Ευθύμιος Κουζινός Οι Μακεδόνες – Γ Οι Μακεδόνες – Β Οι Μακεδόνες – Α Ίων Δραγούμης Οι «δεσμώτες του Φαλήρου» Διαμάχη Πολυλά-Ζαμπέλιου Πρόσφυγες Σμύρνης στη Νάπολη Σπυρίδων Ζαμπέλιος Ιάκωβος Πολυλάς Μεσοπόλεμος 1918-1939 1922 – Προσφυγιά Ι Σεμέντερε – Σχολικά και Γλωσσικά Δυο εκ των αρίστων Ελλήνων – Β Μελβούρνη 2016 Δύο εκ των αρίστων Ελλήνων – A Σεμέντερε – Προφητείες, μάγια, παιχνίδια Ιστορικά της Ελαφονήσου Διγενής Ακρίτας, Dede Korkut – Σύγκριση Σεμέντερε – Εθιμικές Συνήθειες Η Έξοδος των Ελλήνων από την Αίγυπτο Σεμέντερε – Βότανα Σεμέντερε – Ιάματα Σεμέντερε – τα του θανάτου Σεμέντερε – Γάμος Σεμέντερε – Κοινοτικά Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής Σεμέντερε – Κύκλος του Χρόνου Σεμέντερε – Λατρευτικά Σεμέντερε – Εκκλησιαστικά Σεμέντερε – Πόσιμα ύδατα Σεμέντερε – Κελέρια Σεμέντερε – Τοπωνύμια Σεμέντερε – Πληθυσμιακά / Διοικητικά Σεμέντερε – Ρυμοτομία Σεμέντερε – Όνομα Σεμέντερε – Η δημιουργία του χωριού Σεμέντερε Καππαδοκίας Ελαφόνησος Κακώς κείμενα: Το τέλος της Ομορφιάς Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας Ενδοσωματική γονιμοποίηση Χαμηλή Oσφυαλγία Κυκλοφοριακό Σύστημα Πεπτικό σύστημα Ελληνική Γλώσσα – Παράδοση Το DNA των Ελλήνων Το νησί Κάντια Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής Η Σωτηρία του Έθνους 1453 Η χαμένη Ατλαντίδα ΚΥΡ Γρηγόρης Αυξεντίου Η Πλάκα Ο Τάφος του Μωάμεθ Στα Ελληνικά έγραφε ο Μωάμεθ Μωάμεθ ο Πορθητής Αντιστράτηγος Ιωάννης Μπαλτζώης Ο Άνθρωπος Πραξιτέλης του Φιλίππου Εδώ Μοζαμβίκη Το Ζεύγμα Η Ελληνίδα – γ’ Η Ελληνίδα – β’ Η Ελληνίδα – α’ Δημοπρασία πρώην Ελληνικού χωριού Τι έτρωγαν οι Έλληνες το 1600 π.Χ. Οι Έλληνες της Προαζοφικής “Έλληνες Οθωμανοί” 1877 Ο παροικιακός Ελληνισμός της Βιέννης Ελληνικός Κινηματογράφος, στην Αυστραλία Ο Πόλεμος των Τριάντα Ημερών Αυθεντικές Μαρτυρίες Ορφανών Προσφύγων Παιδιά προσφύγων Μικράς Ασίας Κλήδονας Ε’ Κλήδονας Δ’ Κλήδονας Γ’ Το ολοκαύτωμα των Τσιγγάνων Κλήδονας Β’ Κλήδονας Α’ Αναστάσιος Κολοκοτρώνης – Ταξίδι στην Ελλάδα Μέρος Ε’ Αναστάσιος Κολοκοτρώνης – Ίδρυση Σχολείου Μέρος Δ’ Αναστάσιος Κολοκοτρώνης – Η Χριστίνα Μέρος Γ’ Αναστάσιος Κολοκτρώνης – μετανάστης Μέρος Β’ Αναστάσιος Κολοκοτρώνης – Μέρος Α’ Ουσάκ Ο Ηρωικος Ποντος Ελληνική Λογοτεχνία Έπος του 1821 Κυπρος 1945 Ενδυμασίες 1873 – 1943 Σκαλοχώρι Λέσβου Μακεδονία σημαίνει… Απ’ την Αρτακη Φλώρινα 1917 “Χαίρε ψυχή μου…” Τα αρχαία ευρήματα της Κύπρου ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ; Μακεδονικος Αγωνας 1904 -1908 Απελευθερωση της Θεσσαλονικης
Μιχάλης Αναγνωστόπουλος

Μιχάλης ΑναγνωστόπουλοςMichael Anagnos (1837-1906)

Γεννηθείς στο Πάπιγκο της Ηπείρου, ένα μικρό χωριουδάκι της Ελλάδας βορειοδυτικά της χώρας, ο Μιχάλης Αναγνωστόπουλος (Anagnos) που εμφανίζεται στη φωτογραφία πιο πάνω, πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε στο πανεπιστήμιο φιλοσοφία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος/συντάκτης του “Εθνοφύλακα”. Αντιστάθηκε δε στον τότε απολυταρχισμό του Όθωνα.

Το 1897 συναντήθηκε με τον Samuel Gridley Howe (δεξιά), που βρισκόταν για δεύτερη φορά σε ένα σημαντικό ταξίδι στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να μοιράσει χρήματα στους Κρήτες στηρίζοντας την επανάστασή τους. Τότε ο Howe ζήτησε από τον Anagnos (Μιχάλη Αναγνωστόπουλο) να έρθει στην Αμερική να τον βοηθήσει στη σχολή τυφλών με το όνομα “Perkin School for the Blind” και να διδάξει ελληνικά στην θυγατέρα του Julia Romana Howe (αριστερά).

Το 1870 ο Anagnos παντρεύτηκε την Julia Romana και κατονομάστηκε ο διάδοχος του Howe στη σχολή Perkin όταν εκείνος πέθανε το 1876. Έτσι ο Anagnos έμεινε στη θέση του Διευθυντή αυτού του εκπαιδευτικού οργανισμού μέχρι το θάνατό του το 1906. Ήταν επίσης ένας σπουδαίος ευεργέτης του χωριού καταγωγής του Πάπιγκο στην Ήπειρο [εφόσον μεταξύ άλλων με χρήματα δικά του χτίστηκε το Αναγνωστοπούλειο Γυμνάσιο του χωριού].

Ο Anagnos συντέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού στο Boston, σε αρκετούς Ελληνο-Αμερικανικούς οργανισμούς της περιοχής και στο Pan-Hellenic Union (Πανελλήνιο Σωματείο), το οποίο αποτέλεσε τον πρώτο πανεθνικό όμιλο Ελλήνων της Αμερικής. Η θρυλική του στάση τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο σπουδαίους Έλληνες που έζησαν ποτέ στο Boston. Οι Αμερικανοί έλεγαν ότι έκανε τους τυφλούς να βλέπουν.

Αν μπορείτε να διαβάσετε Αγγλικά θα βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη Αναγνωστόπουλο στη σελίδα Ιστορίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική εδώ.

Emmanuel (Manny) Paraschos, Ph.D.
Professor and Graduate Program Director
Department of Journalism, Emerson College, 120 Boylston St., Boston, MA USA
Emmanuel_Paraschos@Emerson.edu

The first Greeks of Boston

Μετάφραση από το αγγλικό
με σχετική συγκατάθεση από το συγγραφέα
Ιάκωβος Γαριβάλδης

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό
της αναγνώρισης της προσφοράς του Μ. Αναγνωστόπουλου

_____________________

Βιβλιογραφία

270 Συνολικά - 1 αναγνώσεις σήμερα

ΙΣΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Οι πρώτες Ελληνικές Εκκλησίες της Βοστώνης
Το 1899 ο Πατήρ Κ. Παπαγεωργίου (Fr. K. Papageorgiou) λειτούργησε στην ίδια αίθουσα, ακολουθούμενος ...
Οι Ελληνικοί Σύλλογοι της Βοστώνης
Ο Μ. Αναγνωστόπουλος (Michael Anagnos) ήταν αποτελεσματικός στην οργάνωση των Ελλήνων του Boston της...
Έλληνες δούλοι στη Βοστώνη - 1827
Ο Χριστόφορος Πλάτων Καστάνης (1814-1866) καταγόταν από τη Λιβαδειά της Χίου. Έχασε την οικογένειά τ...
Οι Ένοχοι - κεφάλαιο 4
Ο νεαρός σουλτάνος μόλις είχε γυρίσει απ’ την Ασία, όπου βιαστικά πήγε και γρήγορα κατέπνιξε την επα...
Οι Ένοχοι - κεφάλαιο 32
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Έχουν περάσει μήνες απ’ την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Πέρασε κι ο πρώτος χ...
Το Κίτρος τα χρόνια του Βυζαντίου
Το 311 μ. Χ. αρχίζουν οι διαμάχες και οι πόλεμοι μεταξύ των τεσσάρων αυτοκρατόρων της Ρώμης. Οι τελε...
Σμύρνη και 25 Οκτωβρίου 1920
Η Συνθήκη των Σεβρών επικυρώθηκε στις 10 Αυγούστου 1920. Με τη Συνθήκη αυτή στο χαρτοφύλακά του, ο Β...
Η Σμύρνη μάνα καίγεται
«Μια από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες σχετικά με την πυρκαγιά είναι η έκθεση που υπογράφει ο Αγγλικα...
Οι Ηπειρώτες στην Αυστραλία
Ο τίτλος του βιβλίου "Οι Ηπειρώτες στην Αυστραλία" οδηγεί στη σκέψη, ότι πρόκειται για ιστ...
Κύπρος - Χρονολόγιο (1955 - 1958)
Ο στρατηγός Γρίβας, με το ψευδώνυμο «Διγενής», αποβιβάζεται τη νύχτα της 6ης Νοεμβρίου 1954 στο Χλωρ...
Ο παροικιακός Ελληνισμός της Βιέννης
Η παρουσία του Ελληνισμού στην Βιέννη έχει τις ρίζες της στις αρχές του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα ...
Δύο εκ των αρίστων Ελλήνων - A
 4. α’- Διονύσιος ο Φιλόσοφος Δύο από τους αρίστους των Ελλήνων της περιόδου 1570-1831   α’. Διον...