Κωλοφωτιές* (πυγολαμπίδες)

Share

Ευαγγελία – Αγγελική Πεχλιβανίδου

Ομορφύναμε τις λέξεις
και τις πράξεις και τις σκέψεις
και αντί “κωλοφωτιά”
λέμε η «πυγολαμπίδα»!

Ίδιες λέξεις γενικά
που μας ρίχνουν στην παγίδα.
Πεταχτές με αρχαία χάρη
και ποιητικό καμάρι.

Γέμισαν πυγολαμπίδες
οι ζωές μας κι οι νυχτιές.
Τάχα μου πως μας φωτίζουν
μα είν’ απλώς κωλοφωτιές.
Ευαγγελία – Αγγελική Πεχλιβανίδου

Υποσημείωση
και για …της ετυμολογικής ιστορίας  το αληθές,
η αρχαία λέξη πυγή σήμαινε τα οπίσθια
έτσι

–   έχουμε τη λέξη καλλίπυγος η οποία είναι μάλλον σπάνια: δέκα περίπου φορές εμφανίζεται στο σύνολο της σωζόμενης Αρχαίας Γραμματείας, κι απ’ αυτές οι εφτά στον Αθήναιο, ο οποίος αφηγείται το επεισόδιο με τις δυο αδελφές από τις Συρακούσες που τσακώνονταν ποια έχει τα ομορφότερα οπίσθια και έβγαιναν στη λεωφόρο και τα επιδείκνυαν . Μετά ίδρυσαν και ναό στην καλλίπυγο Αφροδίτη

Στα Αγγλικά συναντούμε την επίσης ελληνικότατη λέξη callipygian (having shapely beautiful buttocks)

–  Μελάμπυγος ονομάζεται ο Ηρακλής επειδή έχει τα οπίσθια μελανά (τριχωτά) και κατ’ επέκταση  ο ανδρείος  ( τοὺς γὰρ δασεῖς τὰς πυγὰς ἀνδρείους ἐνόμιζον (Ar. Lys. 802)

–   σεισοπυγίς  (σείω+ πυγή) ονομάζεται το πουλί σουσουράδα ή αρχικά σεισουράδα. Τη σουσουράδα, επειδή το «σήμα κατατεθέν» της είναι η ουρά της, που την κουνά συνεχώς , την παρομοίασαν με τη γυναίκα που λικνίζεται πέραν του κανονικού. Γι αυτό συχνά οι άνθρωποι όταν βλέπουν στο δρόμο κάποιες γυναίκες να περπατούν πολύ έντονα κουνιστά τις αποκαλούν «σουσουράδες».

* κωλοφωτιές κοινή ονομασία της πυγολαμπίδας

2 thoughts on “Κωλοφωτιές* (πυγολαμπίδες)”

 1. Μας κάνατε και χαμογελάσαμε:
  α)με τους έξυπνους στίχους
  β)με το νόημά τους το επίκαιρο
  γ)με τη λέξη callipygian που χρησιμοποιύν οι ξένοι που μας μέμφονται- και δίκαια- για τα κακά μας, αλλά δεν παραδέχονται και τα καλά μας.
  δ) με τις έννοιες των λέξεων “καλλίπυγος” και “μελάμπυγος” . Σκέφτομαι ότι χρειάζεται προσοχή, για να μη μπλέξουμε τις έννοιες και αποδώσουμε την πρώτη σε κανένα “Ηρακλή” και τη δεύτερη σε καμία… Αφροδίτη. Όσο για τις ” σεισοπυγίδες” των καιρών μας, αποτελούν πλέον είδος εν αφθονία, ανεξαρτήτως γένους, γενικώς και… εξαδιαιρέτου.
  Σας ευχαριστούμε κυρία Πεχλιβανίδου.Το είχαμε ανάγκη. Πολύ ωραία η έμπνευσή σας.
  Με τους χαιρετισμούς μου, Άρις.-

 2. Φίλε Άρη
  Μου αρέσει που γενικά δε σας ξεφεύγει η ουσία του ποιήματος και έχετε την τύχη να γευόσαστε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη ομορφιά του. Μου άρεσε που αντιληφθήκατε το επίκαιρο του πράγματος. Βέβαια πιστεύω ότι πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν κωλοφωτιές στην καθημερινότητά μας αλλά εδώ που τα λέμε το κακό έχει παραγίνει στην εποχή μας. Και δε μας φωτίζουν και μας βάλανε μπουρλότο.
  Χαίρομαι που σας έκανα να χαμογελάσετε.
  Ευαγγελία

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.