“Ο Λόγος” τεύχος 24

Share

Παρουσίαση του περιοδικού “Ο Λόγος”

Το λογοτεχνικό περιοδικό “Ο Λόγος”, τεύχος 24, το οποίο εκδίδεται από το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας ανελλιπώς για 19 χρόνια τώρα παρουσιάστηκε στην όμορφη αίθουσα της Δημαρχίας του Νόρθκοτ στις 27 Νοεμβρίου 2011.

Το τεύχος αυτό του περιοδικού αφιερώθηκε στη λογοτέχνιδα Χρυσούλα Ζάκκα η οποία όταν ανέβηκε στο βήμα κατασυγκινημένη μίλησε και τραγούδησε με την ωραία φωνή της προς χάριν του ακροατηρίου.

Κυριάκος Αμανατίδης

Την παρουσίαση του περιοδικού έκανε ο εκπαιδευτικός και ελληνιστής Κυριάκος Αμανατίδης σε περίπου εκατό μέλη και φίλους του Συνδέσμου που παρευρέθηκαν. Στην ομιλία του ο κ. Αμανατίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν τα δυο ελληνόγλωσσα λογοτεχνικά περιοδικά της Μελβούρνης λέγοντας ότι «…παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και συνείδησης.» Και συνέχισε πώς «αν ο αριθμός των αναγνωστών αυτών των περιοδικών είναι κατά κανόνα μικρός σε σύγκριση με τα άτομα που διαβάζουν εφημερίδες, η συμβολή τους στην πνευματική κίνηση της ομογένειας είναι πολύ μεγάλη…»

Για την ιστορία συμπεριλαμβάνουμε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Αμανατίδη την οποία κι εσείς έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε. Είναι ευχής έργο το ότι ακόμη υπάρχουν άτομα ανάμεσά μας με τη μοναδική προσφορά του κυρίου Κ. Αμανατίδη στα γράμματα και στον πολιτισμό της Μελβουρνιώτικης Ελληνικής πατριάς.
Επίσης την ίδια παρουσίαση σε ήχο μπορείτε ν’ ακούσετε εδώ. Την παρουσίαση του ίδιου του Κ. Αμανατίδη κάνει αρχικά η Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά και ακολουθεί η ομιλία του παρουσιαστή –

[audio: https://secureservercdn.net/198.71.233.15/6a1.4ff.myftpupload.com/wp-content/uploads/2011/11/parousiasi.mp3]

Το καλαίσθητο αυτό τεύχος, το εξώφυλλο του οποίου απεικονίζει σκίτσα του γνωστού στην παροικία ποιητή και ζωγράφου Νίκου Νομικού περιέχει συγγραφικά έργα 69 περίπου λογοτεχνών που προέρχονται κυρίως από τη Μελβούρνη.

Συντελεστές και βραβευβένοι της εκδήλωσης παρουσίασης του περιοδικού

Για πρώτη φορά φέτος ο Σύνδεσμος ΣΕΛΣΑ διοργάνωσε και διαγωνισμό λογοτεχνίας στον οποίον συμμετείχαν συγγραφείς με 27 έργα στην ποίηση και στον πεζό λόγο. Τα βραβευμένα έργα δημοσιεύτηκαν στις σελίδες του περιοδικού. Οι γλώσσες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι συγγραφείς για το διαγωνισμό ήταν η Ελληνική και Αγγλική. Όπως εξήγησε ο παρουσιαστής κ. Κ. Αμανατίδης, στην Αγγλική δεν υπήρχαν αρκετές συμμετοχές γι’ αυτό δεν δόθηκαν βραβεία. Στην ελληνική γλώσσα όμως τα βραβεία έλαβαν οι εξής:

Ελληνική Γλώσσα

Ποίηση (δεν έχουν σειρά κατάταξης οι έπαινοι):

Έπαινος: “Ελπίδα” –Χριστίνα Σοϊταρίδη
Έπαινος: “Καινούργιο ’21” – Δημήτριος Β. Σταθόπουλος
Έπαινος: “Εργάτης” – Γιάννης Δημακάκος

Διήγημα:

Πρώτο βραβείο: “Το παράπονο της Μερσυνιώς” – Κωνσταντίνος Ρόρρης
Έπαινος: “Θυμάμαι” – Δήμητρα Αγγελίδη
Έπαινος: “Το Δίλημμα” – Χριστίνα Σοϊταρίδη

Αγγλική Γλώσσα

Δεν δόθηκαν βραβεία λόγω του μικρού αριθμού των συμμετοχών.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί Κυριάκος Αμανατίδης, Άντρια Γαριβάλδη, Ελένη Νίκα. Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής παρουσίασε τα κριτήρια η κ. Άντρια Γαριβάλδη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με εύστοχα σχόλιά τους οι Θύμιος Χαραλαμπόπουλος (Πρόεδρος), Ιωάννα Λιακάκου (Γραμματέας) και αρκετοί λογοτέχνες που συμμετείχαν στην έκδοση ή διακρίθηκαν στο διαγωνισμό. Την όλη εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η συγγραφέας Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά και στο τέλος απονεμήθηκαν τα βραβεία στους νικητές.

Ιάκωβος Γαριβάλδης

 

3 thoughts on ““Ο Λόγος” τεύχος 24”

 1. Όμορφες φωτιές που σιγοκαίνε στο διάβα του χρόνου, για χάρη της γλώσσας και της ρίζας…
  Μπράβο
  Φιλικά
  Φαίδων Θεοφίλου

 2. Eυχαριστούμε για την ωραία σας προσπάθεια. Εύχομαι να συνεχίσετε να κρατάτε αναμμένη τη δάδα της ελληνικής λογοτεχνίας, ιδιαίτερα τώρα που οι εποχές είναι τόσο δύσκολες.

  Τσιλίκη Γιώτα

 3. Έυγε και συγχαρητήρια σε όλους!!!!! Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εκδήλωση και είχε μεγάλη επιτυχία!!!!! Και εγώ σας στέλνω την αγάπη μου και πολλές ευχαριστίες για ολη αυτή την προσπάθεια και τον αγώνα, για την γλώσσα μας την ελληνική και όχι μόνο… σε αυτή την ωραιοτάτη πόλη μας, μακριά από την πατρίδα Ελλάδα, την Μελβούρνη!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.