Φωνή Βοώντος

Share

του Γιάννη Λιάσκου

Τακτικές αναλύσεις έργων και βίου λογοτεχνών της Μελβούρνης, Αυστραλίας προς το τέλος του εικοστού αιώνα και τις αρχές τους εικοστού-πρώτου, από τον λογοτέχνη, εκδότη, παρουσιαστή ραδιοφωνικών προγραμμάτων λογοτεχνίας και ιστορίας Γιάννη Λιάσκο.


 

1. Το οδοιπορικό μιας ζωής

Share

του Γιάννη Λιάσκου

(Μελβούρνη – 2003, εφημ. ΤΑ ΝΕΑ)

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα και βρίσκεται, ήδη, στο τυπογραφείο, το νέο βιβλίο του Ευθύμιου Κοντού «Η δύναμη της πίστης και της θέλησης», στο οποίο ο συμπάροικος συγγραφέας μας παρουσιάζει μέσα από την αυτοβιογραφία του, άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Μας σκιαγραφεί τον ανήσυχο τύπο ενός ανθρώπου που παίρνει το πεπρωμένο στα χέρια του και ξεκινά στα 16 του χρόνια για τη μεγάλη περιπέτεια.

Μοχθώντας και παλεύοντας σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους, Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Αυστραλία διαγράφει τον κύκλο της ζωής του για να φτάσει σήμερα σοφός και ώριμος από την πείρα και τα βιώματα που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια να αποτιμά και να καταγράφει τις πράξεις και τα έργα του. Μέσα από τη διήγηση της πολυτάραχης ζωής του ξετυλίγεται και ο ιστορικός και κοινωνικός περίγυρος των πατρίδων που κατά καιρούς τον φιλοξένησαν καθιστώντας έτσι το βιβλίο του μια ιστορική αυτοβιογραφία που περιέχει πολύτιμα στοιχεία τόσο για τον απλό αναγνώστη όσο και για το μελλοντικό ερευνητή και ιστορικό.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Ανάλυση, Βίοι συγγραφέων, Φωνή Βοώντος | Tagged , | 2 Comments

2. Σύμπλευση ξανά…

Share

Του Γιάννη Λιάσκου
(εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 2001)

Δυο χρόνια μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκδοση και παρουσίαση της «Σύμπλευσης», μιας μικρής ανθολογίας σονέτου, μαζευτήκαμε ξανά εγώ και οι καλοί μου φίλοι, ο Βαγγέλης Μύρων, ο Γιάννης Κατσαράς, ο Σάββας Ζουμής και ο Αντρέας Τριανταφυλλόπουλος για να συμπλεύσουμε και πάλι.

Αντάμα, προτρέποντας, παρακινώντας, συμβουλεύοντας ο ένας τον άλλο, χτίζουμε το καράβι της φαντασίας που φορτωμένο λόγο, εικόνες και βιώματα θα μας μεταφέρει στην Πόλη των Ιδεών. Στην Πολιτεία των σονέτων.

Αυτών των μικρών κομψοτεχνημάτων που αποτελούν, αναμφίβολα, το στολίδι της ποίησης αλλά και της λογοτεχνίας γενικότερα.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Βιβλία, Παρουσίαση βιβλίου, Φωνή Βοώντος | Tagged | Leave a comment

3. Περί Σονέτου

Share

Του Γιάννη Λιάσκου
(εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 2 003)

Ένα από τα ομορφότερα, λυρικότερα αλλά και δυσκολότερα ποιητικά είδη, είναι αναμφίβολα, το σονέτο. Το λεγόμενο και «δεκατετράστιχο» αφού ο αριθμός των στίχων του είναι, αυστηρά, αυτός. Αν και κατατάσσεται στην κατηγορία των ελαφρών ποιημάτων, εν τούτοις, είναι από τα δυσκολότερα ποιητικά είδη, απαιτεί,δε, μεγάλη δεξιοτεχνία και στιχουργική πείρα, λόγω των πολλών περιορισμών που έχει.

Μάλιστα, πολλοί φιλόλογοι και κριτικοί της παγκόσμιας λογοτεχνίας το παραλληλίζουν με το επίγραμμα, επειδή ο ποιητής πρέπει μέσα σε λίγους στίχους να κλείσει τα συναισθήματα και να αναπτύξει τη βιοθεωρία του. Να παρουσιάσει, όσο το δυνατόν σφαιρικότερα και καθολικότερα, την ομορφιά ή τη δυστυχία αυτού του κόσμου και να τραγουδήσει με τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής του, τους καημούς και τα βάσανα των φτωχών και κατατρεγμένων.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Ανάλυση, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Leave a comment

4. O Κραταιός Νόστος

Share

Του Γιάννη Λιάσκου

«Ο Κραταιός Νόστος» είναι το πρώτο βιβλίο διηγημάτων της Σούλας Μούσουρα-Τσουκαλά και η πρώτη ατομική της έκδοση. Έχει συμμετάσχει, στο παρελθόν, με ποιήματά της, στη συλλογική έκδοση «Τετραλογία» και στην Ανθολογία Ελλήνων Ποιητών Αυστραλίας «Ποιητικές Ώρες».

Ο «Κραταιός Νόστος» περιλαμβάνει δεκαπέντε διηγήματα, «με τα οποία η συγγραφέας», γράφει ο καθηγητής Μίμης Σοφοκλέους, που είχε και την επιμέλεια του βιβλίου, «αποπειράται να δώσει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας μέσα από ιστορίες σοβαρές και αστείες, σκληρές και τρυφερές, συχνά τραγικές και μελαγχολικές γιατί τέτοιος είναι ο κόσμος που ζουν. Η γκάμα των ηρώων της είναι μεγάλη. Από την πρώτη γενιά που ξενιτεύτηκε, μέχρι τα παιδιά τους που δε γεύτηκαν πατρίδα. Η Ζάκυνθος, όμως, βρίσκεται παντού. Την ακολουθεί καθώς η καβαφική Πόλη ακολουθεί τους πολίτες της παντού…».

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Ανάλυση, Βιβλία, Διήγημα, Λογοτεχνία, Ξενιτιά, Παρουσίαση βιβλίου, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Tagged | Leave a comment

5. Γιώργος Καναράκης

Share

ένας καταξιωμένος επιστήμονας
των Ελληνοαυστραλιανών μας Γραμμάτων

του Γιάννη Λιάσκου

photo: AnagnostisΈνας από τους γνωστότερους και πιο αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους του απόδημου ελληνισμού της Ε’ ηπείρου είναι, χωρίς αμφιβολία, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Charles Sturt, Γιώργος Καναράκης, η φήμη της προσωπικότητας του οποίου έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της Αυστραλίας. Στα επόμενα άρθρα θα σταθούμε σ’ αυτόν τον «διακεκριμένο Άνθρωπο και καταξιωμένο επιστήμονα, που είναι Πρεσβευτής και πρόξενος της γλώσσας και των παραδόσεών μας», σύμφωνα με τον Κυριάκο Βαλαβάνη της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» (Αθήνα).

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Ανάλυση, Βίοι συγγραφέων, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | 1 Comment

6. Γιώργος Καναράκης: Ο φιλόλογος

Share

του Γιάννη Λιάσκου
εφημ. ΤΑ ΝΕΑ (Αυστρ.), 2003

photo: AnagnostisΤην αιτία για τη σειρά αυτή των άρθρων μου σχετικά με τον καθηγητή Γ. Καναράκη και το έργο του, μου την έδωσε η παρουσίαση του πρωτοποριακού βιβλίου του «Ο ελληνικός Τύπος στους αντίποδες: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία» τον Αύγουστο του 2001 στη Μελβούρνη και τα ευμενή σχόλια των ομιλητών της εκδήλωσης, του καθηγητή  Μίμη Σοφοκλέους και του εκπαιδευτικού Κυριάκου Αμανατίδη.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Ανάλυση, Βίοι συγγραφέων, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Tagged , | 1 Comment

7. Γιώργος Καναράκης: ο ιστοριογράφος

Share

του Γιάννη Λιάσκου

photo: AnagnostisΠροτού αρχίσω αξίζει να θυμηθούμε την επιτυχημένη αντιδιαστολή μεταξύ ιστοριογράφου και ιστορικού που διατύπωσε ο εκπαιδευτικός Κυριάκος Αμανατίδης μιλώντας για τον Γ. Καναράκη στην τιμητική εκδήλωση γι αυτόν του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας τον Αύγουστο του 1999, και την οποία περιέλαβε στη βιβλιοκρισία του για το βιβλίο του καθηγητή «In the Wake of Odysseus: Portraits of Greek Settlers in Australia» («Νέος Κόσμος», 7/10/99, σ. 6).

Παρατηρεί, λοιπόν, ο Κ. Αμανατίδης ως προς το αντικείμενο και τη μεθοδολογία: «Από τη μια έχουμε τον ιστορικό… που μελετά έναν λαό ή έναν τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, διαχρονικά, εξηγώντας πώς εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο, και από την άλλη τον ιστοριογράφο… που δίνει το πορτρέτο συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων ή προσώπων, η γνώση των οποίων μας βοηθά στην πληρέστερη κατανόηση της εποχής και του χώρου μέσα στον οποίον έζησαν και έδρασαν».

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Ανάλυση, Βίοι συγγραφέων, Μελέτη, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Tagged , , , | Leave a comment

8. Γιώργος Καναράκης: ο γλωσσολόγος

Share

του Γιάννη Λιάσκου
εφημ. ΤΑ ΝΕΑ (Αυστρ.) 2003

photo: AnagnostisΣτα προηγούμενα άρθρα είδαμε τον Γ. Καναράκη τον φιλόλογο, τον ερευνητή του Τύπου μας στους Αντίποδες και τον ιστοριογράφο στην πρωτοποριακή συμβολή του στους κλάδους αυτούς, μια τρίπτυχη επιστημονική προσφορά με κεντρικό θέμα τον Ελληνισμό των Αντιπόδων.

Το έργο και η προσφορά όμως του Γ. Καναράκη δεν σταματάει εκεί. Ο ίδιος έχει συμβάλλει ερευνητικά και συγγραφικά και στον κλάδο της γλώσσας-γλωσσολογίας. Όπως είναι φυσικό, η προσφορά του στο χώρο αυτό είναι άγνωστη στο ευρύτερο παροικιακό κοινό για δυο βασικούς λόγους:

Πρώτον, λόγω των εξειδικευμένων θεμάτων που χειρίζεται, τα δημοσιεύματά του είναι γνωστά κυρίως μεταξύ των ειδικών (γλωσσολόγων και άλλων με ανάλογα ενδιαφέροντα), και δεύτερον γιατί δεν έχουν σχέση με τον Ελληνισμό των Αντιπόδων.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Ανάλυση, Βίοι συγγραφέων, Μελέτη, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Tagged , , | 1 Comment

9. Το περιοδικό “Αντίποδες”

Share

Δεκατρία χρόνια πριν ο Γιάννης Λιάσκος έδινε μια σεμνή και σεβαστή εικόνα της έκδοσης του περιοδικού “Αντίποδες” όπως το είχε δει εκείνος. Σήμερα, το ίδιο λογοτεχνικό περιοδικό συμπληρώνει σαράντα χρόνια έκδοσης, και είναι καλό να συγκρίνουμε τις σκέψεις και το περιεχόμενο εκείνης της εποχής έχοντας υπ’ όψιν τη διαφορά αυτών των δέκα και πλέον χρόνων. Για το τεύχος 2010 συνδεθείτε εδώ.

του Γιάννη Λιάσκου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα και παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το ετήσιο λογοτεχνικό περιοδικό «Αντίποδες» που εκδίδει ανελλιπώς από το 1974 ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης. Πρόκειται για ένα πανηγυρικό τεύχος 170 σελίδων, το πλέον πολυσέλιδο που έχει κυκλοφορήσει, αφού φέτος συμπληρώνονται τριάντα συναπτά έτη από την ίδρυση του Συνδέσμου.

Όλα αυτά τα χρόνια το λογοτεχνικό αυτό περιοδικό συντρόφευσε τον Έλληνα της Μελβούρνης, αυτόν που παράλληλα με τον καθημερινό μόχθο, πάλευε και παλεύει να κρατήσει ζωντανή την πνευματική και πολιτιστική του παράδοση, να διατηρήσει ακέραιη τη γλώσσα και τις παραδόσεις του, να διαφυλάξει, ως κόρη οφθαλμού, την ελληνική του ταυτότητα.

Continue reading

Posted in Australia, Βιβλία, Λογοτεχνία, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Tagged , | Leave a comment

10. Ώρες Περισυλλογής

Share

του Γιάννη Λιάσκου

«Ποίησις εστί τέχνη μιμητική πράξεών τε και λόγων, έχουσα το μεθ’ αρμονίας και ρυθμού εις αρετήν διατιθέναι τας των ακουόντων ψυχάς».

Η ποίηση είναι τέχνη που μιμείται πράξεις και λόγια, και η οποία αποβλέπει με την αρμονία και τον ρυθμό να οδηγήσει στην αρετή τις ανθρώπινες ψυχές που ακούνε τα δημιουργήματά της. Αυτός είναι, ίσως, ο τελειότερος ορισμός της ποίησης και δόθηκε από τον Αριστοτέλη. «Η ποίηση είναι ιδανική διάταξη ιδανικών λέξεων» συμπληρώνει ο Άγγλος ποιητής Κόλεριτζ, ενώ ο Γάλλος ποιητής Βαλερί αποφαίνεται: «Η ποίηση είναι ανάπτυξη ενός επιφωνήματος».

Continue reading

Posted in Australia, Ανάλυση, Βιβλία, Λογοτεχνία, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Tagged | Leave a comment

11. Η “άλλη” άποψη

Share

του Γιάννη Λιάσκου

Έφυγε, πρόσφατα, από κοντά μας ο γνωστός συμπάροικος Δημήτρης Τσιαούσης, συγγραφέας τριών ιστορικών εκδόσεων τα οποία είχα την τιμή να επιμεληθώ. Τελείωσα και τη μελέτη τριών ανέκδοτων ιστορικών βιβλίων του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πρόκειται για τα βιβλία «Η μεταδεκεμβριανή τραγωδία της Ελλάδας», «Η Εθνική Αντίσταση» και «Αντάρτης του ΕΛΑΣ και του Δ.Σ.Ε.».

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Βιβλία, Φωνή Βοώντος | Leave a comment

12. Κυνηγώντας το όνειρο

Στρατής Βακράς
Share

του Γιάννη Λιάσκου


Διαβάζοντας κάποιος την εθνική του λογοτεχνία, γνωρίζει τον ίδιο τον εαυτό του ως τις απώτατες ρίζες του. Για λαούς, μάλιστα, σαν τον δικό μας, με αρχαιότατη ιστορία, που γνώρισε μέσα στους αιώνες ποικίλες φάσεις ζωής, η γνώση αυτή είναι απαραίτητη.

Για το λόγο αυτό πρέπει το άτομο να παρακινείται στη μελέτη βιβλίων, που όχι μόνον είναι κατάλληλα, αλλά και ανάλογα προς την πνευματική του ικανότητα, αλλά προπαντός τέτοια που να του κινούν το ενδιαφέρον. Έτσι, σιγά σιγά θα αγαπήσει το βιβλίο, θα αποκτήσει τη συνήθεια να διαβάζει και την όρεξη να μελετά.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Βιβλία, Παρουσίαση βιβλίου, Φωνή Βοώντος | Tagged | Leave a comment

13. Η κραυγή της καρδιάς

Φανή Μάγγου
Share

του Γιάννη Λιάσκου


Φανή Μάγγου

Πληθαίνουν τελευταία οι εκδόσεις βιβλίων συμπαροίκων με θέμα αληθινά γεγονότα που έζησαν και βίωσαν τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στη δεύτερη πατρίδα τους την Αυστραλία.


Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λογοτεχνικά είδη, φαίνεται, τελικά, πως κερδίζει έδαφος στους αντίποδες, αφού αρκετά βιβλία αυτού του είδους κυκλοφόρησαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων, το «Οδοιπορικό μιας ζωής» του αείμνηστου Ευθύμιου Κοντού και ο «Δυνατός άνεμος» της Ελευθερίας Γκαγκαβούζη.

Έρχεται τώρα η σειρά μιας άλλης συμπάροικου, της Φανής Μάγγου, να πάρει τη σκυτάλη και να μας σεργιανίσει στο χώρο και στο χρόνο, σ’ ένα ταξίδι που υπόσχεται να κρατήσει αδιάλειπτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Βιβλία, Παρουσίαση βιβλίου, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | 2 Comments

14. Στην Τασκένδη…

Δημήτρης Τσιαούσης
Share

του Γιάννη Λιάσκου

Στο δεύτερο αυτό μικρό αφιέρωμα στους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε χώρες του, πάλαι ποτέ, ανατολικού μπλοκ, μέσα πάντα από τη διήγηση του συμπάροικου Δημήτρη Τσιαούση και τις σελίδες των τριών ανέκδοτων βιβλίων του για την εθνική αντίσταση και τον ελληνικό εμφύλιο, θα ρίξουμε φως και θα μάθουμε από πρώτο χέρι για τον τρόπο ζωής στην πρωτεύουσα μιας ασιατικής σοβιετικής δημοκρατίας, την Τασκένδη, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Βίοι συγγραφέων, Παρουσίαση βιβλίου, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Tagged , , | Leave a comment

15. ‘Με τα μάτια της ψυχής μου’

Share

του Γιάννη Λιάσκου

Μια νέα ποιητικής συλλογή που έχει τίτλο «Με τα μάτια της ψυχής μου», η οποία περιέχει μια σειρά λυρικών στοχασμών υπό μορφή ποιημάτων, της Βάσως Αποστολοπούλου-Τσιμοπούλου από την Αθήνα παρουσιάστηκε στη Μελβούρνη.

Δεν έχω γνωρίσει προσωπικά την ποιήτρια, μπορώ όμως να πω ότι μου δόθηκε η ευκαιρία, μελετώντας τα ποιήματά της, μια και είχα την επιμέλεια αυτής της έκδοσης, να διεισδύσω στον πλούσιο και ειρηνικό, εσωτερικό της κόσμο, να σεργιανίσω στο καταπράσινο και γεμάτο ομορφιά περιβόλι των συναισθημάτων της, να γνωρίσω μια μετρημένη, χαμηλών τόνων, ευγενική ψυχή που κατορθώνει να απεικονίσει πιστά και να μετουσιώσει σε λόγο και τέχνη όλα όσα αισθάνεται.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Παρουσίαση βιβλίου, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Tagged , , | Leave a comment

16. Ανθολογία Σονέτου

Share
του Γιάννη Λιάσκου

Στην αρχή πρωτοδιάβασα και πρωτοθαύμασα του Αντρέα του Τριανταφυλλόπουλου. Πραγματικός τεχνίτης του είδους, αποφάνθηκα πολλές φορές, για να συνεχίσω με μερικά θαυμάσια δομημένα του αλησμόνητου Σάββα Ζουμή.

Στη συνέχεια προσπάθησα να σκαρώσω και δικά μου. Άτεχνα και με παραβίαση των κανόνων τους τα πρώτα μου, για να μπω στο πνεύμα τους και να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά, αργότερα, σ’ αυτά. Κατόπιν άρχισα να «στρατολογώ» πιστούς, πρώτα τον Βαγγέλη τον Μύρωνα και το Γιάννη τον Κατσαρά οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ταλέντο και έδωσαν αξιόλογα δείγματα του είδους, για να ακολουθήσουν ο Γιάννης Εσκιτζής και, τώρα τελευταία, ο Θύμιος Χαραλαμπόπουλος.

Continue reading

Posted in Australia, Greek, Παρουσίαση βιβλίου, Σχόλιο, Φωνή Βοώντος | Tagged , | Leave a comment