Κωλοφωτιές* (πυγολαμπίδες)

Share

Ευαγγελία – Αγγελική Πεχλιβανίδου

Ομορφύναμε τις λέξεις
και τις πράξεις και τις σκέψεις
και αντί “κωλοφωτιά”
λέμε η «πυγολαμπίδα»!

Ίδιες λέξεις γενικά
που μας ρίχνουν στην παγίδα.
Πεταχτές με αρχαία χάρη
και ποιητικό καμάρι.

Γέμισαν πυγολαμπίδες
οι ζωές μας κι οι νυχτιές.
Τάχα μου πως μας φωτίζουν
μα είν’ απλώς κωλοφωτιές.
Ευαγγελία – Αγγελική Πεχλιβανίδου

Υποσημείωση
και για …της ετυμολογικής ιστορίας  το αληθές,
η αρχαία λέξη πυγή σήμαινε τα οπίσθια
έτσι

–   έχουμε τη λέξη καλλίπυγος η οποία είναι μάλλον σπάνια: δέκα περίπου φορές εμφανίζεται στο σύνολο της σωζόμενης Αρχαίας Γραμματείας, κι απ’ αυτές οι εφτά στον Αθήναιο, ο οποίος αφηγείται το επεισόδιο με τις δυο αδελφές από τις Συρακούσες που τσακώνονταν ποια έχει τα ομορφότερα οπίσθια και έβγαιναν στη λεωφόρο και τα επιδείκνυαν . Μετά ίδρυσαν και ναό στην καλλίπυγο Αφροδίτη

Στα Αγγλικά συναντούμε την επίσης ελληνικότατη λέξη callipygian (having shapely beautiful buttocks)

–  Μελάμπυγος ονομάζεται ο Ηρακλής επειδή έχει τα οπίσθια μελανά (τριχωτά) και κατ’ επέκταση  ο ανδρείος  ( τοὺς γὰρ δασεῖς τὰς πυγὰς ἀνδρείους ἐνόμιζον (Ar. Lys. 802)

–   σεισοπυγίς  (σείω+ πυγή) ονομάζεται το πουλί σουσουράδα ή αρχικά σεισουράδα. Τη σουσουράδα, επειδή το «σήμα κατατεθέν» της είναι η ουρά της, που την κουνά συνεχώς , την παρομοίασαν με τη γυναίκα που λικνίζεται πέραν του κανονικού. Γι αυτό συχνά οι άνθρωποι όταν βλέπουν στο δρόμο κάποιες γυναίκες να περπατούν πολύ έντονα κουνιστά τις αποκαλούν «σουσουράδες».

* κωλοφωτιές κοινή ονομασία της πυγολαμπίδας

Pechlivanidou Evangelia-Aggeliki

By Pechlivanidou Evangelia-Aggeliki

Καθηγήτρια. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει τρία παιδιά. Συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία της (∆ιευθύντρια επί σειρά ετών). Στα Σχολεία που υπηρέτησε επί χρόνια ασχολήθηκε µε πολλά εξωδιδακτικά προγράµµατα (Περιβαλλοντικά, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Καταναλωτή, Θεατρικής Παιδείας, ∆ίκτυα σχολείων, κ.ά.) µε οµάδες µαθητών, µέσα από τα οποία είχαν βραβευτεί τα σχολεία, µαθητές και η ίδια πολλές φορές µε Αριστεία, Βραβεία, Επαίνους, Τιµητικές διακρίσεις και Μετάλλια. (ΥΠΕΠΘ, Ο ΦΙΛΩΝ, Πνευµατικό πρακτορείο Γιοχάνεσµπουργκ, ∆ήµοι κ.ά.) Με πρωτοβουλία της και επιµέλειά της έχουν γίνει πολλές εκδόσεις Εντύπων, Ηµερολογίου, Περιοδικού, Βιβλίου κ.ά. Έχει πάρει δύο φορές ΕΠΑΙΝΟ ΕΥ∆ΟΚΙΜΗΣ ∆Ι∆ΑΣΚΑΛΙΑΣ από το ∆ήµο Καλαβρύτων.

Είχε και έχει έντονη κοινωνική, και πολιτιστική δραστηριότητα (χορωδίες, παρουσιάσεις ποιητών, συγγραφέων, εκδηλώσεων, ιεραποστολή, bazaars, κ. ά.)

Επί έξη (6) χρόνια έκανε ηµίωρη τηλεοπτική εκποµπή στο κανάλι 4ε της Ι.Μ.Θ., της οποίας είχε την επιλογή θεµάτων, επιµέλεια και παρουσίαση (λογοτεχνικά, ιστορικά, κοινωνικά, θρησκευτικά κ.ά. επίκαιρα), µε τίτλο «Λύχνος ποιητικός».

Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε ποιητικούς διαγωνισµούς με Αριστεία,  Βραβεία και Επαίνους στην Ποίηση (συλλογές ή μεμονωμένα ποιήματα ), σε Δοκίμιο, Παραμύθι, Διήγημα, Θεατρικό έργο.  ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης, ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Αθήνα, ΓΑΛΑΞΙΑΣ Θεσσαλονίκη, ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Θεσσαλονίκη, Π.Ε.Λ., ∆ελφοί, Πνευµατικό Πρακτορείο Γιοχάνεσµπουργκ, 2003, ΠΕΕΛ, Αθήνα, Ε.Λ.Β.Ε.Θεσσαλονίκη, Κελαινώ - Ξάστερον,  ∆ΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ «Giovanni Gronchi» µε κύπελλο, Πίζα Ιταλίας το 2004 και το 2006 για ανέκδοτες ποιητικές συλλογές, 1ο ∆ΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ Μακεδόνιος ο Ύπατος από Griechischer Kunst - und - Literatur Verein, από ∆ιεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών,  Σατυρική ποίηση Χανιά Κρήτης, 1ο Βραβείο Ποίησης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ηράκλειο και Βέροια)2011, Παγκόσμιος Διαγωνισμός για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «Νόστος» Αργεντινής, Ε.Π.Ο.Κ. Αθήνα 2011 και 2012, 1ο Βραβείο «Αισχύλος» από Αμφικτυονία Ελληνισμού, 2012, 12ο  και 13ο  Διαγωνισμό Εταιρείας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού του Δήμου Κερατσινίου, και από άλλους φορείς µέχρι τώρα.

 

Γράφει µε άνεση σε όλα τα είδη του λόγου.

Έχει συµµετοχή σε έγκυρα λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες λογοτεχνών καθώς και σε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο µε το έργο της.

Επιμελήθηκε και συνεχίζει να επιμελείται πολλά βιβλία και περιοδικά, προλόγισε δε  πολλούς ποιητές και συγγραφείς.

Ποιητικές συλλογές της:

«Από την ψυχή µου στην Κύπρο»,(Αριστείο από Ε.Π.Ο.Κ. Αθήνα 2011),

«Άνοιξη ώδεκα Χρονώ»,

«Ύµνος στην κόρη των µατιών»,

«Είναι… γιατί …λείπει η αγάπη»,

«Ο θάνατος ενός θεού»,

«άσκαλε εσύ, σοφέ λαέ µου, µε ρητά και παροιµίες δίδαξέ µου» (-ποιητικά βήµατα στις παροιµίες του λαού µας- Αριστείο από Πνευµατικό Πρακτορείο του Γιοχάνεσµουργκ,

«Προσφυγιά - Αρµονίας Κατάλυση» (-Ποιητική Υµνωδία-,1ο Βραβείο “Giovanni Gronchi”, Πίζα Ιταλίας 2004 και Αριστείο από «Κελαινώ - Ξάστερον»),

«Η…Οδύσσεια της …κατανάλωσης»,

«160…παλμοί Χαϊκού»

«180… κραυγές Χαϊκού» , της Πατρίδας μας , της Γης, της Ψυχής μας

«Χαίρε, ψυχή μου, Μάνα Γη, μελίρρυτη»,  χαιρετισμοί στην Ελλάδα

Έχει µεγάλο έργο ανέκδοτο.

Είναι Μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της Εταιρείας Συγγραφέων Θεσ/νίκης, πολλών Ενώσεων και διετέλεσε Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε..

2 comments

 1. Μας κάνατε και χαμογελάσαμε:
  α)με τους έξυπνους στίχους
  β)με το νόημά τους το επίκαιρο
  γ)με τη λέξη callipygian που χρησιμοποιύν οι ξένοι που μας μέμφονται- και δίκαια- για τα κακά μας, αλλά δεν παραδέχονται και τα καλά μας.
  δ) με τις έννοιες των λέξεων “καλλίπυγος” και “μελάμπυγος” . Σκέφτομαι ότι χρειάζεται προσοχή, για να μη μπλέξουμε τις έννοιες και αποδώσουμε την πρώτη σε κανένα “Ηρακλή” και τη δεύτερη σε καμία… Αφροδίτη. Όσο για τις ” σεισοπυγίδες” των καιρών μας, αποτελούν πλέον είδος εν αφθονία, ανεξαρτήτως γένους, γενικώς και… εξαδιαιρέτου.
  Σας ευχαριστούμε κυρία Πεχλιβανίδου.Το είχαμε ανάγκη. Πολύ ωραία η έμπνευσή σας.
  Με τους χαιρετισμούς μου, Άρις.-

 2. Φίλε Άρη
  Μου αρέσει που γενικά δε σας ξεφεύγει η ουσία του ποιήματος και έχετε την τύχη να γευόσαστε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη ομορφιά του. Μου άρεσε που αντιληφθήκατε το επίκαιρο του πράγματος. Βέβαια πιστεύω ότι πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν κωλοφωτιές στην καθημερινότητά μας αλλά εδώ που τα λέμε το κακό έχει παραγίνει στην εποχή μας. Και δε μας φωτίζουν και μας βάλανε μπουρλότο.
  Χαίρομαι που σας έκανα να χαμογελάσετε.
  Ευαγγελία

Comments are closed.