Ο Θάνατος

Share

Άντρια Γαριβάλδη
Αφιέρωμα στον W.B. Yeats

 

Ούτε τρόμος ούτε ελπίδα υπάρχουν
Για ένα ζώο που πεθαίνει·
Ο άνθρωπος περιμένει το τέλος του
Τρομάζοντας κι ελπίζοντας μαζί·
Πολλές φορές ξεψύχησε,
Πολλές φορές πάλι αναστήθηκε.

Ένας σπουδαίος άνθρωπος μες στην υπερηφάνεια του
Μ’ εγκληματίες αντιμέτωπος
Χλευάζει
τον τελευταίο αναστεναγμό·
Γνωρίζει το θάνατο πολύ καλά –
Ο άνθρωπος τον έφτιαξε το θάνατο.

Άντρια Γαριβάλδη
Μετάφραση από το αγγλικό
του W. B. Yeats “Death”

Συνδεθείτε με το αφιέρωμα
της Διασπορικής Στοάς
στον W.B. Yeats εδώ

One thought on “Ο Θάνατος”

 1. Δημήτρης Στεργιούλης
  Επίτιμος Διευθυντής
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  “ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ”

  Αδέρφια Κύπριοι,
  Ομονοείστε, σφιχταγκαλιαστείτε και απαλλαχθείτε από το φοβικά σύνδρομα. Οι αλλοτριόμορφοι και αλλοτριοδίαιτοι βάλθηκαν, σώνει και καλά, να τουρκέψουν την Κύπρο, να σβήσουν κάθε τι που θυμίζει την ελληνικότητα του νησιού.
  Πάψτε να ομφαλοσκοπείτε τι έγινε στο παρελθόν και κοιτάξτε το παρόν και το μέλλον. Δεν αντιλέγω ότι το πασρελθόν ενός λαού δεν μπορεί να παραγνωρισθεί και ότι δεν επηρεά;ζει , εν πολλοίς, το παρόν. Αλοίμονο όμως αν ανατρέχουμε στο παρελθόν για να εντοπίσουμε σφάλματα και σκοτεινά του σημεία, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να ορθώσουμε τείχη διχασμού ανάμεσά μας.
  Κοιτάξτε τη θύελλά που επέρχεται. Ομονοείστε για να την αντιμετωπίσετε. Το σχέδιο Ανάν αναβιώνει και μάλιστα στην χειρότερη των εκδοχών του. Απομονώστε τους Τουρκολάγνους και προγκίξτε τους “διζωνιστές” το δυνατό συντομότερα. Είναι έτοιμοι να υπογράψουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα σας σκορπίσουν στους τέσσερις ανέμνους, σαν του λαγού τα παιδιά, για να μην κακοκαρδίσουν τους Άγγλους και τους Τούρκους.
  Φυλάξτε ως κόρη οφθαλμού την ιστορία σας, τις παραδόσεις σας, την πολιτιστική σας κληρονομιά και προπάντων διατηρείστε τα ήθη και έθιμά σας ατόφια κι ανόθευτα. Περιφρουρείστε την εθνική σας καταγωγή, που είναι ακραιφνώς ελληνική, και κυνηγείστε όλους εκείνους που θέλουν να την αμφισβητήσουν, όποιοι κι αν είναι, όσο ψηλά και αν ίστανται. Η δήθεν κυπριακή συνείδηση, που σερβίρεται από τους επιτήδειους, είναι ανύπαρκτη. Αυτό βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Η εθνική συνείδησή σας είναι καθαρά Ελληνική. Κύρπος και Ελλάδα είναι το ίδιο πράγμα. Κύπρος=Ελλάδα και Ελλάδα=Κύπρος. Αυτό καταμαρτυρεί η ιστορία. Εκ προοιμίου δεν είναι τίποτε χαμένο. Όταν ο Ελληνας πιστέψει στις δυνάμεις του είναι ακαταμάχητος. Υποστολή της σημαίας του Αγώνα αποτελεί έγκλημα καθοσίωσης. Ψηλά το κεφάλι λοιπόν και μπροστά .” Για πάλαιμα για μάτωμα για την καινούργια γέννα”

Comments are closed.