Αμμόχωστος, Ιούνιος 1974

Share

Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου

Ο κόσμος του μια παραλία
Άμμος ψιλή για να γλιστρά
Στις εσοχές  της μνήμης
Φτυαράκια , κουβαδάκια πλαστικά
Αφημένα στην ειρηνική επέλαση του κύματος
Δίπλα το κάστρο του χτισμένο
Θεμελιωμένο σε μια ανυπεράσπιστη Αγάπη
Ομπρέλες πολύχρωμες , ορθάνοικτες στον ΄Ηλιο
Σαν προσευχή, σαν λιτανεία των χρωμάτων
Εμπρός στο φωτοδότη, ζωοδότη Μάστορα του Σύμπαντος
Μία βαρκούλα αμολιόταν κάθε τόσο
Να χαθεί στον έρωτα του φλοίσβου
Μία φωνή συλλάβιζε στην καθαρότητα του ύδατος
Το μακρύ, απάνεμό του καλοκαίρι…
Πότε περάσαν οι αιώνες των στιγμών;
Λες και σταμάτησε ο χρόνος
Κολλήσανε πεισματικά οι δείκτες
Στην Πύλη απωλεσθέντων Παραδείσων
Κι από ρολόγια γίνηκαν πυξίδες
Μιας ατερμάτιστης βουής από ψυχών τα έγκατα
Και ενός ψίθυρου γλυκόλαλου
Από τα χρόνια εκείνα των Ηλιοτροπίων

© Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου
Κύπρος

Αρτεμίου-Φωτιάδου Ελένη

By Αρτεμίου-Φωτιάδου Ελένη

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο . Είναι  Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης και έχει κάνει  μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης.

Ασχολείται  με τη λογοτεχνία καθώς και με το  ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σενάριο . Το 2000 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Χρόνος είναι και γυρίζει». Το 2002 κέρδισε το βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για έργο παιδικής σκηνής με το θεατρικό «Το γαλάζιο διαμάντι».  Το βιβλίο της «Στη Λιακαδοχώρα» απέσπασε το 2005 το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας . ΄Εχει διακριθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς,  τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ποιήματά της έχουν βραβευτεί από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, από την Πανελλήνια ΄Ενωση Λογοτεχνών, από την ΄Ενωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, από την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, από τον Ελληνικό Πνευματικό ΄Ομιλο Κυπρίων, από το περιοδικό Κελαινώ και από το Σύλλογο Λόγου Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού Γερμανίας.

Το 2007 εξέδωσε την ποιητική σύνθεση «Το ταξίδι του ΄Ηλιου στο Φεγγάρι», ενώ το 2010 εξέδωσε την ποιητική σύνθεση «Αλεξ-ήνεμος» και την ποιητική συλλογή «Οι διαδρομές του Αδάμ».

΄Εχει εκδώσει επίσης τα παιδικά βιβλία: «Ο Μπαμπακένιος» , «Ο Πρωταθλητής» και «΄Αρης ο Φεγγάρης».

1 comment

  1. Γεια σου Ελένη. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα μια αξιόλογη Κύπρια στη λογοτεχνική μας στοά. Η ποίησή σου σίγουρα αγγίζει όλους μας αλλά ιδιαίτερα όσους από μας τραυματιστήκαμε από το δράμα της Κύπρου μας. Το όνομά σου μου έφερε στη μνήμη την φίλη Ξένια που γνώρισα ραδιοφωνικά και προσωπικά πριν από λίγα χρόνια. Εύχομαι να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε αρκετές ποιητικές εμπειρίες μέσα από αυτή την διασύνδεση.
    ΄Αντρια

Comments are closed.