13. Η κραυγή της καρδιάς

Share

του Γιάννη Λιάσκου


Φανή Μάγγου

Πληθαίνουν τελευταία οι εκδόσεις βιβλίων συμπαροίκων με θέμα αληθινά γεγονότα που έζησαν και βίωσαν τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στη δεύτερη πατρίδα τους την Αυστραλία.


Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λογοτεχνικά είδη, φαίνεται, τελικά, πως κερδίζει έδαφος στους αντίποδες, αφού αρκετά βιβλία αυτού του είδους κυκλοφόρησαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων, το «Οδοιπορικό μιας ζωής» του αείμνηστου Ευθύμιου Κοντού και ο «Δυνατός άνεμος» της Ελευθερίας Γκαγκαβούζη.

Έρχεται τώρα η σειρά μιας άλλης συμπάροικου, της Φανής Μάγγου, να πάρει τη σκυτάλη και να μας σεργιανίσει στο χώρο και στο χρόνο, σ’ ένα ταξίδι που υπόσχεται να κρατήσει αδιάλειπτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η προσωπική της ιστορία ξετυλίγεται περιγράφοντας τα μικρά της χρόνια και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, μέσα από μια αφήγηση ειδυλλιακή της ιστορίας της πάτριας γης, και των δυο θετών της πατρίδων, με τις χαρές, τις λύπες, τους ενθουσιασμούς και τις απογοητεύσεις των απλών ανθρώπων που συνθέτουν το μικρόκοσμο της ύπαρξής της.

Το   μυθιστόρημα «Η κραυγή της καρδιάς»  της Φανής Μάγγου είναι ένα δυναμικό αφήγημα που μας μεταφέρει σε χώρους και χρόνους ποτισμένους με αίμα και δάκρυ. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, όπως την έζησε η ίδια, η οποία με αίσθημα ευθύνης και αγάπης μας προσφέρει την ολοκληρωμένη εικόνα μιας ταπεινής οικογένειας –της δικής της – που τυλίγεται στη δίνη ενός εμφύλιου σπαραγμού, για να διασκορπιστεί, τελικά, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Η συγγραφέας του βιβλίου καταθέτει έντιμα και ειλικρινά τις αντιθέσεις και τις συγκρουόμενες ιδεολογίες των μελών της οικογένειάς της μέσα από τις πικρές αναμνήσεις ενός αδελφοκτόνου πολέμου και σκιαγραφεί τα μετέπειτα χρόνια του μισεμού και του νέου ξεκινήματος σε μια άγνωστη μακρινή χώρα, την Αυστραλία, με ένα έντονα εξομολογητικό ύφος που συναρπάζει.

Την αφήγησή της χαρακτηρίζουν η σαφήνεια και η καθαρότητα, και οι αναφορές της σε πρόσωπα και πράγματα μιας ταραγμένης εποχής είναι συγκρατημένες, χωρίς να παρασύρονται από πάθη και οξύτητες.

Επεισόδια και απλές συνηθισμένες στιγμές της καθημερινής της ζωής σε τρεις διαφορετικές πατρίδες, παρουσιάζονται με απλότητα, τεχνική διάρθρωση, αφηγηματική χάρη και διεισδυτικότητα.

Η Φανή κατορθώνει να μεταπλάσει το στεγνό και οπωσδήποτε τραγικό, ιστορικό θέμα του «παιδομαζώματος» που έλαβε χώρα στη διάρκεια του ελληνικού εμφύλιου, να το ζωντανέψει και να το κάνει ανάλαφρο με τη θέρμη της γυναικείας ευαισθησίας της.

Το θέμα του βιβλίου της – η ίδια της, δηλαδή, η ζωή – αληθινό, γλαφυρό, γεμάτο από μικρά γεγονότα και μεγάλες λεπτομέρειες ξεδιπλώνεται με ζωντάνια, ειλικρίνεια, φυσικότητα και με όλη τη γοητεία των συναισθηματικών της κυμάνσεων.

Την αφήγησή της τροφοδοτούν οι παιδικές της μνήμες από τον χώρο της γενέθλιας γης, αλλά και οι μεταγενέστερες, των δυο θετών της πατρίδων, της Πολωνίας και της Αυστραλίας και καταλήγουν σε μια ανάλαφρη θλίψη της νοσταλγίας της.

Η συγγραφέας ξαναζωντανεύει την πατρική γη, με τις λίγες χαρές και τις πολλές πίκρες των απλών ανθρώπων μιας αδυσώπητης και ανελέητης εποχής, αυτής του εμφυλίου, αλλά και της μετέπειτα, αντλώντας από το θησαύρισμα των αναμνήσεων και των βιωμάτων της παιδικής, εφηβικής και ενήλικης ζωής της.

Ο λόγος της αδρός, μεστός, ουσιαστικός και σαφής μας παρουσιάζει ανάγλυφους τους ανθρώπινους τύπους που σκιαγραφεί, με μια στέρεα συνθετική ικανότητα.

Στο κείμενό της, δεν προσδοκά να δρέψει λογοτεχνικές δάφνες, παρά να αφηγηθεί την προσωπική της ιστορία, γιατί ολόκληρη η ζωή της, ολόκληρη η ζωή του καθενός από εμάς δεν είναι παρά ένα ταξίδι, μια πολύμορφη περιπέτεια ανάμεσα σε τόπους και σε ανθρώπους.

Και σ’ αυτό το ταξίδι θα βρούμε διάχυτη τη μελαγχολία και την ομορφιά, την ευγένεια και την ορμή, τον πόνο και τη συμπόνια, την ανθρωπιά και τη λαχτάρα της ζωής.

Η «Κραυγή της καρδιάς»  θα αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του κάθε αναγνώστη, θα τον συγκινήσει, θα τον προβληματίσει και θα κρατήσει αμείωτη την προσοχή του μέχρι το τέλος, γιατί το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Φανής Μάγγου περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία και γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν ένα ενδιαφέρον και καλογραμμένο ανάγνωσμα, ένα ανάγνωσμα που βρίσκει τη θέση του στη βιβλιοθήκη της απόδημης λογοτεχνίας.

του Γιάννη Λιάσκου

Υ.Γ. – Το βιβλίο “Κραυγή της καρδιάς” μεταφράστηκε στην Αγγλική από τον Κωνσταντίνο Καλυμνιό και φέρει τον τίτλο “Cry of the heart”, εκδόσεις “Τσώνη”, 2004.

2 thoughts on “13. Η κραυγή της καρδιάς”

  1. Αγαπητέ κ. Λιάσκο
    Τόσο όμορφα παρουσιάσατε το βιβλίο της αξιόλογης φαντάζομαι συγγραφέως, που μας κινήσατε την περιέργεια να το αναζητήσουμε και να το διαβάσουμε. Άρα πετύχατε το στόχο σας. Δυστυχώς είμαστε μακριά. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα για την κατάθεση της ζωής της.
    Ευαγγελία

  2. Αγαπητοί φίλοι / αναγνώστες,
    Μετά λύπης ανακοινώνουμε πως η συγγραφέας αυτού του βιβλίου μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Οκτώβριο 2010 δεν είναι πλέον μαζί μας. Ας προσφέρουμε ένα φόρο τιμής τουλάχιστον στην πένα της που δεν ησύχαζε όσο βρισκόταν εν ζωή…
    Ιάκωβος

Comments are closed.