Του Απρίλη

Share

“Θα πεθάνω μιαν αυγούλα μελαγχολική του Απρίλη”

Μ.Π.

http://vincenttechblog.com/wp-cron.php?doing_wp_cron=1597241064.7564260959625244140625 Θα ‘ναι ξημέρωμα
όταν ο έρωτας
δε θα μας εύρη πια μαζί.
Εσύ σε νιότης μάτια
-ακύμαντα γαλάζια-
θα υψώνεις τα πανιά.
Κι εγώ στη μοναξιά μου
το λόγο θα ξορκίζω
-χειρόγραφα ευαγγέλια-
θα ρίχνω στην πυρά.

Κατάλευκη σα χιόνι
ανάμεσά μας μόνη
θα ηχεί η σιωπή.

http://blogs.keshokenya.org/back-in-school-after-8-years/ Η θέαση του κόσμου
μονότονα κοινή:
Ο ουρανός που σκέπει,
ο δείχτης στο ρολόι,
το κοίλο της σελήνης,
ο καβαλάρης χρόνος
-ως άλλος Ροσινάντε-
ιπποτικά θα σκύβει.
-Πώς πάλιωσε η στολή;

Ολόγυρα η φύση
ασάλευτη θα βλέπει
του κόσμου τα «μικρά».

Ένας σκληρός Απρίλης
αμνήμονος θα πίνει
τα δάκρυα σα νέκταρ
αστόχαστος θα συγκερνά.
Με βλέμμα ηττημένο
το νήμα θα τραβήξω
τα μάτια μου σαν κλείσω
μονάχα, σιωπηλά.

http://zaphiro.ch/2019/01/16/zaphiro-terna-collaboration/ http://firewithoutsmoke.com/administrator/ Κατερίνα Αξούγκα

http://augustinecamino.co.uk/accommodation/attachment/dsc_0374/feed/ Tags:

6 thoughts on “Του Απρίλη”

 1. Cheap Valium Uk Πεισιθάνατη,τρυφερή, νοσταλγική επιστροφή στην δεκαετία του 20-30.Η ευγένεια και η μελαγχολία της Μαρίας Πολυδούρη καθοδηγούν την έμπνευση της Κας Αξούγκα. Η πικραμένη υγρασία του ποιήματος έχει διαβρώσει το σώμα της προσδοκίας.(νέκταρ δακρύων,ο δον κιχωτισμος, ήχοι σιωπής κ.λ.π.).Ένας αδιαπέραστος τοίχος τα αδιέξοδα της εποχής μας.Η ποιήτρια μας προτείνει την αισθητική και τις αξίες της Μ.Π ως διεκδίκηση της ελευθερίας και της ισότητας στον έρωτα.Ο αθάνατος θεός είναι η λυτρωτική λύση.Προεκτείνω ο έρωτας θέλει αφοσίωση και όχι προδοσία.Θέλει διαλεκτική αρμονία ψυχής και σώματος για να εξυψώσει την αγάπη. Η αγάπη είναι ζητούμενο της εποχής μας.Η αλληλεγγύη και η φιλία συνεπακόλουθα της ερωτικής ισορροπίας θα λειτουργήσουν και ως αντισταθμιστικοί παράγοντες της κοινωνικής ισορροπίας.Η ερωτική τραγικότητα πνίγει την αισιοδοξία και οδηγεί στη δωματιακή αντίδραση της ενδεχόμενης αυτοχειρίας (τα μάτια μου σαν κλείσω σιωπηλά).Αυτή η αγωνία δια του προσωπικού δράματος εκπέμπεται από τον ρυθμό και την ομοιοκαταληξία του ποιήματος με πρωτογενή σύνθεση σαν υποβοηθητική ξενάγηση στα μελαγχολοφόρα κοιτάσματα της ερωτικής θλίψης και συνεκδοχικά της κοινωνικής απογοήτευσης.Το ποίημα μελοποιείται- δεν γράφηκε βέβαια γι αυτό- αλλά το εισπράττω ως είδηση σε αντιδιαστολή με τα πεζοποιήματα που γράφονται με ευκολία και είναι εντελώς άμουσα.

 2. http://birmingham-dolls.co.uk/wp-cron.php?doing_wp_cron=1597268392.1022009849548339843750 Ευχαριστώ τον ποιητή, κριτικό και δοκιμιογράφο κ. Βουτσινά. Στις 29 Απριλίου έφυγε από τη ζωή η απριλογεννημένη Μαρία Πολυδούρη. Πιστεύω πως η αμεσότητα των στίχων της, από τα πιο απλά ποιήματα- τραγούδια της ως τα πιο άρτια, αγγίζουν τη γυναικεία ψυχή-και όχι μόνο… Από εκεί και έπειτα η λογοτεχνική προσπάθεια του κάθε γράφοντος περνά μέσα από πολλά στάδια ωριμότητας για να κατασταλάξει -ίσως- στο προσωπικό στοιχείο που τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα γενικότερα στο χώρο της Τέχνης και χρειάζεται ακατάπαυστη προσπάθεια, αγάπη και μελέτη. Για μένα ειδικά, κάθε λογοτεχνικό κείμενο πέρα από τα προσωπικά βιώματα, πρέπει να περιέχει και το “οικουμενικό” στοιχείο, εκπέμποντας “σήματα” στην εποχή του. Έτσι σπάει τον καθαρά ατομικό χώρο του δημιουργού και έχει τη δύναμη “κάτι” να εναποθέσει στο νου και στην καρδιά του αναγνώστη. Αυτά.. και ευχαριστώ θερμά. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ.

 3. Ευχαριστώ πολύ τον καλό εκπαιδευτικό, αλλά και με μουσική παιδεία συνάδελφο Β.Π., για τον σχολιασμό του. Είναι τιμή για μένα που κάποτε πήρε στίχους μου και ασχολήθηκε μαζί τους για να τους ντύσει μουσικά. Εύχομαι πάντα να είναι εμπνευσμένος και δημιουργικός.

 4. “Ένας σκληρός Απρίλης
  αμνήμονος θα πίνει
  τα δάκρυα σα νέκταρ
  αστόχαστος θα συγκερνά.”

  Εχοντας τον Απριλη σαν μηνα που με σημαδεψε “μεταφραζω” το ποιημα συμφωνα με τις δικες μου μνημες και καταληγω στους στιχους που παραθεσα διαβαζοντας του ξανα και ξανα μιας και καθε Απριλης λειτουργει ακριβως ετσι στην ψυχη μου.
  Πολυ καλη γραφη! Πεσιμισμος ισορροπημενος διχως φανφαρες που σου αφηνει ανοικτο το ενδεχομενο μιας ανατροπης.

 5. EYΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΟΥ ΦΥΣΗ… ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΡΩΤΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ…,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΝΕΑΝΙΚΑ “ΦΡΕΣΚΑ” ΣΟΥ ΒΗΜΑΤΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.