Ελληνικά

Home »  Ελληνικά

Περιεχόμενο της Διασπορικής στην Ελληνική γλώσσα 

Άδοξα φυλλοροώ

ShareΆδοξα φυλλοροώ τις ώρες, τις εβδομάδες, τους… Ανύποπτα έρπει το έρεβος, ύπουλα απλώνεται όλο και περισσότερο! Επιμένω: είναι ληθαργικό στο πέρασμά του! Το κρίμα, δεν είναι γιος της ένδειας παρά το αποπαίδι της αδιαφορίας της εκμετάλλευσης, της ασυνειδησίας -αμολόγητων συμφορών- μηδενός κακού εξαιρετέου τελικά!
Διαβάστε περισσότερα »

Ελευθερία

Της μοναξιάς η φλόγα κερί ελευθερίας λαμπερό, από χέρι αναμένο θεϊκά δωσμένο. Μη και φανεί στ΄ απόβραδο η λύπη κι η μοναξιά σου σβήσει τη χαρά.
Διαβάστε περισσότερα »

Μετά

Οι καιροί της ερήμου μεγάλωσαν σε κλίμα τροπικό βροχή οι μνήμες σου, υγρές οι τελευταίες λέξεις με κράτησαν καιρό πολύ σε πορείες μοναχικές κάτω από ήλιους που ξεφλούδιζαν την επιείκειά μου
Διαβάστε περισσότερα »

Γράμμα σ’ ένα ρόπτρο...

Αγαπητό μοναχικό Σημάδι μιας φωνής... Στέκεσαι εκεί, ομορφόπλαστο σήμαντρο μιας ηχούς. Φωνάζεις τον αφέντη σου, πως κάποιος τον ζητά. Μα η ηχώ, σου απαντά με νόημα ...τη σιωπή!
Διαβάστε περισσότερα »

Ομίχλη

Έλεγα πως τίποτα δεν είναι πιο απτό, αισθητό... Κι εσύ,διακρίνεις ανάμεσα, μερικούς απ΄ τους ανθρώπους, μερικά απ΄τα δέντρα, μερικά απ΄ τα χτίσματα, μερικά...
Διαβάστε περισσότερα »

Εκλογές στην Ελλάδα - Καποδίστριας

«…Ελπίζω, ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν, θέλουν γνωρίσει μεθ’ εμού ότι, εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις Δημόσια Υπουργήματα, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμόν του υψηλού Υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι, πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της. Εφόσον τα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.» (Ιωάννης Καποδίστριας, Δ’ Εθνοσυνέλευσις)
Διαβάστε περισσότερα »

Super Homo Sapiens

Ψήλωσε για μια στιγμή, λίγο πριν τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του. Ένοιωσε το κεφάλι του να απομακρύνεται ταχύτατα από τα πόδια του να ξεπερνά τα σύννεφα να προσπερνά την σελήνη να χάνεται στο άπειρο του σύμπαντος. Για εκείνη τη μοναδική στιγμή ήταν το ον που ονομάζεται άνθρωπος, αυτό το ανυπέρβλητο συμπαντικό ον που είναι προορισμένο να αντιπροσωπεύει την ιδιαίτερη διάσταση του πνεύματος
Διαβάστε περισσότερα »

Πολιτική

Τόσα πράγματα -σκέψεις- σενάρια βάζουν αυτοί, οι συγκεκριμένοι άλλοι, για μένα, για σένα, για όλους... καλά, άσχημα, μέτρια όχι αληθινά...
Διαβάστε περισσότερα »

Πρόσφυγες και Λαθρομετανάστες

  Πρόσφυγες και Λαθρομετανάστες Ημερολόγια απαξίωσης   Πιπίνα Δ. Ιωσηφίδου-Elles Από τον ανέκδοτο Τόμο, “Μελέτες Δ’” “Ένας Πρόλογος” Εμείς, οι κάτοικοι του Πλανήτη, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, είμαστε γνώστες του δράματος των προσφύγων και των λαθρομεταναστών. Πρόκειται για μία οδυνηρή συγκυρία στην πορεία των αιώνων, που στην εποχή μας παρουσιάζεται σε μία νέα μορφή έξαρσης, που οφείλεται  κυρίως στα μαζικά μέσα ενημέρωσης και στην πολύτιμη επικοινωνία μέσω του ιντερνέτ που ευεργετεί τα ενδιαφερόμενα ανά την υφήλιο, πλήθη, προβάλλοντας τις απαίσιες κυριολεκτικά καταστάσεις που επικρατούν σε διάφορα σημεία της γης και που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία κυμάτων προσφύγων ή λαθρομεταναστών.  Αν και η προσπάθεια αλλοίωσης των γεγονότων είναι εμφανής, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία της σύγκρισης και επομένως της σύνοψης συμπερασμάτων έστω και  όταν αυτά προκύπτουν ανάμεσα από τις γραμμές των απόψεων διασήμων ή μη αρθρογράφων.             Οι περιοχές στις οποίες εκτυλίσσονται τα παρόμοια, προφανώς βρίσκονται στο μάτι εκείνων που ενεργούν εναντίον τους [...]

Διαβάστε περισσότερα »

Απόψε έχουμε πανσέληνο...

Δυό στίχοι χαραχτήκανε στου φεγγαριού την άπλα! Ο ένας έγινε νησί,
Διαβάστε περισσότερα »

Ρόζα - Άλμπα

Τηνε 'λέγαν Ρόζα-Άλμπα, κι όπως χόρευε τη Σάμπα μόνο για το χατίρι μου, ξάφνου απ' της ψυχής την άκρη, πνίγηκε καυτό ένα δάκρυ, στο παγερό ποτήρι μου.
Διαβάστε περισσότερα »

Ηλιάνα Βολονάκη

Μια αποκλειστική συνέντευξη και ψηφιακή συνεύρεση με τη συγγραφέα Ηλιάνα Βολονάκη για τη Διασπορική Λογοτεχνική Στοά. Είκοσι ερωτήσεις που αποκαλύπτουν άγνωστα στοιχεία της ζωής και της δημιουργίας της. Τρόπος ζωής η συγγραφή έργων για την Ηλιάνα. Πάντα δραστήρια και δημιουργική.
Διαβάστε περισσότερα »

Ο Σταυρός του Νότου

Μοίρα μου Αρμούρισσα Μην κλαις μικρό μου! Πώς την καρδιά μου σχίζουν οι λυγμοί σου! Έλα μου! Για δες ψηλά εκεί, είν’ ο Σταυρός του Νότου! Άκου λοιπόν την ιστορία μου: Βραδιά ήταν θεσπέσια καλό μου, και η Σελήνη μυστική, τ’ αγιάζι όλο νάζι…
Διαβάστε περισσότερα »

Katerina Gogou-Κατερίνα Γώγου

Time will come when things will change remember this, Maria do you remember that game during the intermission when we run holding the baton —don’t look at me — don’t cry. You are the hope listen, time will come when children will select their parents they won’t be born at random
Διαβάστε περισσότερα »

Ο Άγνωστος Καποδίστριας

Τέτοια κατορθώματα είμαστε συνηθισμένοι μόνο στα μυθικά χρόνια. Ποιός να ήταν αυτός ο Έλληνας του 19ου αιώνα που, τουλάχιστον σε πολιτικούς άθλους, φάνηκε αντάξιος του Ηρακλή; Είναι όλα αυτά αλήθεια; Το όνομα του: Ιωάννης Καποδίστριας.
Διαβάστε περισσότερα »

Ιωάννης Καποδίστριας και Ρωξάνδρα Στούρτζα

Η διεθνής βιβλιογραφία για την επιστημονική, τη διπλωματική και πολιτική δραστηριότητα του Ιωάννη Καποδίστρια είναι τεράστια. Για τον άνθρωπο Καποδίστρια όμως, τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ελάχιστα και ελλιπή.
Διαβάστε περισσότερα »

Ο Καποδίστριας στον Πόρο

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς και διπλωμάτες της εποχής του. Μέσα σε σύντομο για τα δεδομένα της εποχής του διάστημα και με δυσμενή διεθνή ορίζοντα, κατάφερε να εδραιώσει την ανεξαρτησία, να κατοχυρώσει τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους, και να θέσει μέσα από ερείπια τις βάσεις για μία ευνομούμενη πολιτεία. Ως δημόσιος άνδρας και πολιτικός, ήταν προικισμένος με πολλές αρετές, βρίσκω όμως εξαιρετικά επίκαιρο να σημειώσω κάτι για την εντιμότητα, την ανιδιοτέλεια, τη σύνεση και την αφιλοκέρδειά του στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων.
Διαβάστε περισσότερα »

"Όνειρο Καλοκαιρινού Μεσημεριού"

Είμαστε τελικά πολύ ρομαντικοί, και το χειρότερο αδιόρθωτοι με την τέχνη. Μπορεί να σπαταλούμε ώρες, μέρες, μήνες και χρόνια σ' ένα μας καπρίτσιο κατασκευής ενός δημιουργήματος με απώτερο σκοπό να το δούμε κάποια στιγμή ολοκληρωμένο
Διαβάστε περισσότερα »

Ο Μπάρμπα$ ο Αμερικάνο$

Πρόκειται για μια συνταρακτική και άκρως αληθινή ιστορία, η περίληψη της οποίας τιμήθηκε με το 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό βραβείο διηγήματος, που συνδιοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος "Καφενείο των Ιδεών" και ο Δήμος Σαλαμίνας υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων (2010).
Διαβάστε περισσότερα »

Θα επιμένω να 'μαι κει

Σαράντα κι ένα χρόνια πριν, πήραμε το στρατί της προσφυγιάς, Ανηφορίσαμε το Τρόοδος προς άγνωστη πορεία, πατήσαμε τα βουνά της Πιτσιλιάς. Φύγαμε κυνηγημένοι, με στόχο να επιστρέψουμε σε λίγες μέρες. Έχουμε ακόμα το κλειδί του σπιτιού μας συλλογιζόμενοι πότε πια θά 'ρθει εκείνη η ώρα. Του γυρισμού.
Διαβάστε περισσότερα »

Δεν γνωρίζεις

Είσαι άπειρος… δεν γνωρίζεις… ………………. Zούμε στο άσυλο των τρελών, στο τάσι των φαντασμάτων ζούμε και η ανακύκλωση της ζωής είναι νόμος της φύσης και όχι παράγωγο πολιτισμού.
Διαβάστε περισσότερα »

Μην την χτυπάς την πόρτα μου, είπα!

Άνοιξε, δεν υπάρχει κλειδί μήτε σύρτης! Τα της ασφάλειας αχρηστεύθηκαν, αφότου η ζωή ξέφτισε -αλλού καταργήθηκε, τελικά! Μην την χτυπάς την πόρτα μου δεν θά ‘βρεις κρεβάτι ν’ απλώσεις τα πονεμένα μέλη, άρτο, νερό ή κρασί στο γυμνό τραπέζι για ν’ αντρειωθείς για να ποτίσεις του λαιμού την ξηρασία.
Διαβάστε περισσότερα »

Ο έρωτας μιας πένας...

Ψιθύριζε η πένα στο χαρτί... -"Όταν σ'αγγίζω πώς ριγώ... πώς στάζει αίμα κι ανθό, σφυγμός, η συλλαβή μου... πώς αγρυπνούν τα γράμματα προσμένοντας την όλβια φορεσιά σου και στο κορμί σου όταν βρεθώ, το άψυχό μου σώμα παίρνει ανάσα, στεναγμό, βουή και σπαραγμό η μέσα καταιγίδα;
Διαβάστε περισσότερα »

Μην αφήνεις ευκαιρία

Μην αφήνεις ευκαιρία να δείξεις το τάλαντό σου… Έτσι και τ’ αποκρύψεις κάποιοι θα τολμήσουν να πουν ότι είσαι ανίκανος, gutless, ένας αξιοθρήνητος θνητός! Άλλωστε το τάλαντο είναι δώρο θείο…
Διαβάστε περισσότερα »

Θεοποίηση

Έρωτα, δέξου τη συγγνώμη μου, που, άγιο, ασπάστηκα το στόμα σου. Δεν ήταν άγιο! Λάθος η εκτίμηση κι η γνώμη μου, που, άμωμο, θυμιάτισαν το σώμα σου, σε ήχο πλάγιο. Δεν ήταν άγιο.
Διαβάστε περισσότερα »

Older Entries »

2 Comments so far:

 1. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΙΑΡΒΑΛΗ. says:

  Καλησπέρα σας.Είμαι απο Θεσσαλονίκη,μουσικός-συνθέτρια.Γράφω μουσική ορχηστρική σε σύγχρονο ύφος και σε ελληνικό,και τραγούδια στ’ιχους-μουσική.Ενδιθαφέρομαι να επικοινωνήσω γενικότερα με ανθράπους των τεχνών και γραμμάτων,π.χ.ζωγράφους,λογοτέχνεσ,ποιητές.Ενδιαφέρομαι να έχω με κάποιους ένα είδος συνεργασίας,δηλαδή σκέφτομαι να συνδέσω την μουσική με έργα ζωγραφικής,λογοτεχνίας κ.τ.λ. ως επένδυση.αυτό προσπαθώ να κάνω και εδώ στην Ελλάδα,αλλά τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα.
  Συγγνώμη αν σας κούρασα.

  Σας χαιρετώ!

 2. Μιλτιάδης Ντόβας says:

  Είμαι ο Μιλτιάδης ο Ντόβας, προσωπικά γράφω Ποίηση και Στίχους όλων των ειδών, σύγχρονη, ελεύθερη, ομοιοκατάληκτη!!! Θα χαρώ να συνεργαστούμε σε πολλαπλά επίπεδα!!!

  Με ιδιαίτερη εκτίμηση
  και φιλική αφετηρία!!!

  Ο Ποιητής

  Μιλτιάδης Ντόβας

  Υ.ΓΜπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλ. 6976686700
  e-mail:miltos.ntovas@yahoo.gr
  καθώς και στην Ταχυδρομική Διεύθυνση:Στρατηγού Κατσιμήτρου 67, Τ.Κ45500, Πέραμα Ιωαννίνων, Ελλάδα

Leave your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *