Ολυμπιακοί 2012 των Ποιητών

Share

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο θα υπάρχει ένα νέο «αγώνισμα» το οποίο ενδιαφέρει εμάς τα άτομα της τέχνης του λόγου άμεσα.

Όπως είναι γνωστό στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου θα διαγωνιστούν οι 205 χώρες του θεσμού.Οι ίδιες αυτές χώρες θα έχουν την ευκαιρία να προτείνουν τρεις δικούς τους ποιητές η καθεμιά στο Διαγωνισμό Ποίησης των Ολυμπιακών αγώνων. Μπράβο στους Άγγλους από εμάς γι’ αυτό το θέμα. Ο διαγωνισμός ποίησης είναι μια πρωτοβουλία των Simon Armitage και Jude Kelly του Southbank Centre και θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου στο πλαίσιο της πολιτιστικής ολυμπιάδας και της τελετής λήξης των Αγώνων.

Η συμμετοχή των 205 χωρών καθιστά τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ποίησης τον μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ. Δεν λείπει βέβαια και το ελληνικό «χρώμα» από την διοργάνωση της οποίας το όνομα είναι «Poetry Parnassus». Ο Παρνασσός, τόπος καταγωγής του Ορφέα και των Μουσών, αναμένεται να είναι μια από τις πηγές έμπνευσης των διαγωνιζομένων. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη μεγάλων σύγχρονων ποιητών όπως του βραβευμένου με Νόμπελ Seamus Heaney αλλά και των Carol Ann Duffy, Andrew Motion και Melvyn Bragg.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού δήλωσαν στην Guardian ότι παρά τις καθυστερήσεις με τις βίζες, ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την συμμετοχή των ποιητών. Στόχος τους είναι να γιορτάσουν «τη γλώσσα και την αίσθηση παγκόσμιας συντροφικότητας», προωθώντας τις αξίες της ελευθερίας του λόγου και της ειρήνης μέσω της ποίησης.

Η κάθε χώρα θα μπορεί να προτείνει τρείς ποιητές και στην συνέχεια κριτές των διοργανωτών και μελετητών ποίησης θα αποφανθεί την Άνοιξη του 2012 για τους ποιητές οι οποίοι τελικά θα διαγωνιστούν. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.surveymonkey.com/s/NominatePoets μπορείτε να προτείνετε τρεις από τους πιο αγαπημένους σας ποιητές με σειρά προτίμησης. Σημειώστε πως πρέπει να έχετε κάποια στοιχεία του ποιητή / της ποιήτριας που προτείνετε για να ολοκληρώσετε το ερωτηματολόγιο και να έχετε γνώση του έργου του ατόμου αυτού.

Η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά παροτρύνει τα μέλη της και το κοινό να προτείνουν τους ποιητές της αρεσκείας τους και έτσι να δείξουμε τουλάχιστον ότι η Ελλάδα, η Αυστραλία, η Αμερική, ο Καναδάς ή οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορεί να δημιουργεί ακόμη πολιτισμό μέσα από τους ανθρώπους του πνεύματος.

Καλή επιτυχία σε όλους…Ελπίζουμε να προταθούν και άτομα, μέλη από τη Διασπορική Στοά. Η διεύθυνση πάλι https://www.surveymonkey.com/s/NominatePoets

Ιάκωβος Γαριβάλδης
εκ μέρους της Επιτροπής

πηγές:  http://www.clickatlife.gr
Αποστακτήριο