κρατεί στις πόλεις που βουλιάζουν
καθώς περνά ο βάρβαρος με την απειλητική μορφή,
κάτω στις πέτρες, ο θάνατος φωλιάζει.

Ήτανε όλοι μεθυσμένοι,
η ήττα, τους προκαλούσε μεγάλη ηδονή
γι’ αυτό κανείς δε σήκωσε το χέρι,  ν’ αντισταθεί.
Στα τείχη της πόλης έσβηνε η ζωή
και έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον προδομένοι.
Τότε, οι νικητές είπανε ειρωνικά:
«Φήμες ήταν τελικά πως μάχονταν ηρωικά
σαν τους πανάξιους προγόνους τους!».

Λάσκαρης Π. Ζαράρης
Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας

Zararis Laskaris P.

About Zararis Laskaris P.

Ο Λάσκαρης Π. Ζαράρης γεννήθηκε στο Βόλο το 1969 και κατοικεί μόνιμα στη Νέα Αγχίαλο. Εργάζεται στις φυλακές και είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Έχει γράψει πάνω από 300 ποιήματα και από το  2008 επιδίδεται ταυτόχρονα και στη συγγραφή διηγημάτων. Επίσης, το 2010 ολοκλήρωσε δύο μικρά παιδικά μυθιστορήματα.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων της Αθήνας. Δημοσιεύει ποιήματα και διηγήματα στις εφημερίδες: «Νέα Αγχίαλος» και «Κυπριακός Ελληνισμός», στα περιοδικά: «Μουσών Μέλαθρον», «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» και «Πνευματική Ζωή», σε διάφορα ιστολόγια, στο facebook, όπως και στο προσωπικό του ιστολόγιο: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ», http://parathyrostaoneira.blogspot.com/ .

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει λάβει βραβεία, μετάλλια, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις, συνολικά 34 περίπου τον αριθμό. Στις σημαντικότερες προσωπικές του διακρίσεις συγκαταλέγονται οι εξής:

-         Α΄ Έπαινος στο διήγημα: «Μια γυναίκα, μια Πατρίδα, μια Κληρονομιά» από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος το έτος 2008.

-         Β΄ Βραβείο στο λαογραφικό διήγημα: «Το αλμυρότερο δάκρυ» από το πολιτιστικό περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» το έτος 2010.

-         Β΄ Βραβείο στη νουβέλα: «Η άγνωστη ιστορία του Στέλιου Ιγνατιάδη» από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το έτος 2011.

-         Α΄ Μετάλλιο στην επιστολή αγάπης από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διοτίμα και Μούσες» το έτος 2011.

-         Τον μοναδικό Έπαινο στο πεζογράφημα (παιδικό μυθιστόρημα): «Το νησί και το αθάνατο νερό» από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το έτος 2011.

-         Βραβείο αφιερωμένο στον αρχαίο λυρικό Ιβύκο για το ποίημα: «Η μάνα όλης της ανθρωπότητας· η ελπίδα» από την Αμφικτυονία Ελληνισμού το έτος 2011.

-         Γ΄ Βραβείο στο δοκίμιο: «Η έλξη του εφήμερου και ο καθαγιασμός της αιωνιότητας» από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το έτος 2012.

Έργα-συμμετοχές:

-         Τον Απρίλιο του 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική ποιητική συλλογή του με τίτλο: «Παράθυρο στα όνειρα» (αυτοέκδοση), η οποία έλαβε το Νοέμβρη του 2010 βραβείο από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών».

-         Έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε μία ανθολογία «Ποίηση και Ζωγραφική», σε δύο συλλογές: «Επιστολή Αγάπης» και «Διηγήματα -Παιδική Λογοτεχνία- Ποιήματα» και σε μία ανθολογία Ποίησης – Διηγήματος (Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες  με αφιέρωμα στη Θεσσαλία).
Greek, Hellas, Λογοτεχνία, Ποίηση, Permalink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>