Πώς δημιουργούμε αρχείο .mp3 στο Windows

Share

Για να μπει ένα ποίημά σας στη Διασπορική σε ήχο θα πρέπει να μας το δώσετε σε μορφή αρχείου .mp3

Για να το κάνετε αυτό στο Windows πηγαίνετε στο ‘Start’, κατόπιν ‘All Programs’, μετά ‘Accessories’, μετά ‘Entertainment’ και επιλέγετε το ‘Sound recorder’. Δεν ξέρουμε αν έχετε Αγγλικό ή Ελληνικό Windows, όμως θα καταλαβαίνετε τις επιλογές του μενού που γράφουμε εδώ πιο πάνω.

Όταν τα κάνετε αυτά θ’ ανοίξει ένα μικρό πλάνο με τίτλο ‘Sound Recorder’ που φαίνεται έτσι :

Το κουμπί κάτω δεξιά με την κόκκινη βούλα είναι αυτό που ξεκινάει την ηχογράφιση.

Χρειάζεστε όμως και ένα μικρόφωνο στον υπολογιστή σας. Αν δεν έχετε μικρόφωνο στον υπολογιστή ίσως να υπάρχει και να μην το ξέρετε. Μερικά, ή μάλλον τα περισσότερα laptop το έχουν ενσωματωμένο οπότε δεν χρειάζεστε επιπρόσθετο μικρόφωνο.

Πριν αρχίσετε να ηχογραφείτε θα πρέπει να είστε έτοιμοι και να υπάρχει απόλυτη ησυχία στο δωμάτιο γιατί όλοι οι ήχοι καταγράφονται. Μπορείτε όμως να έχετε και κάποια χαμηλή μουσική σαν υπόκρουση αν θέλετε.

Μόλις ετοιμαστείτε πατάτε το κόκκινο κουμπί και αρχίζετε την απαγγελία κοντά στο μικρόφωνο. Μόλις τελειώσει η απαγγελία πατάτε το κουμπί αμέσως αριστερά στο κόκκινο που σταματάει την ηχογράφηση.

Κατόπιν πάνω αριστερά στο ίδιο πλάνο υπάρχει ένα μενού που λέγεται ‘File’ ή ‘Αρχείο’ στην Ελληνική. Εκεί επιλέγετε το ‘Save As’ ή ‘Αποθήκευση ως’ και δίνετε ένα όνομα στο αρχείο. Σημειώνουμε εδώ ότι θα είναι καλύτερα να δώσετε όνομα χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες και δίχως διαστήματα ενδοιάμεσα στις λέξεις.

Ίσως παρατηρήσετε όμως ότι το αρχείο που δημιουργήσατε έχει τη μορφή του .wav και όχι του .mp3 που είπαμε πιο πάνω. Γι’ αυτό πρέπει να βρείτε ένα πρόγραμμα το οποίο μετατρέπει το .wav σε .mp3 – τα προγράμματα αυτά είναι δωρεάν στο Διαδίκτυο.

Σ’ αυτή τη σύνδεση υπάρχει ένα από αυτά τα προγράμματα που μετατρέπουν το .wav σε .mp3

Μόλις καταφέρετε να το μετατρέψετε το στέλνετε σαν συνημμένο ( attachment ) στο email της Διασπορικής.

Αυτή είναι η όλη διδαδικασία. Εμείς θα το προσθέσουμε κάτω από το κείμενό σας στη Διασπορική.

Η πρόσθεσή του ήχου στο κείμενο της Διασπορικής είναι μια επιπρόσθετη διαδικασία τις οδηγίες της οποίας θα προσθέσουμε εδώ αργότερα για να μπορείτε κι εσείς να το κάνετε μόνοι σας.