Παραποίηση μιας αλήθειας

Share

Αλέκος Αγγελίδης

 

Η παραποίηση μιας ιστορικής αλήθειας, είτε γίνεται εσκεμμένα είτε από άγνοια, οδηγεί σε λανθασμένα και πολλές φορές όλως αντίθετα συμπεράσματα. Δεν συμβάλλει καθόλου στη σωστή εκτίμηση των γεγονότων και οδηγεί στην άντληση εσφαλμένων και αντίθετων διδαγμάτων απ’ το ιστορικό μας παρελθόν. Τέτοιες λοιπόν διαστρευλώσεις καθιστούν το χθες επιζήμιο για το σήμερα και επικίνδυνο για το αύριο, είτε αυτές γίνονται από άγνοια, είτε από κακή πρόθεση.

Continue reading “Παραποίηση μιας αλήθειας”

Αυτό θα πει ανάποδη μέρα

Share

Αλέκος Αγγελίδης

Ο Τζιο Ραμιρέζ, 19 χρόνων, πήγε με το αυτοκίνητό του ένα χειμωνιάτικο πρωινό σ’ ένα συνοικιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για να δικαστεί για κάποια τροχαία παράβαση που είχε κάνει.

Μόλις αναγγέλθηκε η υπόθεσή του διαπίστωσε, κοιτάζοντας το ρολόι του, ότι τελείωσε η προθεσμία στο μετρητή που είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του. Ζήτησε απ’ το δικαστή να του επιτρέψει να πεταχτεί δυο λεπτά έξω στο δρόμο για να βάλει άλλο ένα κέρμα στο παρκόμετρο. Ο δικαστής του το επέτρεψε.

Continue reading “Αυτό θα πει ανάποδη μέρα”

Απατεώνες στην Ιστορία

Share

Αλέκος Αγγελίδης

Λίγοι απατεώνες στην ιστορία άγγιξαν τα όρια της πανουργίας του Ουίλχεμ Βόιντ. Κι απ’ αυτούς μερικοί μόνο κατάφεραν με τόση επιτυχία να αντλήσουν απ’ τις απάτες τους τόση αλαζονεία και τόσο κομπασμό.

Βρισκόμαστε στη Γερμανία του 1906. Ο Κάιζερ, ο στρατός του και οι κυβερνητικοί του υπάλληλοι είναι όλοι παραφουσκωμένοι με την ιδέα, ότι είναι πολύ ενδιαφέροντες και ζωτικής σημασίας για τον τόπο.

Continue reading “Απατεώνες στην Ιστορία”

Ο απολιθωμένος άντρας

Share

Αλέκος Αγγελίδης

Ένας απολιθωμένος άντρας κείτεται μισοξαπλωμένος στη μέση ενός απανθρακωμένου δρόμου, με την παλάμη του κλειστή και τα δάχτυλά του σφιχτά γύρω από μια χούφτα χρυσών νομισμάτων. Πρόκειτα άραγε για κάποιον κλέφτη που έτρεχε βιαστικός να ξεφύγει και να εξαφανιστεί ή μήπως πρόκειται για κάποιον βιοπαλαιστή, που προσπαθούσε να διασώσει εκείνες τις τρομερές στιγμές του θυμού του Εγκέλαδου ό,τι κατάφερε να συγκεντρώσει, αποταμιεύοντας για χρόνια;

Continue reading “Ο απολιθωμένος άντρας”

‘’Η θρασύτατη πλαστογραφία των αιώνων’’

Share

Το ‘’ντοκουμέντο’’ που συνέβαλε στο σχίσμα των Εκκλησιών

Αλέκος Αγγελίδης

‘’Ο.Β.’’ 24 Μαρτ. 1985

Για 600 χρόνια οι πάπες της Ρώμης χρησιμοποιούσαν τη ‘’Δωρεά του Μεγάλου Κωνσταντίνου’’ σαν ντοκουμέντο για να στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους, ότι είναι ιστορικά και κληρονομικά οι μόνοι και μοναδικοί ρυθμιστές, οδηγοί και άρχοντες της απανταχού χριστιανοσύνης.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που ασπάστηκε το Χριστιανισμό. Continue reading “‘’Η θρασύτατη πλαστογραφία των αιώνων’’”

Ο μηχανισμός του Ήρωνα

Share

Αλέκος Αγγελίδης

Ο μηχανισμός που δουλεύει με κέρματα και μας δίνει καφέδες, σοκολάτες, σάντουιτς, εισιτήρια ή ανοίγει το τηλέφωνο, βάζει μπρος στο πλυντήριο, ανοίγει τη συσκευή του γκαζιού, μας ζυγίζει αυτόματα ή ενεργοποιεί τα ηλεκτρονικά μας παιχνίδια, ένα σύστημα δηλαδή που σχεδόν αποτελεί το σύμβολο της εποχής μας, επινοήθηκε και πρωτοκατασκευάστηκε απ’ τον Έλληνα μαθηματικό, φυσικό, συγγραφέα και μεγάλο εφευρέτη Ήρωνα, ο οποίος έζησε στην Αλεξάνδρεια κάπου ανάμεσα στο 100 π.Χ. και στο 100 μ. Χ..
Continue reading “Ο μηχανισμός του Ήρωνα”