Οδηγίες δημιουργίας άρθρων

Share

Πρόλογος

Προτού αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα άρθρο, πρέπει να γνωρίζουμε τους κανονισμούς σύμφωνα με τους οποίους ένας συγγραφέας πρέπει να λειτουργεί. Αν δεν είστε σίγουροι παρακαλούμε να επισκεφτείτε τη σελίδα των κανονισμών DLS Charter.

Οδηγίες

Για να δημιουργήσουμε ένα νέο άρθρο πρέπει αρχικά να κάνουμε το λεγόμενο ‘Login’. Για να κάνουμε ‘Login’ ακολουθούμε μ’ ένα κλικ την ομόνυμη σύνδεση στ’ αριστερά της οθόνης, κάτω από το κουμπί ‘Login’. Μόλις πατήσουμε αυτό το κουμπί ανοίγει μια νέα οθόνη όπου μας ζητάει να βάλουμε το όνομα (Username) και τον κρυφό κωδικό (password). Αν για κάποιο λόγο έχουμε ξεχάσει το password ή θέλουμε νέο ακολουθούμε τη σύνδεση ‘Lost your password?’ που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας που ανοίγει μετά το κλικ στο ‘Login’.

Αφού κάνουμε ‘Log in’  θ’ ανοίξει η σελίδα η οποία θα μας επιτρέψει να προσθέσουμε το κείμενό μας. To ‘Lost your password’, μας δίνει την ευκαιρία να προσθέσουμε το email μας και κατόπιν να μας στείλει ένα νέο σύνθημα (password) στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (email).

Μόλις το σύστημα μας δεχτεί θα βρεθούμε στο λεγόμενο ‘Dashboard’ το οποίο έχει στ’ αριστερά της οθόνης ένα μενού. Για να προσθέσουμε κάποιο κείμενο πατάμε το ‘Add New‘ κάτω από τη στήλη ‘Posts‘ (όπως δείχνει η επόμενη εικόνα). Αν δεν εμφανίζεται η φράση ‘Add New’ κάτω από τον τίτλο ‘Posts’ τότε κάνουμε κλικ πάνω στο ‘Posts’ και ανοίγει:

Add New Post Με το που θα πατήσουμε το ‘Add New’ όπως πιο πάνω, θ’ ανοίξει η σελίδα ‘Edit Post’ όπου στο πάνω μέρος έχει μια άδεια γραμμή για τον τίτλο του κειμένου μας και πιο κάτω το μεγαλύτερο παράθυρο όπου θα προσθέσουμε το κυρίως κείμενο.

Μπορούμε επίσης να επικολλήσουμε κάποιο κείμενο (paste) το οποίο αποθηκεύσαμε στη μνήμη του υπολογιστή (clipboard)  στο μεγάλο αυτό παράθυρο. Tο μεγάλο παράθυρο περιέχει στο πάνω μέρος του τα κουμπιά που θα μας επιτρέψουν να μορφοποιήσουμε το κείμενό μας.Κοιτάξτε αυτή την εικόνα:

Δηλαδή με τα κουμπιά αυτά (είναι παρόμοια με αυτά του Microsoft Word®) μπορούμε να βάλουμε σκούρα γράμματα εκεί που θέλουμε να δώσουμε έμφαση, πλάγια γράμματα κλπ. Επίσης εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και μια φωτογραφία, μουσική ή ένα βίντεο που έχει να κάνει με το κείμενό μας. Οι φωτογραφίες πρέπει πρώτα να προστεθούν χρησιμοποιώντας το ‘Upload’ που βρίσκεται επάνω δεξιά της σελίδας ‘Edit Post’ και κάτω από το μενού ‘New Post’. Αν δεν τα καταφέρετε να προσθέσετε φωτογραφία ζητήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

Κοιτάξτε όμως το βίντεο που ακολουθεί και πιστεύουμε θα καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να προσθέσετε άρθρα, ποιήματα, θεατρικά κλπ:
[flv:https://secureservercdn.net/198.71.233.15/6a1.4ff.myftpupload.com/wp-content/uploads/2009/07/new_post.flv login.jpg 500 330]

Πώς προσθέτουμε εικόνες

Για να προσθέσουμε μια εικόνα αρχικά θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος. Αν είναι μεγάλη θα έχουμε προβλήματα στην σελίδα που πάμε να δημιουργήσουμε και ίσως ακόμη ξεπεράσουμε τις προδιαγραφές πρόσθεσης εικόνας. Αν δεν γνωρίζετε τις προδιαγραφές αυτές ζητήστε μας περισσότερες πληροφορίες.

Για να προστεθεί μια εικόνα στο κανονικό μέγεθος απλά πατάμε στο πρώτο τετράγωνο κουμπί στο επάνω μέρος του μεγάλου παραθύρου (όπως δείχνει η εικόνα με τα κουμπιά πιο πάνω) που βρίσκεται δίπλα στο ‘Upload/Insert’. Πρώτα όμως τοποθετούμε το cursor στο σημείο που θέλουμε να εμφανιστεί η φωτογραφία εντός του κειμένου. Κατόπιν ακολουθώντας τις οδηγίες ή διαλέγουμε μια φωτογραφία από το Gallery ή ανεβάζουμε τη φωτογραφία από τον υπολογιστή μας πατώντας το κουμπί ‘Select Images’ και κατόπιν το κουμπί ‘Insert into Post’.

Αν έχουμε ήδη ανεβάσει μια φωτογραφία που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, αφού ανοίξουμε το ‘Gallery’ tab στο επάνω μέρος θα πρέπει να διαλέξουμε το κουμπί ‘Show’ στα δεξιά του παραθύρου και εκεί αφού κάνουμε τις επιλογές μας για το μέγεθος και την εμφάνιση της εικόνας πατάμε το κουμπί ‘Insert into Post’ που θα προσθέσει την εικόνα στο κείμενό μας.

Όταν ολοκληρώσουμε το κείμενο και προτού πατήσουμε το μπλε κουμπί ‘Publish’ ή ‘Update’ στα δεξιά της οθόνης, πηγαίνουμε πιο κάτω και βρίσκουμε κάτω από τον τίτλο ‘Discussion’ δυο επιλογές. Η μία λέει “Allow comments to this post” και η άλλη “Allow trackbacks and pingbacks on this post”. Aν θέλουμε ν’ αφήσουν τρίτοι σχόλια για το κείμενό μας τότε σιγουρευόμαστε ότι η πρώτη επιλογή έχει ένα τικ δίπλα. Διαφορετικά βγάζουμε το τικ και αφήνουμε το κουτάκι δίπλα άδειο, για να μην μπορεί κανένας ν’ αφήσει σχόλια.

Επίσης θα είναι καλά να κάνετε δυο άλλα πράγματα:

  1. κάτω από τον τίτλο ‘Tags’ στα δεξιά της οθόνης που προσθέτουμε τα κείμενα βάζουμε μία ή περισσότερες λέξεις κλειδιά από το κείμενό μας. Αυτό γίνεται έτσι ώστε όταν μαζευτούν αρκετά κείμενα δικά μας ή άλλων συγγραφέων και θέλει κάποιος τρίτος να βρει θα πατήσει πάνω στη λέξη και θα βρεθεί μπρος στο κείμενό μας.
  2. δεύτερο πράγμα και ακόμη πιο σημαντικό είναι να καταλογήσετε το κείμενό σας κάτω από κάποια κατηγορία. Στα δεξιά της οθόνης κάτω από τον τίτλο ‘Categories’ έχει μερικές κατηγορίες. Διαλέξτε μια ή δυο απ’ αυτές. Αν δηλαδή το κείμενό σας είναι ένα διήγημα στην ελληνική γλώσσα τότε κάντε τικ στο κουτάκι δίπλα από την κατηγορία “Ελληνικά” και κατόπιν κάντε τικ δίπλα στην κατηγορία “Διήγημα”. Κατ’ αυτό τον τρόπο όταν ο επισκέπτης των ιστοσελίδων θέλει να δει τι διηγήματα στα ελληνικά έχουμε, θα τα βρει αμέσως ακολουθώντας τις κατηγορίες και δεν θα τον δυσκολέψουμε βάζοντας διηγήματα κάτω από την κατηγορία των ποιημάτων για παράδειγμα.

Περίληψη του άρθρου μας (Excerpt)

Προαιρετικά τώρα, μπορείτε να προσθέσετε και μια περίληψη  (2 ή 3 γραμμές)  του κειμένου σας στο κάτω μέρος της κυρίως σελίδας προσθήκης κειμένων και κάτω από τον τίτλο ‘Excerpt’. Κατ’ αυτό τον τρόπο εκεί που θα δίδεται μια περιληπτική αναφορά του κειμένου θα μπορούμε να βάλουμε την περίληψη αντί ολόκληρο το κείμενο και έτσι να δώσουμε αρκετά εναύσματα στον επισκέπτη να το αναγνώσει ή να το προσπεράσει γιατί ψάχνει για κάτι άλλο. Βέβαια στα ποιήματα δεν χρειάζεται περίληψη και τα λεγόμενα ‘categories’ αρκούν για να βρει κάποιος το ποίημά σας.

Tελικά μην ξεχνάτε να υπογράφετε τα άρθρα με το όνομά σας όπως επιθυμείτε. Διαφορετικά και δεν γνωρίζει ο αναγνώστης ποιανού είναι, αλλά και δεν κατοχυρώνεται η δουλειά σας σωστά.

Τελειώσαμε. Τώρα πατάμε το μπλε κουμπί Publish ή Update στα δεξιά και έγινε η δουλειά…

Για αναλυτικότερες και πιο μεθοδικές οδηγίες, οι οποίες συνοδεύονται από βίντεο, ήχο και γραπτό κείμενο στην αγγλική γλώσσα μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες αυτές.

 

Καλή επιτυχία !