Περιοδικό “Ο Λόγος” – 23

Share

Το λογοτεχνικό περιοδικό “Ο Λόγος” της Μελβούρνης, εκδίδεται ανελλιπώς από το 1993 και από το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας.

Η έκδοσή του χορηγείται από τον τοπικό Δήμο City of Darebin, τις δωρεές των φίλων της λογοτεχνίας και του Συνδέσμου και τέλος τις συνδρομές των μελών του.

Κάθε χρόνο κι από το 1994, παρουσιάζει μέσα στις σελίδες του, με ειδικό αφιέρωμα, ένα άτομο των γραμμάτων και της λογοτεχνίας, μέλους ή μη του Συνδέσμου. Φέτος και στο τεύχος 23 των 152 σελίδων, περισσότερες από κάθε άλλη φορά όπως μαρτυρεί ο νυν Πρόεδρος κύριος Θύμιος Χαραλαμπόπουλος, παρουσιάζει τον λογοτέχνη και πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου για 11 χρόνια Ιάκωβο Γαριβάλδη.

Θύμιος Χαραλαμπόπουλος

O κύριος Θύμιος Χαραλαμπόπουλος στο σχόλιό του εντός του περιοδικού με τίτλο “Προ-λογικά” γράφει μεταξύ άλλων:

[stextbox id=”custom”]

“…Σε κάθε λογοτεχνικό ποιοτικό δημιούργημα, σε κάθε τι το ανθρώπινο, κάθε τι που έγραψε ή θα γράψει, και που ο κάθε δημιουργός ονειρεύτηκε, που σκέφτηκε, κάθε τι που του προκάλεσε αίσθηση, συγκίνηση, χαρά, φόβο, έχει τη θέση σου. Η λογοτεχνία και η ποίηση ειδικότερα διδάσκει, θυμίζει, κεντρίζει, παρατηρεί και ξαφνιάζει.

Η ποίηση παίρνει τον άνθρωπο με τα φτερά της και τον ανεβάζει στην πιο ψηλή κορυφή, κάνοντάς τον μέσα από την ομορφιά να έρθει σε νοερή και πολλές φορές άμεση σχέση με τον ίδιο τον ποιητή, τον ίδιο δημιουργό, τον ίδιο τον Άρχοντα του σύμπαντος αφυπνίζοντας τα καλύτερα στοιχεία της ψυχής του…”

[/stextbox]

Η παρουσίαση έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2010 στον υπέροχο χώρο του Δήμου Νόρθκοτ επί της High Street. Ο Δήμος Νόρκοτ υπάγεται στο City of Darebin και χρηματοδοτεί δεκάδες οργανισμούς πολιτιστικούς και μή. Βέβαια το περιοδικό “Ο Λόγος” δεν χορηγείται εξ’ ολοκλήρου από το Δήμο, όμως αξίζει να πούμε ότι αν δεν υπήρχε αυτή η σταθερή και σημαντική συνδρομή το περιοδικό αυτό ζήτημα αν θα υπήρχε σήμερα. Δεν πρέπει βέβαια να ελαχιστοποιούμε και το Ελληνικό δαιμόνιο που ίσως θα έβρισκε άλλους πόρους.

[vsw id=”JxMxWp3rvp4″ source=”youtube” width=”600″ height=”380″ autoplay=”no”]

Στην κατάμεστη αίθουσα λοιπόν του υπέροχου αυτού κτιρίου ο αποσπασμένος εκπαιδευτικός κ. Βαγγέλης Βουτσελάς παρουσίασε το περιοδικό και έργα μέσα από τις σελίδες του. Ενώ ο δημοσιογράφος Κώστας Παϊβανάς, με το δικό του υπέροχο χιούμορ έδωσε μια ευχάριστη νότα στην όλη παρουσίαση με την σκιαγράφηση του λογοτεχνικού και κοινωνικού έργου του Ιάκωβου Γαριβάλδη.

Βαγγέλης Βουτσελάς

Στην παρουσίασή του ο εκπαιδευτικός κ. Β. Βουτσελάς, μεταξύ άλλων, μίλησε για επτά σημεία τα οποία απορρέουν από τις απαντήσεις της συνέντευξης του λογοτέχνη Ιάκωβου Γαριβάλδη που του πήρε η Δρ Έρμα Βασιλείου και δημοσιεύθηκε στο τεύχος αυτό. Τα σημεία αυτά εστιάζονται γύρω από τον κόσμο των ποιητών, των ανθρώπων με ιδανικά και οράματα.

Ομιλία Κώστα Παϊβανά -Μέρος 1

[vsw id=”Tk939EllT2k” source=”youtube” width=”600″ height=”380″ autoplay=”no”]

Κώστας Παϊβανάς

Ο κ. Κώστας Παϊβανάς αφού αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμωμένου προσώπου στα παροικιακά δρώμενα της Μελβούρνης, απήγγειλε και δυο ποιήματα του. Κλείνοντας ανέγνωσε τον χαιρετισμό του καθηγητή Γιώργου Καναράκη που δεν μπήκε στο τεύχος αυτό του περιοδικού για λόγους έλλειψης χρόνου. Το σχόλιο αυτό του καθηγητή Καναράκη το έχουμε ολόκληρο στα βίντεο της ομιλίας του Κώστα Παϊβανά.

Μέρος 2

[vsw id=”kPA3-Z5hmY0″ source=”youtube” width=”600″ height=”380″ autoplay=”no”]

Μέρος 3

[vsw id=”i8zpUEOd-_s” source=”youtube” width=”600″ height=”380″ autoplay=”no”]

Μέρος 4

[vsw id=”FEjeKOCW05g” source=”youtube” width=”600″ height=”380″ autoplay=”no”]

Κατερίνα Μπαλούκα
Κατερίνα Μπαλούκα

Την παρουσίαση συντόνισε με επιτυχία η κυρία Κατερίνα Μπαλούκα, λογοτέχνης η ίδια.

Το υλικό που έχουμε εδώ είναι παρμένο από τις σελίδες του περιοδικού αυτού την ημέρα της παρουσίασης.

Κάτι που δεν συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό γιατί ήρθε λίγο μετά την εκτύπωσή του από τον καθηγητή Δρα Γιώργο Καναράκη είναι το σχόλιο στη σύνδεση αυτή που ανακοινώθηκε την ημέρα της παρουσίασης. Κατά το σχόλιό του αυτό ο Γιώργος Καναράκης χαρακτηρίζει τον Ιάκωβο Γαριβάλδη ως γεννημένο δημιουργό που “…αναμφισβήτητα αποτελεί μια χαρακτηριστική παρουσία στα Ελληνικά μας Γράμματα των Αντιπόδων. Ο πολύχρονος πνευματικός του μόχθος είναι αξιακός, γεμάτος θέρμη και ανθρωπιά, γι’ αυτό και η συμβολή του αξίζει κάθε αναγνώριση και τιμή. Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν και οι ευχές όλων μας ας τον συντροφεύουν σε μια φωτεινή και δημιουργική συνέχεια στην πολυετή ακόμη πνευματική του πορεία”.

Ιάκωβος Γαριβάλδης κατά την παρουσίαση του “ΛΟΓΟΥ”

[vsw id=”oM2tiZgFuSs” source=”youtube” width=”600″ height=”380″ autoplay=”no”]

Στην εκδήλωση τιμήθηκε και η ζωγράφος του εξωφύλλου του τεύχους 23 του περιοδικού “Ο Λόγος” και ο φιλέλλην κύριος Byron Ridgby μίλησε γι’ αυτήν και για το έργο της. Εδώ παραθέτουμε το βίντεο αυτής της παρουσίασης.

[vsw id=”0xqRvhklPhI” source=”youtube” width=”600″ height=”380″ autoplay=”no”]

4 thoughts on “Περιοδικό “Ο Λόγος” – 23”

 1. Θερμά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους του “ΛΟΓΟΥ” για την διάρκεια της έκδοσής του μα και για την παρουσίαση ενός από τους πλέον αξιόλογους λογοτέχνες-ποιητές της γνώσης και της έμπνευσης, τον φίλο Ιάκωβο Γαριβάλδη! Να είστε όλοι καλά και να δημιουργείτε!
  Υιώτα Στρατή
  “αστοριανή”
  Νέα Υόρκη

 2. Θερμά συγχαρητήρια για το περιοδικό ” Λόγος”, τους άξιους συντελεστές της εκδήλωσης και βέβαια το τιμώμενο πρόσωπο, λογοτέχνη Ιάκωβο Γαριβάλδη, τόσο για τον ποιητικό του λόγο όσο και για την εν γένει προσφορά του στα γράμματα και στην πατρίδα μας. Ειλικρινά μας κάνετε να νιώθουμε υπερηφάνια και ελπίδα. Σας ευχαριστούμε… Άρις Αντάνης

 3. Αγαπητέ Ιάκωβε Γαριβάλδη
  Η τιμή για τη βράβευσή σου μεταφέρεται λίγο και σε μας που μας έδωσες την ιδιαίτερη χαρά να συνεργαζόμαστε μαζί σου
  Ο Θεός να ευλογεί τη δημιουργική σου πορεία

 4. Αγαπητοί μου φίλοι,

  Τιμή μου και ευχαρίστηση να συνεργάζομαι μαζί σας, να πονώ κι εγώ σαν κι εσάς για την Ελλάδα μας, να δημιουργώ όπως εσείς για τη συνείδησή μου.
  Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές και εύχομαι πάντα να κατευθύνονται στο έργο μου παρά στο πρόσωπό μου που έχει ημερομηνία λήξης.

  Ιάκωβος

Comments are closed.