Ελληνικά

Home »  Ελληνικά

Περιεχόμενο της Διασπορικής στην Ελληνική γλώσσα 

Ω…  Λίλη!

ShareΎστερα από όλα αυτά, και με το πέρασμα του χρόνου, πίστεψα πως τον είχα ξεφορτωθεί. Μια μέρα –ήταν Άνοιξη- με περίμενε έξω από το σχολείο μου. Ήμουν δεν ήμουν δεκαπέντε χρονών. Δεν ξέρω από πού το είχε μάθει, σε ποιο σχολείο πήγαινα, αλλά όπως έγινε αργότερα γνωστό στις ανακρίσεις, μας έψαχνε και είχε ανακαλύψει πού μέναμε τελικά και με παρακολουθούσε. Σάστισα, τρόμαξα, παράλυσα. Με πλησίασε και μου μίλησε.
Διαβάστε περισσότερα »

Το δάκρυ της Γης

τα λόγια χάθηκαν σε μιά στιγμή στο σκότος στο αίμα αθώων, που χρωστάνε τη ζωή...σε ποιόν; Γιατί πληρώνουν τόσο ακριβά, το βλέμμα , την ανάσα, τη ζωή, i have been ,and these are what my prayers look like; Dear God !!
Διαβάστε περισσότερα »

Η Επταλογία της 13/11

Τρομοκρατία το φάντασμα που πλανάται πια στη ζωή μας
Διαβάστε περισσότερα »

Δεν σε φτάνω

Σου τόχω πει από καιρό πως να σε φτάσω δεν μπορώ ψηλά στο πέταγμά σου...
Διαβάστε περισσότερα »

Yannis Ritsos - Γιάννης Ρίτσος

He had no time – how could he listen? Fighting for his bread he didn’t see that the wheat ear grew tickling the sun’s ear he didn’t see the blond mustache of summer he didn’t see that he also grew.
Διαβάστε περισσότερα »

Είναι παραμύθι

Είπε ακόμη ότι ο Θεός είναι παραμύθι... πως η ζωή εξαρτάται από το Νου... και οι άνθρωποι κυττάχτηκαν με απορία...
Διαβάστε περισσότερα »

Του λόγου ειρωνεία!

Σ’ αυτή την όμορφη της Σιδώνος συντροφιά όλοι με τα καλά μας, συζητούμε. Ξάφνου κάτι σαν ίλλιγγος με πιάνει, με ζώνουνε οι λέξεις, οι μνήμες, από παλιά... Να σκύψω μέσα μου, να φύγω, να περιχαρακωθώ, να γράψω, να γράψω, εντός μου να χαθώ, σαν μια υπόσχεση,
Διαβάστε περισσότερα »

Νέρεμα

Το μαγικό τοπίο του Στάνλεϋβιλλ θα το βρω κάποια μέρα στον ύπνο μου, ή ακόμα σε μια άλλη ζωή που ονειρεύομαι ακόμα. Από κάτω ένα μεγάλο πλατύ, κόκκινο ποτάμι. Ο Κόνγκος! Αυτοκρατορικός όπως τον γνώρισα κι αργότερα. Ήμουν στη χώρα των υδάτων! Η σκηνή αιχμαλώτιζε για χρόνια το μυαλό μου. Τίποτε, πουθενά σαν το Σταν. Τίποτε πουθενά δεν θα υπήρχε για μένα πιο επιβλητικό, στη φυσική του κατάσταση. Σε τίποτε, πιστεύω, δεν ανήκω περισσότερο απ’ ό,τι στη μαγεία αυτού του ποταμού.
Διαβάστε περισσότερα »

"Οι στίχοι του άρτου"

Το φωτοστέφανο έπλεε προσεκτικά. Κάποτε πλησίασε, ακούμπησε απαλά στην κεφαλή του.
Διαβάστε περισσότερα »

Η Θυσία

Λένε ότι οφείλεται σε αμυαλιά το πρώιμο άνθισμά σου Μέσα στην ‘’ωριμότητά’’ τους στιγμή δεν υποπτεύονται ότι εσύ, σκεπτόμενη βαθιά, ανοίγεις τον δρόμο στην άνοιξη που θα ’ρθεί.
Διαβάστε περισσότερα »

Που λέει ο λόγος...

Στις δεκαεννιά Οκτώβρη, πριν από μύρια χρόνια, που λέει ο λόγος, γνώρισα τη μαγεία του έρωτα, εφταπλάσια.. Στα μισά της μαγικής διαδρομής, περίπου, ο ημίθεος, τροποστουλέγειν, Βοϊδομάτης με ταξίδεψε στο άγιο Πάπιγγο.
Διαβάστε περισσότερα »

Επίγεια και Υπόγεια

Στην αγορά του κόσμου λιγόστεψαν Οι εορταστικές πανήγυρεις Οι βαθιές μετάνοιες στην άγια διαφυγή Πραμάτειες πλέον δε διαλαλούν Τα χρυσοποίκιλτα ενδύματα της πίστης
Διαβάστε περισσότερα »

Θέλω την Άνοιξη!

Aσπρόμαυρη η συνήθεια του φθινόπωρου, Να αδειάζει απ’ τις φυλλωσιές τα δέντρα, Να βάφει αποξένωση την κοίτη του νερού Να σουρουπώνει τις καρδιές...πρωί-πρωί στις όχθες...
Διαβάστε περισσότερα »

Άδοξα φυλλοροώ

Άδοξα φυλλοροώ τις ώρες, τις εβδομάδες, τους… Ανύποπτα έρπει το έρεβος, ύπουλα απλώνεται όλο και περισσότερο! Επιμένω: είναι ληθαργικό στο πέρασμά του! Το κρίμα, δεν είναι γιος της ένδειας παρά το αποπαίδι της αδιαφορίας της εκμετάλλευσης, της ασυνειδησίας -αμολόγητων συμφορών- μηδενός κακού εξαιρετέου τελικά!
Διαβάστε περισσότερα »

Ελευθερία

Της μοναξιάς η φλόγα κερί ελευθερίας λαμπερό, από χέρι αναμένο θεϊκά δωσμένο. Μη και φανεί στ΄ απόβραδο η λύπη κι η μοναξιά σου σβήσει τη χαρά.
Διαβάστε περισσότερα »

Μετά

Οι καιροί της ερήμου μεγάλωσαν σε κλίμα τροπικό βροχή οι μνήμες σου, υγρές οι τελευταίες λέξεις με κράτησαν καιρό πολύ σε πορείες μοναχικές κάτω από ήλιους που ξεφλούδιζαν την επιείκειά μου
Διαβάστε περισσότερα »

Γράμμα σ’ ένα ρόπτρο...

Αγαπητό μοναχικό Σημάδι μιας φωνής... Στέκεσαι εκεί, ομορφόπλαστο σήμαντρο μιας ηχούς. Φωνάζεις τον αφέντη σου, πως κάποιος τον ζητά. Μα η ηχώ, σου απαντά με νόημα ...τη σιωπή!
Διαβάστε περισσότερα »

Ομίχλη

Έλεγα πως τίποτα δεν είναι πιο απτό, αισθητό... Κι εσύ,διακρίνεις ανάμεσα, μερικούς απ΄ τους ανθρώπους, μερικά απ΄τα δέντρα, μερικά απ΄ τα χτίσματα, μερικά...
Διαβάστε περισσότερα »

Εκλογές στην Ελλάδα - Καποδίστριας

«…Ελπίζω, ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν, θέλουν γνωρίσει μεθ’ εμού ότι, εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις Δημόσια Υπουργήματα, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμόν του υψηλού Υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι, πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της. Εφόσον τα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.» (Ιωάννης Καποδίστριας, Δ’ Εθνοσυνέλευσις)
Διαβάστε περισσότερα »

Super Homo Sapiens

Ψήλωσε για μια στιγμή, λίγο πριν τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του. Ένοιωσε το κεφάλι του να απομακρύνεται ταχύτατα από τα πόδια του να ξεπερνά τα σύννεφα να προσπερνά την σελήνη να χάνεται στο άπειρο του σύμπαντος. Για εκείνη τη μοναδική στιγμή ήταν το ον που ονομάζεται άνθρωπος, αυτό το ανυπέρβλητο συμπαντικό ον που είναι προορισμένο να αντιπροσωπεύει την ιδιαίτερη διάσταση του πνεύματος
Διαβάστε περισσότερα »

Πολιτική

Τόσα πράγματα -σκέψεις- σενάρια βάζουν αυτοί, οι συγκεκριμένοι άλλοι, για μένα, για σένα, για όλους... καλά, άσχημα, μέτρια όχι αληθινά...
Διαβάστε περισσότερα »

Πρόσφυγες και Λαθρομετανάστες

  Πρόσφυγες και Λαθρομετανάστες Ημερολόγια απαξίωσης   Πιπίνα Δ. Ιωσηφίδου-Elles Από τον ανέκδοτο Τόμο, “Μελέτες Δ’” “Ένας Πρόλογος” Εμείς, οι κάτοικοι του Πλανήτη, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, είμαστε γνώστες του δράματος των προσφύγων και των λαθρομεταναστών. Πρόκειται για μία οδυνηρή συγκυρία στην πορεία των αιώνων, που στην εποχή μας παρουσιάζεται σε μία νέα μορφή έξαρσης, που οφείλεται  κυρίως στα μαζικά μέσα ενημέρωσης και στην πολύτιμη επικοινωνία μέσω του ιντερνέτ που ευεργετεί τα ενδιαφερόμενα ανά την υφήλιο, πλήθη, προβάλλοντας τις απαίσιες κυριολεκτικά καταστάσεις που επικρατούν σε διάφορα σημεία της γης και που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία κυμάτων προσφύγων ή λαθρομεταναστών.  Αν και η προσπάθεια αλλοίωσης των γεγονότων είναι εμφανής, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία της σύγκρισης και επομένως της σύνοψης συμπερασμάτων έστω και  όταν αυτά προκύπτουν ανάμεσα από τις γραμμές των απόψεων διασήμων ή μη αρθρογράφων.             Οι περιοχές στις οποίες εκτυλίσσονται τα παρόμοια, προφανώς βρίσκονται στο μάτι εκείνων που ενεργούν εναντίον τους [...]

Διαβάστε περισσότερα »

Απόψε έχουμε πανσέληνο...

Δυό στίχοι χαραχτήκανε στου φεγγαριού την άπλα! Ο ένας έγινε νησί,
Διαβάστε περισσότερα »

Ρόζα - Άλμπα

Τηνε 'λέγαν Ρόζα-Άλμπα, κι όπως χόρευε τη Σάμπα μόνο για το χατίρι μου, ξάφνου απ' της ψυχής την άκρη, πνίγηκε καυτό ένα δάκρυ, στο παγερό ποτήρι μου.
Διαβάστε περισσότερα »

Ηλιάνα Βολονάκη

Μια αποκλειστική συνέντευξη και ψηφιακή συνεύρεση με τη συγγραφέα Ηλιάνα Βολονάκη για τη Διασπορική Λογοτεχνική Στοά. Είκοσι ερωτήσεις που αποκαλύπτουν άγνωστα στοιχεία της ζωής και της δημιουργίας της. Τρόπος ζωής η συγγραφή έργων για την Ηλιάνα. Πάντα δραστήρια και δημιουργική.
Διαβάστε περισσότερα »

Older Entries »

2 Comments so far:

 1. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΙΑΡΒΑΛΗ. says:

  Καλησπέρα σας.Είμαι απο Θεσσαλονίκη,μουσικός-συνθέτρια.Γράφω μουσική ορχηστρική σε σύγχρονο ύφος και σε ελληνικό,και τραγούδια στ’ιχους-μουσική.Ενδιθαφέρομαι να επικοινωνήσω γενικότερα με ανθράπους των τεχνών και γραμμάτων,π.χ.ζωγράφους,λογοτέχνεσ,ποιητές.Ενδιαφέρομαι να έχω με κάποιους ένα είδος συνεργασίας,δηλαδή σκέφτομαι να συνδέσω την μουσική με έργα ζωγραφικής,λογοτεχνίας κ.τ.λ. ως επένδυση.αυτό προσπαθώ να κάνω και εδώ στην Ελλάδα,αλλά τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα.
  Συγγνώμη αν σας κούρασα.

  Σας χαιρετώ!

 2. Μιλτιάδης Ντόβας says:

  Είμαι ο Μιλτιάδης ο Ντόβας, προσωπικά γράφω Ποίηση και Στίχους όλων των ειδών, σύγχρονη, ελεύθερη, ομοιοκατάληκτη!!! Θα χαρώ να συνεργαστούμε σε πολλαπλά επίπεδα!!!

  Με ιδιαίτερη εκτίμηση
  και φιλική αφετηρία!!!

  Ο Ποιητής

  Μιλτιάδης Ντόβας

  Υ.ΓΜπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλ. 6976686700
  e-mail:miltos.ntovas@yahoo.gr
  καθώς και στην Ταχυδρομική Διεύθυνση:Στρατηγού Κατσιμήτρου 67, Τ.Κ45500, Πέραμα Ιωαννίνων, Ελλάδα

Leave your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *