Τo Τέλος της Ράτσας Μου…

Share

…Μα εγώ, η ατόφια κόρη στη Κρήτης που γεννήθηκε στο νεραϊδίσιο νησί και γαλουχήθηκε με τα ριζίτικα και αντάρτικα τραγούδια, και με τση μαντινάδες του αγνού παραδοσιακού χωριού, ψυχανεμίζομαι με τρόμο τα βαλτόνερα του μελλούμενου καιρού. Αφουγκράζομαι τον θάνατο της ράτσας και της κουλτούρας μου, στο θρόισμα των φθινοπωρινών φύλλων. Τα λυχνάρια του ουρανού δεν φέγγουν πια το μονοπάτι μας. Λοξοδρομήσαμε στην πορεία μας  για την αθάνατη Ιθάκη.

Ακοίμητη η πεθυμιά μου, να μην απαλλοτριωθώ στα γρανάζια της αφομοίωσης, της καλοπέρασης, και της παγκοσμιοποίησης. Έχω το δικαίωμα να κρατήσω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης και της ιδιοσυγκρασίας το τόπου μου ψηλομέτωπα. Θέλω να διατηρήσω την ταυτότητα της  μικρούλας ύπαρξης μου. Τα δάκρυα μου φλουριά που κυλούν στην κάψα της εσωτερικής ερημιάς μου, σε μια χώρα ξένη, αλλοπρόσαλλη κοκέτα.

Αντιστέκομαι με Κρητικό γινάτι και λιονταρίσια περηφάνια να μπω στον ζυγό μιας οργανωμένης μηχανικής κοινωνίας. Ζούμε σε μια κρίσιμη εποχή όπου επιχειρεί ν’ αλλοτριώσει και ν’ απαξιώσει όλες τις δυνάμεις που διαμορφώνουν μια κοινωνία πολιτών, και όχι μια κοινωνία υποταγμένων αντικειμένων. Μια κοινωνία ρηχή,  χωρίς ανθρώπινες αξίες. Η μόνη αξία είναι η άπληστη  για υλικά αγαθά  ψυχή, που μοιάζει με το αλατισμένο νερό. Όσο πίνεις τόσο διψάς περισσότερο.

Περιφρονώ κάθε ματαιοδοξία,  και ζητώ τώρα στην Δύση της ζωής μου να περπατήσω ξανά ξυπόλητη στα καλντερίμια του χωριού μου και να φορέσω το χιλιοξεσχισμένο φουστάνι της μνήμης, και να γύρω τρυφερά σε μια κακοτράχαλη πέτρα, κι εκεί να ακουμπήσω το κουρασμένο από τα ταξίδια κορμί μου.

Να ανασάνω θυμάρι και φασκομηλιά, και ν’ ακούσω για στερνή φορά  το μουρμουρητό του αργοκίνητου ποταμού, που κάποτε μου κρατούσε συντροφιά. Και μόλις λαλήσει ο πρώτος πετεινός, να αφήσω την τελευταία πνοή μου στο χώμα που κοιλοπόνεσε να με γεννήσει, μέσα στην λάσπη, και στο φως. Από κάθε τρύπα της κελεμπίας μου θα φυτρώσει κι ένα μυρωδάτο μανουσάκι από το γελαστό βουνό.

(c) Ελένη Κατσουλάκη


Copyright secured by Digiprove © 2010