Νύχτα τυφλή

Share

Ευαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου

Νύχτα τυφλή
Δε θωρείς της καρδιάς τ’ άναρχο σούρσιμο
Πάνω στον ατσάλινο ψηφιδωτό πεζόδρομο
Της πολιτείας του αχανούς.
Είσαι τυχερή, νύχτα, που δε βλέπεις
Μόνο δακρύζεις που και που
Κι οι ταπεινές νεράιδες των ψυχών μας
συλλέγουν τα πικρόμαυρα μαργαριτάρια
συλλεκτικά κομμάτια της μετάνοιας.

Νύχτα τυφλή
Δε βλέπεις τα θηράματα
Στα κονταροχτυπήματα της ευτυχίας
Των γιγάντων παθών.
Τυφλόμυγα, που προσπαθείς να μας καλύψεις
Μα η αδυναμία μας αδυνατεί
Το χρώμα σου το δυνατό να διαπεράσει.

Νύχτα τυφλή. Είσαι άτυχη γιατί ακούς.
Ακούς την πτώση μας στην άρνηση
Ακούς τα πονεμένα βογγητά
Των βιασμένων ελπίδων μας
Ακούς την ησυχία του τέλους
Ακούς τους μαδημένους αετούς
Λυπητερά να κράζουν
Μπροστά στα μαδημένα τους φτερά
ακούς τον έρωτα που αποψυχά ολόγυμνος
Μπρος στην αλήθεια
Που σβήνει αχνά στα καντηλέρια της σιωπής.
ακούς τους ακροκόρινθους λαχανιασμένους
λίγο πριν χάσουνε τη δύναμη
του αετίσιου βλέμματος.

Νύχτα τυφλή
που κρύβεις το φεγγάρι ντροπιασμένο
απ’ το καθρέφτισμα στα απαλά νερά
μη δει τη γύμνια της ζωής μας.

Είσαι άτυχη νύχτα που ακούς
Το κατηφορικό ανέβασμα
Το φανταχτερό κατέβασμα
Το ανορίζοντο μαύρο του ουρανού.
Είσαι άτυχη νύχτα αν αισθάνεσαι !

Ευαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου

Pechlivanidou Evangelia-Aggeliki

By Pechlivanidou Evangelia-Aggeliki

Καθηγήτρια. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει τρία παιδιά. Συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία της (∆ιευθύντρια επί σειρά ετών). Στα Σχολεία που υπηρέτησε επί χρόνια ασχολήθηκε µε πολλά εξωδιδακτικά προγράµµατα (Περιβαλλοντικά, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Καταναλωτή, Θεατρικής Παιδείας, ∆ίκτυα σχολείων, κ.ά.) µε οµάδες µαθητών, µέσα από τα οποία είχαν βραβευτεί τα σχολεία, µαθητές και η ίδια πολλές φορές µε Αριστεία, Βραβεία, Επαίνους, Τιµητικές διακρίσεις και Μετάλλια. (ΥΠΕΠΘ, Ο ΦΙΛΩΝ, Πνευµατικό πρακτορείο Γιοχάνεσµπουργκ, ∆ήµοι κ.ά.) Με πρωτοβουλία της και επιµέλειά της έχουν γίνει πολλές εκδόσεις Εντύπων, Ηµερολογίου, Περιοδικού, Βιβλίου κ.ά. Έχει πάρει δύο φορές ΕΠΑΙΝΟ ΕΥ∆ΟΚΙΜΗΣ ∆Ι∆ΑΣΚΑΛΙΑΣ από το ∆ήµο Καλαβρύτων.

Είχε και έχει έντονη κοινωνική, και πολιτιστική δραστηριότητα (χορωδίες, παρουσιάσεις ποιητών, συγγραφέων, εκδηλώσεων, ιεραποστολή, bazaars, κ. ά.)

Επί έξη (6) χρόνια έκανε ηµίωρη τηλεοπτική εκποµπή στο κανάλι 4ε της Ι.Μ.Θ., της οποίας είχε την επιλογή θεµάτων, επιµέλεια και παρουσίαση (λογοτεχνικά, ιστορικά, κοινωνικά, θρησκευτικά κ.ά. επίκαιρα), µε τίτλο «Λύχνος ποιητικός».

Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε ποιητικούς διαγωνισµούς με Αριστεία,  Βραβεία και Επαίνους στην Ποίηση (συλλογές ή μεμονωμένα ποιήματα ), σε Δοκίμιο, Παραμύθι, Διήγημα, Θεατρικό έργο.  ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης, ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Αθήνα, ΓΑΛΑΞΙΑΣ Θεσσαλονίκη, ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Θεσσαλονίκη, Π.Ε.Λ., ∆ελφοί, Πνευµατικό Πρακτορείο Γιοχάνεσµπουργκ, 2003, ΠΕΕΛ, Αθήνα, Ε.Λ.Β.Ε.Θεσσαλονίκη, Κελαινώ - Ξάστερον,  ∆ΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ «Giovanni Gronchi» µε κύπελλο, Πίζα Ιταλίας το 2004 και το 2006 για ανέκδοτες ποιητικές συλλογές, 1ο ∆ΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ Μακεδόνιος ο Ύπατος από Griechischer Kunst - und - Literatur Verein, από ∆ιεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών,  Σατυρική ποίηση Χανιά Κρήτης, 1ο Βραβείο Ποίησης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ηράκλειο και Βέροια)2011, Παγκόσμιος Διαγωνισμός για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «Νόστος» Αργεντινής, Ε.Π.Ο.Κ. Αθήνα 2011 και 2012, 1ο Βραβείο «Αισχύλος» από Αμφικτυονία Ελληνισμού, 2012, 12ο  και 13ο  Διαγωνισμό Εταιρείας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού του Δήμου Κερατσινίου, και από άλλους φορείς µέχρι τώρα.

 

Γράφει µε άνεση σε όλα τα είδη του λόγου.

Έχει συµµετοχή σε έγκυρα λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες λογοτεχνών καθώς και σε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο µε το έργο της.

Επιμελήθηκε και συνεχίζει να επιμελείται πολλά βιβλία και περιοδικά, προλόγισε δε  πολλούς ποιητές και συγγραφείς.

Ποιητικές συλλογές της:

«Από την ψυχή µου στην Κύπρο»,(Αριστείο από Ε.Π.Ο.Κ. Αθήνα 2011),

«Άνοιξη ώδεκα Χρονώ»,

«Ύµνος στην κόρη των µατιών»,

«Είναι… γιατί …λείπει η αγάπη»,

«Ο θάνατος ενός θεού»,

«άσκαλε εσύ, σοφέ λαέ µου, µε ρητά και παροιµίες δίδαξέ µου» (-ποιητικά βήµατα στις παροιµίες του λαού µας- Αριστείο από Πνευµατικό Πρακτορείο του Γιοχάνεσµουργκ,

«Προσφυγιά - Αρµονίας Κατάλυση» (-Ποιητική Υµνωδία-,1ο Βραβείο “Giovanni Gronchi”, Πίζα Ιταλίας 2004 και Αριστείο από «Κελαινώ - Ξάστερον»),

«Η…Οδύσσεια της …κατανάλωσης»,

«160…παλμοί Χαϊκού»

«180… κραυγές Χαϊκού» , της Πατρίδας μας , της Γης, της Ψυχής μας

«Χαίρε, ψυχή μου, Μάνα Γη, μελίρρυτη»,  χαιρετισμοί στην Ελλάδα

Έχει µεγάλο έργο ανέκδοτο.

Είναι Μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της Εταιρείας Συγγραφέων Θεσ/νίκης, πολλών Ενώσεων και διετέλεσε Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε..

2 comments

 1. Στίχοι με πολλή δύναμη, πολλή ένταση, πολλή θλίψη, πολλή αλήθεια, πολλή Ελλάδα, πολύ “τώρα”, πολλή… νύχτα, πολλή ποίηση. Πολλοί – δυστυχώς- έτσι τη θέλουν τη νύχτα κι έτσι την αποζητούν: τυφλή. Να μη βλέπει τα έργα τους. Όμως η νύχτα τα ακούει και τα αισθάνεται.
  Η προσωποίηση της νύχτας μέσα από το εξαίσιο αυτό ποίημα της Ευαγγελίας, και η εξαγγελία των ζοφερών εικόνων που γεννά η “κατηφορική”… τυφλόμυγα, γεννά ταυτόχρονα και ελπίδες για μια νέα ημέρα, που είναι η φυσική συνέπεια, και για φως…
  Τα συγχαρητήριά μας … δροσερά, αυτή τη φορά, λόγω καύσωνα.
  Με τιμή και ευχές
  Άρις Αντάνης

 2. Καλέ μου φίλε Άρι
  Σ’ ευχαριστώ που ανακαλύπτεις τόσες αλήθειες μέσα στα ποιήματά μου (και στων άλλων φίλων ποιητών)
  Είσαι στ’ αλήθεια ευλογημένος που μπορείς και χαίρεσαι το ταξίδι μέσα στις λέξεις.

  Και είσαι ακόμη πιο ευλογημένος που και συ γίνεσαι αρχιτέκτονας του λόγου και μας βγάζεις μέσα από τους δαιδαλικούς τριγμούς της ζωής μας (μεταφορικά) με το ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ (δες το εξαίρετο ποίημα του Άρι Αντάνη “Αυτοκτονώ, άρα …Υπάρχω”)
  Ευαγγελία

Comments are closed.