Στη Ζέση των Εξελίξεων

Share

Σπύρος Βουτσινάς

Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την απόφαση κλεισίματος της Δημόσιας Ραδιο-Τηλεόρασης. Επί αυτού θα διατυπώσω το σχόλιο μου.

Η απόφαση αυτή προφανώς και ελήφθη με κάποια αιτιολογία και δεν έχει καμιά αξία η παρουσίαση της. Λίγο ως πολύ εσωτερικά τοποθετούμαστε άσχετα αν θα εκφραστούμε δημόσια ή όχι.

 • Πρώτη διαπίστωση: η αναγγελία της είδησης προκάλεσε αυθόρμητη αντίδραση. Η υπολογισμένη αδρανειακή αδιαφορία της μάζας (κόσμου) από τους πολιτικούς στο σύνολο τους ήταν λαθεμένη.
 • Δεύτερη διαπίστωση: Οι γνωστοί συμψηφισμοί για πολιτική εκμετάλλευση των γεγονότων μέσα από τα κομματικά γραφεία απεδείχθησαν ως εκτιμήσεις ΕΩΛΕΣ.
 • Τρίτη διαπίστωση: Άπαντες φάνηκαν αιφνιδιασμένοι και αρχικά αμηχανούντες.
 • Τέταρτη διαπίστωση: Τα γεγονότα έχουν διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου και οι πολιτικές προσεγγίσεις για την ερμηνεία του είναι ανεπαρκέστατες.

Υιοθετώ φυσικά το ηθικό μέρος της κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι το θεμέλιο της ελληνικής κουλτούρας διαχρονικά. Δεν έχει όμως τόσο μεγάλη ισχύ ώστε επαρκώς να εξηγήσει το φαινόμενο.

Τι λοιπόν είναι αυτό που σήμανε διεγερτικό συναγερμό κρυφό και φανερό που γέννησε το φαινόμενο; Αν αναζητήσουμε την εξήγηση μόνο στο πεδίο της λογικής με συγκυριακά χωροχρονικά στοιχεία, δηλαδή την κρίση και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, έχουμε μια ικανοποιητική εξήγηση αλλά με αρκετά κενά. Η διαλεκτική μας οδηγεί να λάβουμε υπόψη και τη συναισθηματική λογική. Ο ελληνικός λαός έχει στέρεο συναισθηματικό δεσμό με την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Τα έχει συνδέσει με τον πολιτισμό και την κουλτούρα του. Αντιλαμβάνεται την πρόσκαιρη πολιτική χρήση από τα κυβερνώντα κόμματα, αλλά ποτέ δεν εγκλωβίζεται στο πρόσκαιρο και το προσωρινό. Ο ελληνικός λαός προσηλώνεται στο μείζον: στη διατήρηση της παράδοσης και την παραγωγή πολιτισμού. Η Ε Ρ Τ υπηρέτησε αυτούς τους σκοπούς χωρίς το δηλητήριο του εμπορικού κέρδους. Αντιπαραθέτω τα κατινοσκουπίδια των εμπορικών καναλιών και το σκοτεινό ρόλο τους στην διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών στην διανομή της εξουσίας και του πλούτου.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο λαός μας, σε μεγάλο βαθμό, την ιερή εσωτερική του ανάγκη για αναγνώριση και διασταύρωση των πολιτιστικών του αναζητήσεων την μετουσίασε σε άρρηκτο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΜΟ με την ΕΡΤ. Άλλωστε ποτέ δεν στάθηκε στη μάσκα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΜΟ ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΑΓΟΙ (λίγοι) ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΝ. ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ _ Α Ν Ι Κ Η Τ Ο!!!!!!!

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ

ΧΗΜΙΚΟΣ- ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ

6 thoughts on “Στη Ζέση των Εξελίξεων”

 1. Κ. ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΟΤΙ ΒΙΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΚΙ ΕΓΩ ΠΩΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, Η ΕΡΤ ΓΙΑ ΜΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΥΝΕΙΡΜΙΚΑ ΜΑΣ ΠΗΓΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

 2. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΧΛΩΜΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ…. ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…. ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ…. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ!!!!! ΚΥΡΙΕ ΣΠΥΡΟ, ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΜΟ;; ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ!!! ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!!!

 3. Κ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ ΑΠΑΝΤΩ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Ο ΛΑΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 4. Κυρία Αξούγκα,

  Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σας, όμως να σκεφτείτε ότι ο λαός ευθύνεται ως ένα σημείο. Πολλές φορές αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές και μόνον από ανίκανους ηγέτες. Ποιον από τους ανίκανους να εκλέξει; Ιδιαίτερα όταν τον υποχρεώνουν να ψηφίσει και περισσότερο όταν αυτοί στο ψηφοδέλτιο είναι όλοι διεφθαρμένοι και μέλη μιας ομάδας πολιτικών που απέδειξε ότι δεν είναι πατριώτες (παρά μια ομάδα από τζάμπα μάγκες), μια ομάδα που έφερε την χώρα στο χειρότερο σημείο της ιστορίας της.

  Δεν τα ρίχνουμε βέβαια όλα στους πολιτικούς, γιατί το πρώτο πράγμα που πρέπει ν’ αλλάξει είναι ο καθένας πολίτης στην Ελλάδα που ζητούσε επίμονα την ευκαιρία να προσπεράσει τους νόμους στο παρελθόν. Να προσπεράσει τον νόμο άσχετα αν αυτό έβαζε σε δυσκολίες τους συμπολίτες του. Να προσπεράσει το νόμο και να το σκέφτεται σαν μαγκιά και εξυπνάδα. Στην πράξη είναι κουτοπονηριά. Διότι καταστρέφεται το μέλλον ενός ολόκληρου λαού, με το να φεύγουν οι μορφωμένοι νέοι από τη χώρα, με το να χάνει την υπόληψή του το κράτος, με τη δυσλειτουργία στο σύστημα.

 5. Χαίρομαι που το άρθρο του κ. Βουτσινά έδωσε έναυσμα για συζητήσεις, αν και θα ήθελα να τοποθετηθεί στο διάλογο! Χαίρομαι επίσης γιατί ξέρω από την οικογένειά μου ότι οι Έλληνες του εξωτερικού αγαπούν αληθινά τον τόπο τους και τολμώ να πω τον πονούν πιο πολύ από πολλούς…που κατοικούν τα πάτρια εδάφη!! Δεν μένω τόσο στους πολιτικούς, αν και δέχομαι ότι έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας, αλλά επιμένω σ’ αυτό που λέει ο κ. Βουτσινάς: στο ότι η ΕΡΤ ΠΑΡΌΛΗ ΤΗ ΧΕΙΡΑΓΏΓΗΣΗ των εκάστοτε κυβερνώντων, υπηρέτησε τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ “χωρίς το δηλητήριο του εμπορικού κέρδους” και ΓΑΛΟΥΧΗΣΕ γενιές, σε αντίθεση με τα συμφέροντα πολλών άλλων καναλιών που κρατούν το λαό σε χειμερία νάρκη. Η ΕΡΤ παρόλα τα “στραβά της” πρόβαλε αντίσταση με την ταυτότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ. Τώρα ποιος μας εγγυάται ότι το νέο κανάλι δεν θα είναι μια τροϊκανή μετάλλαξη;;; ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ. Ο Ελληνισμός του Εξωτερικού είχε ισχυρή δύναμη σε καίριες στιγμές της Ιστορίας. Και πάλι σας ευχαριστώ για το ελεύθερο “βήμα” που μου δίνετε. Με εκτίμηση.

 6. Αφού το έφερε η κουβέντα, εγώ θα σας μεταφέρω μόνο τούτο. Στο προαύλιο της ΕΡΤ κόσμος πολύς, πολύχρωμος, διάφορες ηλικίες. Μια γιαγιά λέει στο εγγόνι της. “Ξέρεις γιατί ήρθαμε εδώ;” “Θα πάμε εκδρομή όλοι μαζί;” ρωτάει εκείνο. “Ήρθαμε εδώ για να μη μας στείλουν εκδρομή χωρίς τη θέλησή μας”, του είπε γελώντας. “Βάλε το καπέλο σου τώρα, έχει ήλιο” “Τον ήλιο τον ηλιάτορα;” Πριν χαθούν μέσα στο πλήθος πρόλαβα και το ρώτησα. “Ξέρεις τον ήλιο τον ηλιάτορα;’ μου ένευσε ναι κάτω από το γελαστό βλέμμα της γιαγιάς.
  Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι ένιωσα εκείνη τη στιγμή.
  Υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει μέλλον. Ας στηρίξει ο ένας τον άλλον.
  Γιώτα Δ. Τσιλίκη

Comments are closed.