Ανεμώνες

Share

Τάκης Χατζηαναγνώστου

Order Valium Sweden Κάτω, χαρούλες, κι όλο φως οι μυγδαλιές
τρελό χορό μέσα στους δρόμους αρχινίσαν
κι εδώ στους λόφους ανεμώνες αγκαλιές
μια πρώιμη άνοιξη, χιλιόχρωμη, σκορπίσαν…

Μια πρώιμη άνοιξη!… Πώς φεύγουν οι καιροί!…
Ήταν και τότε όπως και σήμερα ο λόφος
κι εσύ, παιδούλα, σαν αγάπη τρυφερή,
μάζευες λούλουδα στο δειλινό χρυσόφως.

Valium Antenex Buy Online Australia Σ’ αναθυμούμαι όπως ερχόσουν ντροπαλά
με το μικρό μπουκέτο σου γλυκιά και μόνη
κι εστάθης δίπλα μου και μού ‘δωσες δειλά
μιαν ανεμώνη.

Valium Online Purchase Τάκης Χατζηαναγνώστου
Φεβρουάριος 1952
(Το ποίημα βραβεύτηκε το 1952
όπως μας πληροφορεί το άρθρο του Α. Αντάνη,
στην “Εθνοτραπεζική – Έρευνα και Γνώση”,
Τεύχος 6 – Ιούνιος 2008.
O A. Αντάνης έκανε και την μελοποίηση
της σύνθεσης που μπορείτε ν’ ακούσετε εδώ…)

[audio: https://diasporic.org/wp-content/uploads/2014/12/anemoni_hatzianagnostou.mp3]
Χατζηαναγνώστου Τάκης

By Χατζηαναγνώστου Τάκης

Γεννήθηκε το 1923 στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, της οποίας χρημάτισε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος. Στη λογοτεχνία μπήκε από πολύ νωρίς, από τα μαθητικά του ακόμα χρόνια. Από τότε άρχισαν πυκνές δημοσιεύσεις κειμένων και άρθρων του γύρω από θέματα λογοτεχνίας, καθώς και καθαρά λογοτεχνικά κομμάτια του (ποιήματα, διηγήματα, κριτικές, μελέτες κ.λπ.) σε πλήθος εφημερίδες και περιοδικά της επαρχίας και της πρωτεύουσας ενώ συνέγραψε και πολλά θεατρικά έργα, που ανεβάστηκαν από ερασιτεχνικούς θιάσους στη Μυτιλήνη, την Αθήνα, το Μονακό, και την Αυστραλία. Εξέδωσε περί τα είκοσι πέντε βιβλία, κυρίως μυθιστορήματα και διηγήματα, αρχίζοντας από ποιήματα (1951). Συνεργάστηκε σαν σεναριογράφος με τον κινηματογράφο ("Ψαρόγιαννος", "Αγώνας δίχως τέλος"), και με την τηλεόραση στα ελληνικά κρατικά κανάλια της οποίας έδωσε, είτε σε διασκευές έργων της λογοτεχνίας μας, είτε σε πρωτότυπα έργα, μερικά απ' τα πιο επιτυχημένα -κατά την άποψη της κριτικής- σήριαλ, όπως: η "Γαλήνη", οι "Πανθέοι", "η Τελευταία νύχτα της γης", η "Μαρία Πάρνη", ο "Δρόμος", η "Λάμψη των άστρων", η "Θύελλα", οι "Ημέρες Οργής" , (περί τα 400 συνολικά επεισόδια) κ.ά. Πεζογραφικά έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ουγγρικά, ρουμανικά, κινέζικα κ.λπ. Τιμήθηκε επανειλημμένα με βραβεία, ανάμεσα στα οποία: το Βραβείο Ουράνη της Ομάδας των Δώδεκα, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, και το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την πεζογραφία.

2 comments

  1. Buy Diazepam Uk Αγαπητή μας Τζένη, δεν θα πάψω να διαλαλώ πόσο καλοσυνάτη ψυχή διαθέτεις και πάντα έχεις ένα καλό λόγο να πεις, για όλους μας, ενώ η ίδια τηρείς μια πολύ διακριτική και μετριαπαθή στάση, για τα δικά σου πονήματα.
    Πάντως, με την επιμέλεια του Ιάκωβου Γαριβάλδη και τον τρόπο που παρουσιάζει κάθε συμμετοχή, προστίθεται μια εξαιρετική “πινελιά”, που τους δίνει την αξία της συναφούς ατάκας του Ντοστογιέφσκι: “Όταν βλέπω τα γραπτά μου δημοσιευμένα, ενώ η έννοιες παραμένουν οι ίδιες, μέσα μου παίρνουν μεγάλη αξία και αποκτούν ένα κύρος ξεχωριστό”.
    Όσο για τον Τάκη Χατζηαναγνώστου, όπως γνωρίζουμε όλοι, πρόκειται για ένα μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη, του οποίου η προσφορά στα Ελληνικά γράμματα είναι τεράστια. Ήδη κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο του, με τίτλο “Ο Ήλιος του Λυκόφωτος”, με το πολύ επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης. Μακάρι να είναι καλοτάξιδο και η ανάγνωσή του να εξασφαλίσει ούριο άνεμο και στα δικά μας λογοτεχνικά ταξίδια…
    Άρις Αντάνης

Leave a comment

http://zaphiro.ch/category/news/page/4 Your email address will not be published. Required fields are marked *