Νίκος Νομικός

Share

Η δύναμη των ιδανικών

Γνώμη μου είναι ότι αν δεν υπάρχει ένα εσωτερικό κίνητρο στον άνθρωπο ν’ αλλάξει τον κόσμο όταν είναι παιδί ακόμη, με σκοπό η αλλαγή αυτή να επιφέρει καλύτερες μέρες για την ανθρωπότητα, δεν μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του σωστά και ν’ αντέξει στις προκλήσεις των εποχών ούτε να ευαισθητοποιηθεί με τις ανισορροπίες της κοινωνίας εφόσον δεν θα κατέχεται από ιδανικά.

Η εξωτερικά εμφανιζόμενη ισορροπία εκδηλώνει μια εσωτερική ευθύνη για το παρελθόν που χαρακτηρίζει την προέλευσή του, μια σοβαρότητα για το παρόν και μια μελετημένη ενεργητικότητα για τη βελτίωση του μέλλοντος.

Στην ομογένεια έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα ατόμων που δείχνουν περίτρανα ότι πράττουν τα λεγόμενά τους και αναφέρονται με γενναιότητα και ειλικρήνεια στις πράξεις τους, πράγμα που υποδεικνύει μια εσωτερική τάση για βελτίωση και για υπεύθυνο προσανατολισμό των ενεργειών και δημιουργιών τους. Μέσα σ’ αυτούς συγκαταλέγεται και ο συγγραφέας και σκιτσογράφος Νίκος Νομικός.

Ο Νίκος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, γιος πλούσιας οικογένειας μέχρι που οι συνθήκες διαβίωσης για τον ελληνισμό της Αιγύπτου άλλαξαν. “Η παρακμή της ισχυρής μέχρι τότε παρουσίας του ελληνισμού της Αιγύπτου, ήρθε με την επανάσταση του 1952, όταν η κυβέρνηση Νάσερ, εθνικοποίησε τη βιομηχανία βάμβακος, γεγονός που οδήγησε πρώτους τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο. Η επέκταση των εθνικοποιήσεων και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, αλλά και η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, κορύφωσε τη φυγή του αιγυπτιώτη ελληνισμού.

 

To πιο αγαπημένο σκίτσο του ίδιου του σκιτσογράφου Νίκου Νομικού

 

Η πνευματική ζωή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων, καταύγαζε και την μητροπολιτική Ελλάδα, με κορυφαίο το μεγάλο της τέκνο, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, ενώ υπήρξαν και πολλοί άλλοι διανοούμενοι, όπως ο πεζογράφος Νίκος Νικολαίδης, ο Στρατής Τσίρκας, ο Τίμος Μαλάνος, ο Πέτρος Μάγνης, η Μαρία Ιορδανίδου. Επίσης, καλλιτεχνικοί δημιουργοί, όπως οι ζωγράφοι Κ. Παρθένης και Δ. Λίτσας, οι γλύπτες Α. Λαζαρίδης και Θ. Θωμόπουλος και στο χώρο της μουσικής οι Τζίνα Μπαχάουερ, ο Μάνος Λοίζος και ο Γιάννης Χρήστου.”

 

Νίκος Νομικός ανάμεσα στην Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά αριστερά και την Άντρια Γαριβάλδη δεξιά στις 21 Νοεμβρίου 2010

 

Λίγοι όμως είναι οι καλλιτέχνες που αναγκαστικά διασκορπισμένοι μετά το 1952 στον υπόλοιπο κόσμο ελάμπρυναν τη νέα πατρίδα με τη δημιουργική τους ικανότητα. Ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι οι καλλιτέχνες που μεταναστεύοντας στην Αυστραλία συνέχισαν την παράδοση που τους ήθελε πρωτοπόρους στα γράμματα και στις τέχνες. Σαν άνθρωπος με ιδανικά και συνείδηση όμως, σαν ευαίσθητος λογοτέχνης βρίσκεις τον εαυτό σου να παλεύει συνεχώς με τα στοιχειά της αξιοκρατίας και θεωρεί εαυτόν υπερασπιστή των αδυνάτων και δικαίων. Δεν λήγει ποτέ ο άνισος αγώνας.  Όσο πιο άνισος όμως είναι τόσο ενθαρρύνει τους γενναίους πολεμιστές της πένας.

Η δύναμη της θέλησης

Ο Νίκος Νομικός, παντρεμένος με τη Σοφία απέκτησε τρία παιδιά, τον Άρη, τον Ιάκωβο και τη Βιργινία. Ζει ανάμεσα στα βιβλία του, στα σκίτσα του, στο “παράσιτο” όπως χαρακτηρίζει την πάθησή του και στις μνήμες σ’ ένα προάστειο της Μελβούρνης όπου τον επισκεφτήκαμε. Ας αφήσουμε τον ίδιο να αφηγηθεί συμβάντα από τη ζωή του καθώς και τους διοργανωτές εκδηλώσεων προς τιμήν του αξιόλογου αυτού λογοτέχνη και σκιτσογράφου να μιλήσουν δια μέσου των συνεχόμενων βίντεο που συγκέντρωσε η Διασπορική.

Ακολουθεί το εργοβιογραφικό Νίκου Νομικού σε εκδήλωση της 28ης Νοεμβρίου 2010 που διοργάνωσε ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης.

[youtube H6scVpbOGpY 560]

Η δύναμη της πικρίας

Συνεχίζουμε με τα βίντεο της συνέντευξης στο σπίτι του Νίκου Νομικού στις 15 Δεκεμβρίου 2010.

[youtube lioRrU-98cQ 560]

[youtube oEw5eRcWhUA 560]

Η δύναμη της δημιουργίας

Ακολουθούν δύο βίντεο της παρουσίασης της ποιητικής του συλλογής “Ροδάνθημα του Δειλινού” από τη Μαρία Ηροδότου.

[youtube xKqb3ZaRmmw 560 ]

[youtube jKEUNb4LTOk 560]

Ιάκωβος Γαριβάλδης
© Διασπορική Λογοτεχνική Στοά

3 thoughts on “Νίκος Νομικός”

 1. Αγαπητέ κ. Νομικέ
  συγχαρητήρια για τα επιτεύγματά σας
  Πόσο πρέπει να λυπόμαστε που δεν διαπρέπετε στη δική σας πατρίδα , την Ελλάδα!
  Όμως μεταλαμπαδεύετε την αξία των παιδιών της στο εξωτερικό και μας κρατάτε στο ύψος μας γιατί εδώ πέρα όλο και χαμηλώνουμε. Δε ξέρω τι φταίει και πως τα καταφέρνουμε.
  Συγχαρητήρια επίσης και στον αγαπητό Ιάκωβο Γαριβάλδη που μεταλαμπαδεύει την ψυχή όλων σας σε όλο τον κόσμο με το ζωοφόρο έργο του μέσα από τη σελίδα της Διασπορικής.

  Το σκίτσο σας είναι πραγματικά υπέροχο. Θα ήθελα να το δούμε χωρίς την κορνίζα και να δούμε και άλλα
  ευχαριστώ

 2. Ευχαριστούμε για τα ενθαρρυντικά σου λόγια Ευαγγελία. Περισσότερα σκίτσα του Νίκου Νομικού θα βρείτε στις σελίδες του περιοδικού “Αντίποδες” το τελευταίο τεύχος του οποίου βρίσκεται ολόκληρο εντός των σελίδων της Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς (κάντε κλικ πάνω στο εξώφυλλο του περιοδικού στην πλαϊνή στήλη).
  Έχουμε πολλούς ακόμη επιφανείς λογοτέχνες ν’ αναδείξουμε. Ποια μεγαλύτερη χαρά υπάρχει…
  Ιάκωβος

 3. IAKWBE MOY, SYGXARHTHRIA!!!!!! SE EYXARISTW!!!!
  TA EYXARHSTH8HKA OLA!!!!!!
  THN AGAPH MOY KAI TA SYGXARHTHRIA MOY !!!!!!! STON KYRIO NIKO NOMIKO
  KAI STHN KYRIA DIONYSIA TSOYKALA!!

Comments are closed.