Τροφή για σκέψη

Share

«Μήνυμα για γιατρούς και ασθενείς»

     Του Ιατρού Δημήτρη Καραλή

Το ανθρώπινο σώμα και το αυτοκίνητο λειτουργούν περίπου σαν παρόμοιες μηχανές.Η καρδιά είναι η μηχανή, το αίμα η βενζίνη, οι πνεύμονες το καρμπιρατέρ, τα νεύρα για μανιατό η σπινθήρες και το στομάχι για ρεζερβουάρ καυσίμων- χοντρική περιγραφή.

Η ανθρώπινη μηχανή ανανεώνει όλα τα φθαρμένα εξαρτήματα, επιδιορθώνει λειτουργικές βλάβες, αποβάλει μεταβολικές ουσίες (διάφορες βρωμιές), παρασκευάζει βενζίνη (αίμα) και δίνει λειτουργία για 90 χρόνια και παραπάνω- με την προοπτική να ξανανιώσει όταν ακολουθούμε σε σωστή αναλογία τις πέντε (5) ακόλουθες ενέργειες.

 • Σωστή διατροφή ( σε ποσότητα και ποιότητα)
 • Τακτική άσκηση (χωρίς υπερβολική κούραση)
 • Ειλικρινή εργασία (σε ποιότητα και συναλλαγή)
 • Καλή επικοινωνία (ευγενική φιλική συμπεριφορά)
 • Κανονική ανάπαυση (φυσιολογικό ύπνο χωρίς υπνωτικά φάρμακα)

Κάθε παραμέλημα και κατάχρηση μια από τις πέντε (5) παραπάνω ενέργειες, γίνονται αφορμή για τεμπελιά, αρρώστια, πόνους, εγωκεντρισμό, ζήλια, φόβο, συκοφαντία, κριτική, φθόνο και κακουργήματα πολλές φορές.

Οι περισσότεροι κακούργοι είναι συνήθως ψυχοσωματικά άρρωστοι άνθρωποι και έχουν ασυγκράτητη τάση προς την εγκληματικότητα. Όλες οι οξείες, χρόνιες και ψυχολογικές αρρώστιες είναι θεραπεύσιμες, ανεξάρτητα την ονομασία τους και το χρόνο διαρκείας, εφόσον βέβαια αφαιρεθούν  τα αιτία  νωρίς.  Δεν υπάρχουν πολλές ανίατες αρρώστιες αλλά αρκετοί ανίατοι άνθρωποι όταν είναι κλειστοί διανοητικά σαν τις εγκλωβισμένες καραβίδες  καβούκια τους.

Τα δηλητηριώδη φαρμακευτικά παρασκευάσματα, τοξικά βότανα και οι πανάκριβες χειρουργικές επεμβάσεις, δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω στον ασθενή  από το να καταπιέζουν προσωρινά παθολογικές ενοχλήσεις με μεγάλο κόστος κατάρρευσης στην υγεία του αργότερα

Όταν το αυτοκίνητο δεν δουλεύει σωστά, ψάχνεις, βρίσκεις και αφαιρείς την αιτία για να επανορθώσεις τη μηχανική του δυσλειτουργία.

Όταν το σώμα σου όμως δεν δουλεύει καλά, εφαρμόζεις την  μονολιθική δεισιδαιμονία,(superstition) να καταπίνεις διάφορα δηλητηριώδη παρασκευάσματα (χάπια, βότανα κ.τ.λ.).

Κι εάν συνεχίσεις την ανοησία αυτή για πολύ καιρό, τότε γίνονται αίτια να αφαιρεθούν σκωληκοειδείς, αμυγδαλές, νεφρά, χοληδόχος κύστη, προστάτης, ωοθήκες, μήτρα κ’ άλλα αξιόλογα όργανα.

Ακόμα και μεταμοσχεύσεις καρδιάς, νεφρών και συκωτιού μπορεί να γίνουν, που τελικά οδηγούν σε πρόωρη αναπηρία η και θάνατο.

Όταν καπνίζεις και καταπίνεις συχνά αλκοόλ, καφέδες, δύσπεπτες ζωικές τροφές κι άλλα αφύσικα μαγειρέματα, η καρδιά ο εγκέφαλος και οι αρτηρίες αρχίζουν να διαμαρτύρονται και συλλαβίζονται στην ιατρική ορολογία:

‘καρδιακή αρρυθμία, κυκλοφορική θρόμβωση, εγκεφαλικό έμφραγμα, νεφρική, πνευμονική και υπατική ανεπάρκεια, χρόνια αϋπνία, εξαντλητική κούραση, πεπτικές δυσλειτουργίες, δυσκοιλιότητες και πολλές άλλες μεταβολικές ανωμαλίες’.

Πολύ δουλειά και ανεπαρκή ανάπαυση εξασθενίζουν το μανιατό (τα νεύρα) γρηγορότερα. Η έλλειψης τακτικής άσκησης και η ανεπαρκής καθαριότητα, γιομίζει την ανθρώπινη μηχανή με όξινες ακαθαρσίες, φλεγμονή, σηπτικά οιδήματα με πύα και άσχημες δυσωδίες που εξατμίζονται δυσάρεστα εξωτερικά.  Το δέρμα αρχίζει να γιομίζει με μπιμπίκια, σπυριά, λίπη, ρυτίδες και παίρνει την τραχιά άσχημη εμφάνιση, καταλήγοντας εξαναγκαστικά σε πρόωρα γεράματα και κοινωνικά άχρηστος.  Πριν φτάσεις σε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, έχεις ιερό καθήκον να προλάβεις την ανεπιθύμητη αυτή εξέλιξη εάν καταβάλεις λίγη υπομονετική προσπάθεια.

Γνωρίζομε, ότι η εσωτερική καθαριότητα είναι όμοια με τη Θεότητα. Εάν είσαι εσωτερικά καθαρός, δεν μπορεί να είσαι εξωτερικά βρώμικος.  Όταν η τροφή σου είναι μικρή και αγνή, το αίμα σου γίνεται επίσης αγνό, κι όταν το αίμα σου γίνεται αγνό, το σώμα, το μυαλό και η ψυχή σου γίνονται επίσης αγνά.

Είναι ευκολότερα να προκόψεις στη ζωή με καθαρό υγιεινό κορμί παρά με ακάθαρτο και αρρωστιάρικο.  Κούραση, φοβία, ατολμία, αϋπνίες, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, φτωχό θυμητικό, πόνοι, έλλειψης ενθουσιασμού, αλληλεγγύης και αγάπης, είναι καθαρά δήγματα ότι πολλές επικίνδυνες ακαθαρσίες σωρεύτηκαν στο αίμα σου.

Δεν έχεις τίποτα να χάσεις εάν επισκεφτείς κάποιο πεπειραμένο και ειλικρινή γιατρό να ζητήσεις την βοήθειά του. Κι εάν εφαρμόσεις τις οδηγίες του σωστά, τότε υγεία και όρεξη για τη ζωή θα γίνουν πάλι κτήμα σου.

Το να διαλέξεις όμως τον κατάλληλο γιατρό είναι η πρώτη σου φροντίδα. Ο γιατρός σου πρέπει να είναι έμπειρος και άριστο υπόδειγμα υγείας για να σε συμβουλεύσει σωστά και ωφέλημα.  Αν βιάζεται να γράψει μόνο συνταγές και αγνοεί να μάθει τον τρόπο πως βιώνεις, (τρέφεσαι, αθλείσαι, σκέφτεσαι και εργάζεσαι) τότε αμφιβάλετε η θεραπευτική του ικανότητα. Η αμάθεια στη ζωή είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός και ειδικότερα στον θεραπευτικό τομέα.

Όταν ένας γιατρός ασχολείται κυρίως να καταπιέζει ενοχλητικά συμπτώματα με φαρμακευτικές συνταγές, χειρουργικές επεμβάσεις και αδιαφορεί να διορθώσει την αιτία της αρρώστιας, είναι αναμφίβολα επαγγελματίας γκαφατζής και σπουδαγμένος κομπογιαννίτης.

 

Δημήτρης Καραλής
Hermanus
Νότιος Αφρική

5 thoughts on “Τροφή για σκέψη”

 1. Αγαπητέ κύριε Καραλή, παρά πολύ ωραίο, καλογραμμένο και χρησιμότατο το άρθρο σας. Εμείς οι “ασθενείς” δώσαμε μεγάλη προσοχή και λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη τα γραφόμενά σας και σας ευχαριστούμε παρα πολύ που μας μεταφέρατε τις πολύτιμες γνώσεις με τόσο καταληπτό τρόπο. Ελπίζουμε δε να δούνε σοβαρά τα σοφά σας λόγια και οι συνάδελφοί σας εδώ στην Ελλάδα.
  Με την ευκαιρία καλό θα ήταν να διαβάζαμε ΟΛΟΙ γιατροί και ασθενείς και κάποιο κείμενό σας, που να μας θυμίζει τον όρκο του Ιπποκράτη, ώστε να θυμηθούμε, εμείς τα δικαιώματά μας και εκείνοι τις υποχρεώσεις τους, ΣΤΗ ΖΩΗ, κυρίως αυτή την δυσχερέστατη περίοδο που υποφέρουμε όλοι οι συμπατριώτες σας Έλληνες, εδώ στη πατρίδα σας. Κάποιος πρέπει να μιλήσει και στους γιατρούς για το λειτούργημά τους, που οι περισσόπτεροι, όχι μόνο φαίνεται πως το έχουν ξεχάσει, αλλά βρίσκουν ευκαιρία- όχι όλοι ευτυχώς- τώρα που και το ζήτημα ΥΓΕΙΑ κλονίζεται ακόμα πιο πολύ στην Ελλάδα, να κάνουν κακή χρήση της ανάγκης των συνανθρώπων τους. Έτσι παρατηρούνται πλείστα όσα περιστατικά, όπου οι διαγνώσεις δεν είναι σωστές, οι εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες και οι ιατρικές επισκέψεις και οι θεραπευτικές αγωγές κοστίζουν πολύ περισσότερο από πριν την οικονομική κρίση. Οι γιατροί δεν μας δίνουν αποδείξεις και δεν πληρώνουν την εφορία τους, ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Όταν πας στο ιατρείο και βλέπεις να περιμένουν 40 άτομα για ένα απόγευμα και πληρώνουν 70 ευρώ το καθένα, χωρίς απόδειξη, μπαίνουν 2800 ευρώ την ημέρα στην τσέπη του γιατρού καθαρά. Πρέπει και οι γιατροί μας να βοηθήσουν την έρημη πατρίδα, να μειώσουν τις αμοιβές τους και σε κάποιους φτωχούς να προσφέρουν και τις υπηρεσίες τους ακόμα και δωρεάν.
  Οι Ελλάδα έχει ανάγκη όχι μόνο από καλούς, αλλά και καλοσυνάτους γιατρούς. Σας ευχαριστούμε και πάλι για το ωραιότατο άρθρο σας.
  Με εξαίρετη τιμή,
  Άρις Αντάνης

 2. κε Καραλή
  ευχαριστούμε για τον καθαρό σας λόγο.
  Θα ήθελα την άδειά σας να κοινοποιήσω το κείμενό σας σε μερικούς φίλους καθώς πιστεύω πως η γνώση μας δίνεται για να τη μοιραζόμαστε.
  Πολλούς χαιρετισμούς και να είστε πάντα καλά.

  Γιώτα Δ. Τσιλίκη
  Ελλάδα

 3. Αγαπητέ Αντώνη
  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
  Νοιώθω μεγάλη ικανοποιήση συμβάλλοντας στην αφύπνιση των συνανθρώπων μου στον θεραπευτικό τομέα
  Να είσαι πάντα καλά
  Δημήτρης Καραλής

 4. Αγαπητή Γιώτα
  Χαίρομαι που το άρθρο μου άγγιξε θετικά τη συνείδησή σας. Φυσικά μπορείτε να το μεταδώσετε και σ’ άλλους συνανθρώπους μας ως αλληλεγγύη και λειτούργημα της αλήθειας
  Να είσαι πάντα καλά
  Δημήτρης Καραλής

 5. Φίλτατε κύριε Καραλή χαίρε,

  Γνωρίζω ότι είσαι ένας θεράπων του Ασκληπιού και σε συγχαίρω για το έργο σου, το οποίο συνάδει με την Ιπποκρατική παράδοση.
  Είναι γνωστό ότι οι Πρώτοι Έλληνες Σοφοί ήσαν και Ιητροί καθώς και όλοι οι μετέπειτα Φιλόσοφοι ήσαν και περίφημοι Ιατροί,
  αυτόν ήταν και πρέπει να είναι φυσικό επακόλουθο, διότι οι φιλόσοφοι είναι φυσιολόγοι και φυσιοδίφες άρα και θεράποντες,
  με χαρά μου είδα ότι φιλοσοφείς και εκπληρώνεις τις βασικές προϋποθέσεις του Ανθρώπου, του Φιλοσόφου και Ιατρού.
  Το κείμενο που σου έστειλα γνώριζα σε ποιον απευθυνόταν και με χαρά μου είδα ότι συμφωνείς.
  Σου εύχομαι να είσαι καλά και να έχεις πάντα επιτυχίες ανακουφίζοντας τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία εν γένει.
  Σε χαιρετώ ευχόμενος σε σένα και την οικογένειά σου τα βέλτιστα.
  Με εκτίμηση
  Ελευθέριος Διαμανταρας

Comments are closed.