“Αφύπνιση 800 mg”

Share

Εκδόσεις Μανδραγόρας

Η  Ελένη Φωτιάδου- Αρτεμίου είναι μια ποιήτρια. Αυτό είναι γνωστό. Οι στίχοι που έχω διαβάσει,  κατά καιρούς, είναι εξαιρετικοί. Το ύφος της, οι λέξεις, τα μηνύματα, τα καλολογικά στοιχεία,  η γλώσσα, οι ελιγμοί της γλώσσας, οι ατάκες, δίνουν μια ζωντάνια και μια ελκυστικότητα στην ποίησή της. Και αρέσει.

Όλα αυτά  όμως ενυπάρχουν και στα διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Αφύπνιση 800 mg”, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μανδραγόρα.

Δηλαδή ο πεζός της λόγος  έχει και μια ποιητικότητα, που τη νιώθει  ο αναγνώστης  κατά την  ανάγνωση. Μια μορφή  ελεύθερου στίχου  είναι εμφανής, σε πολλά σημεία κάθε κειμένου. Αυτό προσδίδει  ένα  επί πλέον  ενδιαφέρον προνόμιο, να λες δηλαδή μια ιστορία και η αφήγησή σου  να έχει και  ρυθμό στις λέξεις, στις φράσεις, στις ενότητες.

Θεωρώ  πολύ έξυπνη την ιδέα τα αφηγήματα να μη ξεπερνούν σε μάκρος  τις 800 λέξεις (εξ ού και το… 800 mg). Από μόνες τους οι ιστορίες διαβάζονται ξεκούραστα, ενώ  το μικρό τους μήκος ευνοεί  ακόμα πιο πολύ την  ευχερή ανάγνωση.

Σε αυτό το είδος γραφής φυσικά  επικρέμαται  ο κίνδυνος να λείπουν στοιχεία από την ιστορία, αλλά εδώ η συγγραφέας  έχει καταφέρει να βάζει τον αναγνώστη να συμπληρώνει την «αφαίρεση» και να μη του λείπει τίποτα. Αυτό είναι  πολύ δύσκολο να το πετύχει κανείς.  Γι αυτό  πολλοί πεζογράφοι αποφεύγουν το διήγημα, φοβούμενοι  μη πέσουν στην παγίδα   της γραφής  μιας απλής … περίληψης  της  ιστορίας  και  δεν  καταφέρουν  τελικά να πουν αυτό που θέλουν  μέσα σε 2,3,4 σελίδες. Ή ακόμα να τους  ξεφύγει η πένα και να επεκταθούν, οπότε το τελικό σχήμα δεν  θα είναι πια ούτε διήγημα αλλά  ούτε και μυθιστόρημα. Τα κείμενα της Ελένης είναι πλήρη διηγήματα και μάλιστα  πολύ ωραία.

Οι ιστορίες είναι καθημερινά θέματα  συνηθισμένων ανθρώπων που ζουν γύρω μας. Τα βλέπουμε, τα ακούμε, συμμετέχουμε, τα σχολιάζουμε, τα φέρνουμε σαν παραδείγματα, άλλοτε προς μίμηση, άλλοτε προς αποφυγή. Η αγάπη δεν λείπει από την πλοκή των ιστοριών και όπως πιστεύω και το έχω γράψει και σε δικά μου κείμενα, τα συμβάντα  γενικά είναι σαν την αγάπη που άμα δεν κυκλοφορήσεις δεν την συναντάς. Το διαδίκτυο διευκολύνει μεν αλλά δεν υποκαθιστά την ανθρώπινη επικοινωνία, ούτε την απτή σχέση μας με το βιβλίο. Γι αυτό θεωρώ ότι το βιβλίο γενικά ποτέ δεν θα πάψει να υπάρχει.

Το βιβλίο της Ελένης  μου άρεσε πολύ και ως… βιβλίο. Παίζει και αυτό το ρόλο του. Το χαρτί, το χρώμα η εικόνα στο εξώφυλλο, το άγγιγμα, ακόμα και οι  γραμματοσειρές  και το μέγεθος των στοιχείων. Αλλά  εγώ νομίζω ότι όλα τα βιβλία του ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ  προκαλούν  μια ιδιαίτερη  οπτική και απτική έλξη, που οφείλεται στην καλαίσθητη επιμέλεια των εκδόσεων.  Νομίζω ότι ο Κώστας Κρεμμύδας, σε  κάθε έκδοση και βέβαια στα διηγήματα της Ελένης  Φωτιάδου- Αρτεμίου  δείχνει να «νοιάζεται»  σαν να επρόκειτο  για δικά του  γραπτά. Αυτό είναι σπουδαίο και … σπάνιο.

Στις συλλογές  διηγημάτων -όπως και ποιημάτων- άλλο αρέσει πιο πολύ και άλλο λιγότερο. Εν προκειμένω όλα τα διηγήματα της Ελένης  μου άρεσαν πολύ. Πρέπει να πω όμως  ότι μερικά από αυτά, εγώ προσωπικά, με αμιγή υποκειμενικότητα, τα θεώρησα ως  μικρά αριστουργήματα.

Σαν κριτήριο βάζω πάντα  ένα περίεργο συναίσθημα που μου προκύπτει όταν κάτι μου αρέσει πολύ. Λέω μέσα μου: μακάρι να το είχα γράψει εγώ. Αυτό το είπα πολλές φορές για τα διηγήματα της Ελένης Φωτιάδου – Αρτεμίου.-

Άρις Αντάνης arimari @ otenet.gr

To βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ

3 thoughts on ““Αφύπνιση 800 mg””

 1. Eυχαριστώ θερμά τον αγαπητό φίλο της Διασπορικής ΄Αρι Αντάνη για το χρόνο που αφιέρωσε και για την παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων μου. Τιμή μου που ασχολήθηκε με τα γραφόμενά μου .

 2. Ο τίτλος του βιβλιου συναρπαστικός. Μου κίνησε την περιέργεια,
  Προπαντός αυτό το 800 mg.
  Στην αρχή νόμισα ότι ήταν κάποια συνατγή φαρμάκου, σας συγχαίρω για την ιδέ αυτή πρωτότυπη.
  Πολύ θα ήθελα να το διάβαζα το βιβλίο αυτό, ‘ομως ξέρω ότι ένεκα αποστάσεως υπάρχουν δυσκολίες.
  Καταγίνομαι κι εγώ σε συγγραφή αφηγημάτων -διηγημάτων που δεν ξεπερνούν τις 2-3 σελίδες
  Η είδηση αυτή έπεσε σαν βόμβα τινάζοντάς με από την καθημερινή ρουτίνα.
  Εύχομαι καλή επιτυχία στο Βιβλίο σας.

  Μου αρέσει και το πιστεύω το κάτωθι
  (Θεωρώ πολύ έξυπνη την ιδέα τα αφηγήματα να μη ξεπερνούν σε μάκρος τις 800 λέξεις (εξ ού και το… 800 mg). Από μόνες τους οι ιστορίες διαβάζονται ξεκούραστα, ενώ το μικρό τους μήκος ευνοεί ακόμα πιο πολύ την ευχερή ανάγνωση.
  Χαιρετισμούς από New York

  Γαβριήλ Παναγιωσούλης

 3. Kύριε Παναγιωσούλη, σας ευχαριστώ πολύ.
  Αν μου γράψετε την ταχυδρομική σας διεύθυνση στο προσωπικό μου e-mail, που φαίνεται σε αυτή τη σελίδα της Διασπορικής, λίγο πιο πάνω , θα μπορούσα να σας ταχυδρομήσω το βιβλίο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.