Τι είναι Δύναμις

Share

Του Ιατρού Δημήτρη Καραλή

Αντικρίζοντας κάποτε ένας φίλος του Ισοκράτη ένα ψηλό νέο με μακριά και γεροδεμένα χέρια κοντά στο γυμναστήριο της αρχαίας αγοράς, εξέφρασε τον θαυμασμό του.

-Α…! αυτός είναι ότι πρέπει για να εξελιχθεί σε ιδανικός πυγμάχος με λιγάκι προπόνηση, λέει.
-Συμφωνώ, απαντά ο Ισοκράτης, αλλά μόνο όταν το στεφάνι της νίκης είναι πολύ ψιλά κρεμασμένο και κερδίζεται μόνο με το μπόι.

Παρατηρούμε στη φύση τα πανύψηλα και γεροδεμένα δένδρα ότι δεν αντέχουν τις σφοδρές καταιγίδες περισσότερο από τους μικρότερους θάμνους, αλλά ξεριζώνονται και κριματίζονται ευκολότερα πολλές φορές.
Το πιο γερό ξύλο στη φύση που δεν σπάζει τόσο εύκολα, είναι ένα θαμνώδες δεντράκι που λέγεται ‘κρανιά’ που καρποφορεί στις αρχές του χειμώνα τα νόστιμα κράνα του. Είναι περιζήτητο ξύλο για την κατασκευή της γκλίτσας των βοσκών, αλλά και έμπιστο αμυντικό όργανο όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

Στο βασίλειο των εντόμων, βλέπομε την ψείρα που είναι το μικροσκοπικότερο και το σιχαμερότερο παράσιτο στη φύση να αναστατώνει ολόκληρες κοινωνίες με την αποικιοκρατική δεξιοτεχνία του.

Το υπερβολικό βάρος, αναφέρει ο γνωστός Γερμανός γιατρός ‘Louis Kuhne’, δεν είναι δείγμα δύναμης, αλλά σοβαρή και επικίνδυνη μεταβολική αρρώστια. Μπορεί το υπέρβαρο κορμί να φαίνεται δυνατότερο από το ισχνό, αλλά ποτέ δεν μπορεί να αντέξει την αρρώστια και την σκληρή δουλειά που παράγει δεύτερο. Η υγιή κορμοστασιά του λεπτοπελεκημένου ανθρώπου, είναι ευέλικτη σαν λυγαριά και ζηλευτή σαν το πανέμορφο κυπαρίσσι.

Η εντυπωσιακή δύναμη του υπερδιογκωμένου παλαιστή και πυγμάχου, οφείλεται μεσοπρόθεσμα στην έλξη της γης που έχει πάνω στον όγκο του κάθε ενός. Έξω από τη γη στο διάστημα που δεν υπάρχει βαρύτητα, ο όγκος δεν μετρά καθόλου σαν δύναμη. Ακόμα και ολόκληρος ο Όλυμπος να συγκρουστεί με το μικροσκοπικό ψύλλο εκεί πάνω, δεν θα πονέσει ούτε και θα χύσει αίμα κανείς.

Θα σε «βαρέσω», εννοούμε την ιδιότητα της βαρύτητας που αντανακλά η γη πάνω σε κάθε όγκο της, αλλά ποτέ δεν αντιπροσωπεύει την εσωτερική δύναμη.

Τι είναι η δύναμις τότε;

Σίγουρα δεν είναι ζήτημα όγκου, ούτε αποτέλεσμα τροφής και υπερβολικής γυμναστικής, διότι όλα αυτά καταναλώνουν νευρική δύναμη για κίνηση, χώνευση και άσκηση, ιδικά όταν γίνεται κατάχρηση.
Κάθε γραμμάριο τροφή που καταναλώνομαι παραπάνω από ότι το σώμα μας χρειάζεται για τον αναβολισμό, σημαίνει απώλεια νευρικής ενέργειας και μεταβολικής ανωμαλίας ως συνέπεια.

Εάν αφαιρέσομε την παραπανίσια αυτή τροφή και την αντικαταστήσουμε με περισσότερη δημιουργική εργασία στη θέση της, τότε θα επωφεληθούμε διπλά στην υγεία και στην τσέπη μας ταυτόχρονα.

Η δύναμις δεν παράγεται με γεμάτο το στομάχι, ούτε και με την πολύχρονη άσκηση, αλλά αναπαράγεται στον ύπνο με τη αναζωογόνηση του οργανισμού και την αποκατάσταση της τέλειας αιματικής κυκλοφορίας.

Η κούραση ποτέ δεν υποδεικνύει τροφή αλλά πάντοτε ύπνο, κάθε βράδυ ανανεώνομε την δύναμή μας στη κρεβατοκάμαρα και όχι στην τραπεζαρία. Το πολύ φαΐ, λέγανε οι αρχαίοι πρόγονοι μας, όχι μόνο σπαταλάει χαράμι χρήματα και πολύτιμο χρόνο, αλλά καταστρέφει και την υγεία μας ταυτόχρονα. Η οκνιά έχει την προέλευσή της από τις καταχρήσεις και ειδικά τις κοιλιόδουλες συνήθειες.

Παρατηρούμε τους ενθουσιώδες και φανατικούς αθλητές να ξοδεύουν αρκετό χρόνο συχνά στα γυμναστήρια για να γίνουν γερόκορμοι, λένε. Φυσικά θα τρώνε πολύ όταν γυμνάζονται πολύ, αλλά ποιο είναι το όφελος; Αφού με λιγότερη γυμναστική και μέτρια τροφή, φτάνουν στον ίδιο σκοπό γρηγορότερα και υγιέστερα – γλιτώνοντας χρήματα, δύναμη, κούραση και νευρικό απόθεμα συνάμα.

Γνωρίζομε από πείρα ότι όταν οι μυς του σώματος είναι υπερβολικά αναπτυγμένοι, το μυαλό συνήθως παραμένει υποανάπτυκτο. Ποτέ δεν συναντάμε ανθρώπους με υπερβολικά και εξογκωμένα μπράτσα να είναι πνευματοδιανοητικά αξιοζήλευτοι. Συνήθως συμπεριφέρονται επιθετικά, τραχιά και βγάζουν το μεροκάματό τους παλεύοντας ή εργάζονται ως σωματοφύλακες σε διάφορα σωματεία.

Λέγεται μάλιστα πως όταν οι μυς των αρχαίων μας προγόνων άρχιζαν να εξογκώνονται υπερβολικά, χάνανε και τον λαμπρό πολιτισμό τους ταυτόχρονα. Παραβίασαν φαίνεται το ιερό τους γνωμικό ‘ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ’, που ίσως δείχνει να παρασύρθηκαν από τους τραχείς και πνευματικά αδιάφορους Ρωμαίους κατακτητές.

Η ικανότητα του ανθρώπου να εκτελεί καλά τις πράξεις του, προέρχεται από τέσσερα πράγματα:

1. Την καρδιά,
2. Τους πνεύμονες,
3. Το μυαλό
4. Και την ψυχή.

Η ψυχή δεν χρειάζεται καμιά τροφή απολύτως, το μυαλό σχεδόν μηδαμινή και η καρδιά με τους πνεύμονες τόση λίγη, που δεν χρειάζεται να την υπογραμμίσω ιδιαίτερα.

– Η φυσική δύναμη προέρχεται απ’ την τέλεια αναπνοή
– Η νοητική από το καθαρό μυαλό
– Και η πνευματική από την άφοβη ψυχή.

Ο άνθρωπος είναι τεράστιος ηλεκτρικός δυναμός και δεν χρειάζεται πολλά κάρβουνα σαν την ατμομηχανή για να κινηθεί, διότι παράγει μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή όταν καταναλώνει λιγότερη και αγνότερη τροφή.
Χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό, σταθερά νεύρα, ελαστικό κορμί και ψυχικό κουράγιο για να είμαστε ολοκληρωμένοι σαν ανθρώπινοι οργανισμοί. Κανένα από τα παραπάνω φυσικά χαρίσματα δεν πρέπει να μας απουσιάζουν εάν θέλουμε να προκόψομε στη ζωή. Δεν μπορεί να σκέφτεται βαθιά κανείς και να χαραμίζει την δύναμή του με χρονοβόρες δυσκόλως πέψεις και διάφορες ηδονιστικές καταχρήσεις ταυτόχρονα. Η οικονομία του νευρικού αποθέματος είναι περισσότερη αναγκαία από την χρηματική αποταμίευση.

Την απατηλή ψευδαίσθηση που νοιώθει λιγάκι πιο γερός κανείς μετά το φαγητό και από αλλά διεγερτικά τεχνάσματα, προέρχεται από την επιτάχυνση της αιματικής κυκλοφορίας να διώξει την περιττή ή και αφύσικη τροφή του. Γίνεται με λίγα λόγια αναγκαία σπατάλη νευρικής ενέργειας για να αποβάλει τον ανεπιθύμητο και επικίνδυνο εισέβαλε στο σώμα (ειδικότερα με οινοπνευματώδη ποτά).

Αυτοί είναι οι λόγοι που πλανάνε και οδηγούν πολλούς δυστυχείς ανθρώπους σε κοιλιόδουλη συνήθεια, αλκοολισμό, ναρκομανία, διάφορα διεγερτικά, τεμπελιά, χρεοκοπία και τελικά σε φυλακή και θάνατο.
Η ορθόδοξη Ιατρική, νομίζω, έχει ιερό χρέος να διαφωτίσει την ανθρωπότητα περισσότερο για να την απαλλάξει από τον τεράστιο κίνδυνο της υγιεινής του κατάρρευσης.

Το ότι η προληπτική Ιατρική είναι περισσότερο αποτελεσματική σαν θεραπεία και λιγότερο δαπανηρή από την φαρμακευτική, κανείς δεν το αμφιβάλει. Το Ιατρικό επάγγελμα θα ‘πρεπε να ‘ναι λειτούργημα στην ανθρωπότητα και όχι εμπόριο κρατώντας τον κοσμάκη μακριά από την υγιεινή του διαφώτιση.

Χρειαζόμαστε διαφωτιστικούς Γιατρούς που θα μοιράζουν γνώση παράλληλα με την όποια θεραπευτική τους προσφορά.

Η προσωρινή απατηλή ανακούφιση με τις φαρμακευτικές συνταγές και την αφαίρεση βιολογικών οργάνων χειρουργικά, δεν είναι διόλου ιδανική θεραπευτική λύση. Πλουτίζουν κυρίως τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και τα προσωπικά τους αμπάρια.

Δημήτρης Καραλής
Hermanus – South Africa.

Join the Forum discussion on this post

7 thoughts on “Τι είναι Δύναμις”

 1. Αγαπητέ Δημήτρη
  όπως πάντα ενδιαφέροντα όσα γράφεις. Θα ήταν χρήσιμο να μας έλεγες μερικά πράγματα για την τέλεια αναπνοή και όποιες άλλες οδηγίες νομίζεις.

  Καλό Πάσχα
  Πνευματική και Ψυχική Ανάσταση σε όλο τον κόσμο

  Γιώτα Δ. Τσιλίκη

 2. Αγαπητή Γιώτα

  Τέλεια αναπνοή είναι όταν η εισπνοή του αέρος είναι αρκετή σε ποσότητα να τροφοδοτήσει όλους τους βρόγχους με οξυγόνο ώστε να γίνει τέλεια η ανταλλαγή οξυγόνου και ανθρακικό οξύ.
  Για να γίνει όμως αυτή η επεξεργασία σωστά, οι πνεύμονες πρέπει να είναι αναπτυγμένοι σε μέγεθος και οι χιλιάδες βρόγχοι να είναι καθαροί και όχι βουλωμένοι με βλεννώδες ουσίες και άλλες κατακρατούμενες μεταβολικές ακαθαρσίες.
  Όταν υπάρχει πληθώρα από βλέννα στους βρόγχους, δυσκολεύονται οι πνεύμονας να απορροφήσουν αρκετό αέρα, για αυτό έχουμε και τις γνωστές αναπνευστικές δυσκολίες, δύσπνοιες βρογχικά και άσθμα.
  Επίσης το διάφραγμα πρέπει να ανοίγει τέλεια ώστε να μην εμποδίζει το φυσιολογικό άνοιγμα των πνευμόνων.
  Το διάφραγμα εμποδίζετε πολλές φορές από στομαχικές διαταραχές όπως δυσπεψία, φλόγωσης και υπερβολική η δύσπεπτη τροφή
  Η τέλεια αναπνοή γίνετε σε τρία στάδια,
  Πρώτα αρχίζουμε την εισπνοή από τα κοιλιακά τοιχώματα η ομφαλό, -δεύτερον στο υπογάστριο, και τρίτον στους πνεύμονα χωρίς διακοπή- αυτή είναι η τέλεια φυσική αναπνοή.
  Με την τέλεια αναπνοή αποκτούμε καθαρότερο τριανταφυλλή αίμα, καλύτερη κυκλοφορία, καθαρότερη νοητική διαύγεια, λιγότερη σωματική κούραση και περισσότερη όρεξη για δημιουργική εργασία.
  Ελπίζω να εξήγησα κάπως την διαδρομή της φυσιολογικής αναπνοής, εάν όχι ξανάγραψε μου να προσπαθήσω πιο αναλυτικά .
  Καλό Πάσχα και να περάσετε υπέροχα

  Δημήτρης Καραλής
  Κέιπ Τάουν

 3. Αγαπητέ Δημήτρη

  ευχαριστώ, πολύ κατανοητά όσα έγραψες. Σκέφτομαι ότι θα ήταν ενδιαφέρον ένα βιβλίο με όλα όσα ξέρεις για την καλύτερη υγεία και εμείς αγνοούμε.

  Καλό Πάσχα και πάλι

  Γιώτα Δ. Τσιλίκη

 4. Κύριε Καραλή χαίρε,

  Περιδιάβηκα το blog σου και με χαρά μου είδα ότι είσαι ένας ενεργοποιημένος Έλληνας της διασποράς που
  προσφέρεις και εσύ τον πνευματικό σου οβολό για την ανοικοδόμηση του Ναού της Αρετής και της Γνώσεως
  των συμπατριωτών μας.
  Συνέχισε τον αγώνα είναι ευγενής, προαγωγικός και προοδευτικός και δίνει πάντοτε πλούσιους χυμούς και καρπούς
  και ας μην μπορούμε να τους δούμε με τα φυσικά μας μάτια, διότι ενισχύουν το πνεύμα και χαλυβδώνουν τις ψυχές.
  Σε ευχαριστώ και σε χαιρετώ.
  Ελευθέριος Διαμαντάρας

 5. Αγαπητέ κύριε Διαμαντάρα
  Ευχαριστώ για τα επαινετικά, ευγενικά σας λόγια, είναι μεγάλη τιμή για μένα να λαβαίνω τέτοια ενθαρρυντικά εγκώμια από ένα διακεκριμένο φιλοσοφικό συγγραφέα.
  Σας Ευχαριστώ
  Δημήτρης Καραλής
  Νότιος Αφρική

 6. Dimitris, I found “What is the Power” a most enlightening read. All common sense to me. All one needs is the discipline to follow the principles you purport. I find I can be my own worst enemy in regard to overeating. It is easy to justify that extra delectable piece of food. I will now look to your article as inspiration to help me make the right decisions. Do keep writing.
  Many thanks and kind regards, Gabrielle.

 7. Dear Gabriela
  I am pleased that you’re observed the side affect the overeating has and other excesses into our well-being
  No one can control the emotions easily, before controls the stomach first. “Gluttony is a sin” said one of the gospel writers.
  When the stomach is constant occupied digesting access and heavy food, it deprives the brain form sufficient blood to think clearly. Power depends on unobstructed circulation and overeating is the main cause of blood viscosity, heart anomalies, insomnia, tiredness and early aging.
  Thanks for your comments
  Take care
  Dr Karalis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.