Περί φιλίας

Share

Δημήτρης Καραλής

Ειλικρινή φιλία, συνήθως είναι καλύτερη εκλογή απ’ την συναισθηματική αγάπη για σταθερή δίαιτα. Καχυποψία, ζήλια προκατάληψη, γκρίνια και κατεβασμένα μούτρα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη συναισθηματική αγάπη. Δολοφονία και αυτοκτονία παραμονεύουν επίσης στη διπλανή γωνιά όταν οι ερωτευμένοι γουργουρίζουν σαν τα ζευγαρωμένα περιστέρια.

Η συναισθηματική αγάπη ζητά εγγύηση, απόδειξη, σιγουριά και εξασφάλιση. Αντίθετα η ειλικρινή φιλία δεν απαιτεί καμιά ιδιοκτησία και θέλει να βοηθά ακόμα κι από απόσταση. Δυστυχώς όμως το ίδιο δεν ισχύει και με τη συναισθηματική αγάπη. Συνήθως σκοπεύει για προσωπικά οφέλη, και η μονόπλευρη συναισθηματικότητα αντιστρέφεται καμιά φορά σε μίσος και απαιτεί εκδίκηση. Η αγνή φιλία δεν έχει ανάγκη από ανόητους γαμήλιους όρκους και είναι πάντα έτοιμη να παράσχει βοήθεια όποτε κι εάν χρειαστεί.

Η αληθινή φιλία ξεκλειδώνει της ψυχής τα αμπάρια και ανοίγει τον νου με τη ψυχή να μοιραστούν κουράγιο, κατανόηση, συμπόνια και ανθρώπινη ζεστασιά.

Σαν το αναμμένο τζάκι στο ξεροβόρι και στην παγωνιά που κάνει τον βαρύ χειμώνα υποφερτό και τις τρανές νύχτες ευχάριστες και παραμυθένια αξέχαστες. Όποιος δεν είχε αληθινό φίλο στη ζωή του, λέει ο Πλούταρχος, ακούμπησε τον κόσμο τούτο μόνο επιφανειακά. Ο ειλικρινής φίλος είναι σαν το αγνό αγεράκι, που καθαρίζει το αίμα γρηγορότερα και πολλαπλασιάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με το πλούσιο οξυγόνο του. Χωρίς πραγματικό φίλο στη ζωή, αισθανόμαστε μουδιασμένοι και μοναχικοί ανάμεσα στην πολυθόρυβη και βιαστική ανθρωποθάλασσα. «Μόνο Ο Θεός και τα ζώα μπορούν να ζουν μόνα τους», λέει Ο Αριστοτέλης.

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε νικηφόρα στις Ινδίες, έγραψε στο δάσκαλο και αγαπητό του φίλο Αριστοτέλη. «Στείλε μου κάτι να διαβάσω, του λέει, γιατί ζω εντελώς μόνος με τις σκέψεις μου ανάμεσα σε μεγάλη συρροή άσχετων ανθρώπων χωρίς ψυχικό σύντροφο».

Κι όταν ο Αριστοτέλης έκδωσε τις φιλοσοφικές του θεωρίες ελεύθερα στον κόσμο αργότερα, Ο Μέγας Αλέξανδρος του ‘γραψε λιγάκι πικραμένα. «Τώρα, λέει, όλη η ανθρωπότητα θα γνωρίζει για ότι ήταν πριν λίγο μόνο για σε σένα και για μένα». «Α!… μην ανησυχείς, του απαντάει Ο Αριστοτέλης, οι φιλοσοφικές μελέτες μου εκδόθηκαν και δεν εκδόθηκαν. Πολλοί λίγοι μπορούν να μάθουν απ’ ένα φιλοσοφικό βιβλίο εάν δεν προετοιμάστηκαν (καλλιεργήθηκαν)  ψυχονοητικά από πολύ καιρό πριν».

Ακούμε συχνά ανθρώπους να αισθάνονται ορφανοί, καταθλιπτικοί και απελπισμένοι από τον χαμό του αγαπημένου τους φίλου. Ο αδερφός του Ολλανδού ζωγράφου Vincent van Gogh, έγραψε στην κουνιάδα του μετά τον θάνατο του αδελφού του. Δεν θέλω να ζήσω άλλο πια, λέει, Ο Vincent δεν ήταν μόνο αδερφός μου, αλλά και ο μοναδικός φίλος στον κόσμο τούτο. Πραγματικά Ο Theo van Gogh πέθανε μετά από λίγο καιρό απ’ τη μεγάλη θλίψη του.

Τέτοια φιλία συναντάμε σε πολλά κράτη του κόσμου, αλλά στην αρχαία Ελλάδα ήταν καθιερωμένη κοινωνικά στη ζωή τους. Το εκπαιδευτικό τους σύστημα ήταν τέτοιο, που κάθε νέος δημιουργούσε στενή φιλία με τον μεγαλύτερό του για να μάθει γράμματα σωστά.

Είχαν μεγάλο πάθος στη ψυχική φιλία που την συνέχιζαν σε όλη τη ζωή τους. Η ξακουστή ‘Θηβαία μαχητική φάλαγγα’ αποτελούνταν αποκλειστικά από ζευγάρια φίλων που παρέλαυναν μαχόμενοι δίπλα, δίπλα στους πολέμους για να αντλούν κουράγιο αναμεταξύ τους. Τα ’χασε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος όταν αντίκρισε τους ζευγαρωμένους ηρωικούς Θηβαίους μαχητές στην ξακουστή μάχη της Χειρώνας. «Α! να χαθεί, λέει, όποιος νομίζει πως οι Θηβαίοι μάχονταν αδέξια και άψυχα, αντίθετα μάχονταν απίστευτα ηρωικά με το αξιοθαύμαστο πνεύμα της Ελληνικής φιλίας».

Όταν ο Αλκιβιάδης και ο Πελοπίδας τραυματιστήκαν ξεχωριστά σε διαφορετικές μάχες, ο Σωκράτης και ο Επαμεινώντας μάχονταν και οι δυο απάνω απ’ το σώμα τους για να σώσει ο καθένας το μονάκριβο φίλο του. Να, τι θα πει δοξασμένα ονόματα φιλίας που στέκονται αγάλματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό ήταν το ιδεαλιστικό πνεύμα της ειλικρινής φιλίας στην αρχαία Ελλάδα που βοηθούσαν ο ένας τον άλλο με το νου και τα χέρια για να τελειοποιήσουν την ψυχή που τους τύλιγε.

Η μόνη αμοιβή για την αρετή, είναι η αρετή, λέει ο Έμερσον, και ο μόνος τρόπος να αποκτήσει φίλο κανείς, είναι να γίνει πρώτα αυτός φίλος. Δεν μπορούμε όμως να μπούμε στο σπίτι του αλλουνού αυθαίρετα για να συνάξουμε εύκολα φιλία, χωρίς να ‘χουμε παρόμοια νοητική χημεία. Όταν υπάρχει νοητική διαφορά, η ψυχές μας φεύγουν γρήγορα, ανήμπορες να κοιταχθούμε καλά, καλά στα μάτια. Μόνο όταν οι σκέψεις μας ωριμάσουν στο ίδιο επίπεδο, τότε μόνο σμίγουν ακαριαία, σαν το νερό με το νερό, τον αγέρα με αγέρα, και αιθέρα με αιθέρα.

Συχνά οι αναπτυσσόμενες ψυχές προχωράνε μπροστά και καθιστάτε δύσκολο να επικοινωνήσουν αργότερα με όσους παρέμειναν ποιο πίσω. Αλλάζουν οι νοητικοί μηχανισμοί, σαν τον μεταξοσκώληκα που μεταμορφώνεται από ερπετό σκουλήκι σε αλαφροπετούμενη πεταλούδα. Στο δημοτικό σχολειό αρκούμασταν με δωράκια από ρόδα, κυδώνια και αχλάδια με τους φίλους μας. Μεγαλώνοντας όμως αλλάξανε και οι νοητικές μας προτιμήσεις. Ποτέ βέβαια δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε για τον προσωρινό μας χωρισμό, αλλά να λέμε πάντα ήρεμα.

Α!… παλιόφιλε, αν και χωρίζομε νοητικά σήμερα, ας μην ανησυχούμε τόσο πολύ, διότι μπορεί να ξανασυναντηθούμε μελλοντικά σε ψηλότερη νοητική πλατφόρμα για να ανταλλάξομε και πάλι ποιο αξιολογότερα διανοητικά δώρα αναμεταξύ μας.

 

Ιατρός Δημήτρης Καραλής
Νότιος Αφρική

 

2 thoughts on “Περί φιλίας”

 1. Hello Dimitri,

  I really like your writing. It is great to see someone like you keep up with the Greek language and write such interesting articles.
  Also, I am impressed with your naturopathic success. My son Gabriel is studying Natural Medicine here in Melbourne and it would be great if he had the chance to get in touch with you.
  I have read your article on friendship “φιλία” and found it quite suitable for my students who study Greek at Year 11 and Year 12 level and I have copied it so that I can teach it to them when we cover this topic. Thank you for publishing it.
  Andrea

 2. Αγαπητή Ανδρέα
  Χαίρομαι που βρίσκετε το άρθρο ‘περί φιλίας’ ενδιαφέρον. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από μια ειλικρινή ψυχική συντροφιά στο γήινο ταξίδι μας. Είναι το στήριγμα στις δύσκολες στιγμές και η χαρά στη συντροφιά μας. Ενδιαφέρον που η κόρη σας σπουδάζει βιολογική Ιατρική.
  Στο πανεπιστήμιο του Lesmore-South Queensland, παραδίδουν Naturopathic μαθήματα για 4 χρόνια σε επίπεδο πτυχίου, και θα ‘ταν χρήσιμο να επικοινωνήσετε μαζί τους. Η αφάρμακος Ιατρική, είναι περισσότερο αποτελεσματική σε κάθε είδους θεραπεία απ’ την φαρμακευτική και χειρουργική συμπτωματική καταπίεση.
  Σπούδασα και τους δυο κλάδους και γι’ αυτό έχω αρκετή πείρα. Πρωσοπικά επαγγέλλομαι περισσότερο την ‘φυσική Υγιεινή Ιατρική’ (Natural Hygiene ) που είναι δημοφιλέστατη στην Νότιο Αφρική και παγκοσμίως θα ‘έλεγα. Σπούδασα στη Γερμανία, Ολλανδία και μεταπτυχιακά στην Νότιο Αφρική.
  Να είστε πάντα καλά
  Δημήτρης Καραλής

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.