Επιφανείς Ομογενείς της Αυστραλίας

Share

Στη σελίδα αυτή η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά επιθυμεί να συμπεριλάβει άτομα της ομογένειας της Αυστραλίας τα οποία είχαν μια ανεπανάληπτη συμβολή στην προώθηση του Ελληνικού Πνεύματος, των Γραμμάτων και του Ελληνικού Πολιτισμού στους Αντίποδες. Τα άτομα αυτά σημείωσαν μια σημαντικότατη πορεία με αυταπάρνηση και μεθοδικότητα για πολλές δεκάδες χρόνια.

Η σελίδα αυτή δεν περιέχει άτομα τα οποία εργάστηκαν για προσωπικούς λόγους ή σημείωσαν μια πρόοδο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και κατόπιν απεδείχθη ότι οι ενέργειές τους ήταν βραχύχρονες ή υποκινούντο από κάποιο προσωπικό ή άλλο συμφέρον. Εδώ θα βρείτε άτομα τα οποία προσέφεραν μια ολόκληρη ζωή στην πρόοδο της κοινωνίας στην οποία ζούσαν, στην πρόοδο των Ελληνικών Γραμμάτων, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τις διαθέσεις τους που δεν ήταν άλλο από αγνές και πήγαζαν από καθαρή συνείδηση και δίψα για πραγματική πρόοδο.

Ίσως κατά καιρούς να έχουν εμφανιστεί άτομα στην Ελλάδα τα οποία υποστήριζαν ότι αντιπροσώπευαν την ομογένεια των αντιπόδων, ίσως να εμφανίστηκαν άτομα τα οποία παρουσίαζαν τον εαυτό τους σαν το πρόσωπο των Ελλήνων της Αυστραλίας και να έλαβαν τιμές από το ελληνικό δημόσιο. Πιστεύουμε όμως ότι αυτά είναι τα άτομα που στην πράξη αντιπροσώπευαν την Ελλάδα επάξια, είχαν μια απαράμιλλη προσφορά και ο Ελληνισμός απανταχού γης έχει υποχρέωση να τα τιμήσει.

Γι’ αυτό αν ακούτε κύριοι της Ακαδημίας Αθηνών, των διαδοχικών κυβερνήσεων της γενέτειρας, των οργανισμών του δημοσίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, των υπουργείων και υπηρεσιών της κυβέρνησης, του Προεδρικού Μεγάρου, της Βουλής των Ελλήνων, του Πολυτεχνίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άλλων υπεύθυνων υπηρεσιών, που κατά καιρούς τιμήσατε ή όχι ελληνικής καταγωγής ομογενείς, αν δεν τιμήσατε κανέναν απ’ αυτά τα άτομα τότε δεν τιμήσατε κανέναν…

Η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά προσφέρει ένα βήμα σ’ αυτούς τους μεγιστάνες της ελληνικής ψυχής, μια ελάχιστη προσφορά μπρος σ’ αυτά που κατόρθωσαν και είναι αυτό που πιστεύουμε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, είναι αυτό που θα έπρεπε να γίνει πριν από χρόνια. Έστω όμως και στην ύστατη αυτή στιγμή ας προσέξουμε τη δραστηριότητα και διορατικότητα που διέκρινε το έργο τους και η ζωή τους ας παραμείνει μάθημα για τις επόμενες γενεές.

Τους ευχαριστούμε γιατί δίχως αυτούς η πορεία της Ελληνικής Παροικίας των Αντιπόδων θα ήταν πολύ φτωχότερη και ασήμαντη. Υπάρχουν κι άλλοι ανάμεσά μας που πρέπει να σημειώσουμε το έργο τους, δώστε μας όμως το χρόνο και θα το πετύχουμε. Η ιστορία είναι ο πραγματικός κριτής.


Dr George Kanarakis

Share

GEORGE KANARAKIS, OAM
B.A. (Athens), M.A. (Indiana), Ph.D. (Athens), Hon.D.Litt. (Charles Sturt)
School of Humanities and Social Sciences
Charles Sturt University

 

Καθηγητής Γιώργος Καναράκης Ο.Α.ΜDr George Kanarakis is an Adjunct Professor at Charles Sturt University, Australia. Previously he taught at the University of Athens (1966-1976) at the Department of English where he also served for several years as its Head, as well as at the University’s Foreign Language School, at La Verne University, Deree-Pierce College, Bridgewater State College, USA, and elsewhere. He also taught at the Australian College for Seniors (1982-1996) and at the School for Talented Children (1985-1989) under Mitchellsearch Ltd. Since 2007 he has lectured at the Charles Darwin University summer program on the island of Kalymnos, Greece.

Professor Kanarakis studied philology (Greek and English) at the University of Athens under a scholarship from the State Scholarship Foundation and later TEFL with the British Council in London (1964). In 1967-1968, under a Fulbright Scholarship, he completed post-graduate studies in English language and American literature at the Institute of International Education of Michigan State University (1967) and applied linguistics at Indiana University, USA (M.A. 1968). In 1974 he was awarded his Ph.D. (Honours) in linguistics from the School of Philology, University of Athens.

Continue reading

Posted in Australia, English, Επιφανείς Έλληνες | 1 Comment

Δημήτρης Ευστρατιάδης

Δημήτρης Ευστρατιάδης
Share

Ο Δημήτρης (Τάκης) Ευστρατιάδης γεννήθηκε το 1935 στο Πορτ Σάιτ της Αιγύπτου και μετανάστεψε στην Αυστραλία το 1954. Μια σημαντικότατη πορεία δράσης έξι δεκαετιών στα δεδομένα της παροικιακής μας εγκατάστασης. Άτομα σαν τον Δ.Ε. με τέτοια προσφορά στα παροικιακά δρώμενα της Μελβούρνης, στις καλές τέχνες, στη διοίκηση και συντονισμό οργανώσεων της παροικίας δεν γνωρίζουμε αν ποτέ θα επαναληφθεί για το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού στους Αντίποδες. Continue reading

Posted in Australia, Greek, Βίοι συγγραφέων, Επιφανείς Έλληνες | 2 Comments

Αλέκος Ν. Αγγελίδης

aggelidis
Share

Εργοβιογραφικό

Γεννήθηκε στο Κίτρος της Πιερίας, στο χωριό που είναι η συνέχεια της ονομαστής και ένδοξης αρχαίας Πύδνας. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια φοίτησε στο γυμνάσιο της Κατερίνης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα και εργάστηκε για κάποιο διάστημα στο Υπουργείο Γεωργίας, στο Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών της Διεύθυνσης Γεωργίας Νομού Πιερίας. Ήρθε στην Αυστραλία το χρόνο που παντρεύτηκε με τη γυναίκα του Δήμητρα το 1954. Μαζί απέκτησαν δύο γιους, το Νίκο και Βασίλη.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Βίοι συγγραφέων, Επιφανείς Έλληνες | Leave a comment

Γιώργος Καναράκης

Καθηγητής Γιώργος Καναράκης Ο.Α.Μ
Share

Καθηγητής Γιώργος Καναράκης Ο.Α.Μ.

Πτυχίο (Παν/μιο Αθηνών), M.A. (Παν/μιο Indiana, ΗΠΑ), δ.Φ. (Παν/μιο Αθηνών), Hon.D.Litt. (Παν/μιο Charles Sturt, Αυστραλία)

Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Charles Sturt

Αυστραλία

Ο Γιώργος Καναράκης από τον Πειραιά είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διδακτική της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας με το Βρετανικό Συμβούλιο στο Λονδίνο (1964), καθώς επίσης, με υποτροφία Fulbright, αγγλική γλώσσα και αμερικανική λογοτεχνία στο Institute of International Education του Πανεπιστημίου Michigan State των ΗΠΑ (1967) και εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ, Continue reading

Posted in Australia, Greek, Βίοι συγγραφέων, Επιφανείς Έλληνες, Ιστορία | 3 Comments