Αυτό θα πει ανάποδη μέρα

Share

Αλέκος Αγγελίδης

Ο Τζιο Ραμιρέζ, 19 χρόνων, πήγε με το αυτοκίνητό του ένα χειμωνιάτικο πρωινό σ’ ένα συνοικιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για να δικαστεί για κάποια τροχαία παράβαση που είχε κάνει.

Μόλις αναγγέλθηκε η υπόθεσή του διαπίστωσε, κοιτάζοντας το ρολόι του, ότι τελείωσε η προθεσμία στο μετρητή που είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του. Ζήτησε απ’ το δικαστή να του επιτρέψει να πεταχτεί δυο λεπτά έξω στο δρόμο για να βάλει άλλο ένα κέρμα στο παρκόμετρο. Ο δικαστής του το επέτρεψε.

Ο Τζιο βγήκε βιαστικός απ’ την αίθουσα κι έτρεξε να διασχίσει γρήγορα το δρόμο και να περάσει απέναντι. Ένας αστυνομικός, όμως, τον σταμάτησε με αυστηρότητα και τον έγραψε, γιατί δεν περνούσε κανονικά απ’ τη διάβαση πεζών, που ήταν μερικά βήματα πιο κάτω. Τον ξαναγύρισε πίσω στο πεζοδρόμιο και τού ‘κανε μια μακρά ‘’διάλεξη’’ για την κυκλοφορία και για τις υποχρεώσεις των πεζών στο δρόμο. Στο τέλος τού ‘δωσε και μια κλήση, για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο και να δικαστεί για τη νέα του παράβαση.

Η ‘’διάλεξη’’, όμως, κράτησε αρκετά και στο μεταξύ κάποιος ελεγκτής των μετρητών στάθμευσης των τροχοφόρων έφτασε νωρίτερα απ’ το Τζιο στο εκπρόθεσμο πλέον παρκόμετρο κι έγραψε το αυτοκίνητό του.

Όταν ξαναγύρισε στην αίθουσα του δικαστηρίου, με δυο επιπλέον κλήσεις στο χέρι, ο δικαστής είχε διακόψει τη συνεδρίαση, γιατί ήταν ώρα φαγητού.

Έτσι, ο Τζιο αναγκάστηκε να ξαναεπιστρέψει στο αυτοκίνητό του –απ’ την κανονική διάβαση των πεζών αυτή τη φορά- και να τροφοδοτεί το μετρητή με κέρματα ως την ώρα της επανάληψης της συνεδρίασης. Φεύγοντας για το δικαστήριο έριξε και κάτι παραπανίσια ψιλά στο μετρητή, για να καλύψει την πιθανή ώρα της δίκης.

Ο δικαστής του επέβαλε πρόστιμο 5 δολάρια αλλά, όταν έβγαλε το πορτοφόλι του να πληρώσει διαπίστωσε έκπληκτος πως ο μετρητής τού ‘χε φάει αρκετά χρήματα και δεν του είχαν απομείνει παρά μόνο 2 δολάρια. Ο γραμματέας του δικαστηρίου δέχτηκε τα 2 δολάρια με την υπόσχεση ότι ο Τζιο θα του φέρει και τα υπόλοιπα αμέσως.

Στενοχωρημένος ο Τζιο βγήκε απ’ το δικαστήριο και πήρε το δρόμο για το αυτοκίνητό του. Δεν το βρήκε, όμως, στο πάρκιγκ. Η διάρκεια της δίκης και οι άλλες διαδικασίες και τυπικότητες κράτησαν πολύ και η προθεσμία στο παρκόμετρο είχε προ πολλού λήξει. Ο γερανός της Τροχαίας, περνώντας από κει το είδε εκπρόθεσμο και το μετέφερε στην αστυνομία. Έτσι, απένταρος καθώς ήταν και χωρίς αυτοκίνητο πήγε στο σπίτι του πεζός, βαδίζοντας τρία και πλέον χιλιόμετρα μέσα στο κρύο. Όταν έφτασε στο σπίτι του βρήκε ένα γράμμα να τον περιμένει. Το γράμμα έλεγε:

‘’Παρακαλώ να παρουσιαστείτε αμέσως στην . . . διεύθυνση για  να καταταγείτε στο στρατό ξηράς.’’

© Αλέκος Αγγελίδης