Και δυο και τρεις…

Share

Έναν καϋμό και δυο καϋμούς και τρεις και δέκα στεναγμούς
μετρά επίμονα ο Ρωμιός, κάτω από γέρο πλάτανο.
Στης γειτονιάς τον καφενέ, μαζεύονται δύο μαζί,
γίνονται εφτά και δεκατρείς να συζητήσουνε πλατειά.
Όπως κι εχτές, πάλι ξανά να στοχαστούνε τα παλιά,
για να μετρήσουν τους καϋμούς, τους χίλιους αναστεναγμούς:
Πόσοι πολέμοι πέρασαν, τι δυστυχιά μαστίγωσε της γης
και δυο και τρεις και δεκατρείς, τι συμφορές μακροσκελείς,
πάνω από χίλιες δυο φορές, βασάνισαν τη χώρα!..
Το μπεγλεράκι σύντροφος στους πόνους και στα ντέρτια…

«Θυμάστε ‘κείνους τους καιρούς…
τους πρόσφυγες του ουρανού, τους πρόσφυγες του Πόντου;
Ήταν χιλιάδες Πόντιοι, χιλιάδες Μικρασιάτες
ξεριζωμού και απελπισιάς ψυχές, βαρυο-ταλανισμένες.
Θυμάστε ‘κείνον τον ντουνιά, εις τον απάνω μαχαλά
που έκλαιγε για όλα τα καλά, που άφησε ξωπίσω του
σε ρημαγμένη πατριά!..
Κι αχ!.. οι φωνές υψώνονταν σ’ ένα βαθύ λυγμό
και μέτραγες απύθμενο τον άγιο αναστεναγμό…
Και δυο και τρεις και δεκατρείς φουρτούνες στις καρδιές μας!»

Τραγούδια που έπλαθε ο καϋμός, τα χόρευε ο ασίκης
΄κει στο μικρό καφέ-αμάν, σαν έφερνε πολύ κοντά
την Πόλη, το Αϊβαλί, το Αμόριο, τη Σμύρνη,
Κερασούντα, Τραπεζούντα… «Αχ!… ‘τί μ’ ηύρε η φουρτούνα;»

«Αναθυμήσου μια στιγμή στης Πίνδου την οροσειρά
που ξεχείλιζε η αρβύλα, στην πολεμική ιδρωτίλα,
του Γολγοθά παλεύοντας την παγερή τη στράτα!..»

Χαρές ή ντέρτια του φτωχού, τα ανάποδα του βιοπορισμού
Του άρτου του επιούσιου, παιδιά που παραστράτησαν,
-τι κι αν γονείς τ’ αγάπησαν!
Όλα με κατανόηση τ’ ακούει το μπεγλέρι!..

Σσσς!.. μια νεαρή γειτόνισσα, διαβάτισσα περνάει…
Στου καφενέ στους δυο και τρεις
ή στους εφτά και δεκατρείς θαμώνες,
φωτιές αχ, πώς ανάβει!..
Τα μάτια τα μισόκλειστα -τα δήθεν, τα αδιάφορα-
τη λαχταρούν δική τους…
«Ανάθεμά σας ένστιχτα, ορμές σερνικοθήλυκες!..»
Στο κομπολόι ο πυρετός την πίεση ανεβάζει,
σπασμωδικά τα δάχτυλα τις χάντρες του πονάνε…
Μέσα στα δόντια τα σφιχτά που τρίζουν από πόθο,
τα λόγια αναμάσητα σφυρίζουν καθώς βγαίνουν:
«Ωρέ και νά ‘μασταν παιδιά, το γαίμα μας να βράζει
και νά ‘ναι κυρά στο σπίτι μας, κρεββάτι να ισιάζει!..»

©Πιπίνα Έλλη
Από το βιβλίο Ποίησης “Λεπτομέρειες”,
Σύδνεϋ 1998

Πιπίνα Ιωσηφίδου-Έλλη

By Πιπίνα Ιωσηφίδου-Έλλη

Η Πιπίνα Δέσποινα Ιωσηφίδου – Έλλη (Elles) γεννήθηκε στα Γιάννινα, από Έλληνες Μικρασιάτες που κατέφθασαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, σε νηπιακή ηλικία. Μεγάλωσε στη γενέτειρά της τα Γιάννινα όπου και εκπαιδεύτηκε -από τη στοιχειώδη μέχρι και την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση (Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων, με κλασσική κατεύθυνση, στο υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νεοϊδρυθέν το 1964-1965, Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε την τετραετή φοίτησή της μεταξύ  του 1964-1965 και το 1967-1968). Το 1968 γνώρισε τον Γιώργο Έλλη από το Σύδνεϋ (Ο Γ. Έλλης γεννήθηκε στην Ηγουμενίτσα), παντρευτήκανε και ήρθε μαζί του, πίσω στο Σύδνεϋ.

Στο τέλος του 1968 η Π. Έλλη ίδρυσε και δίδαξε το μοναδικό και μονοτάξιο Ελληνικό σχολείο του Balmain, γνωστό προάστιο του Σύδνεϋ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Σύδνεϋ και του NSW.

Την περίοδο 1974-1979 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καθηγήτρια, στο Πρώτο Γυμνάσιο του Σύδνεϋ, που λειτούργησε στο Ελληνική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη στην Parramatta NSW.

Το 1994-1996 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας με B.A. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.

Το 1997 συνέχισε με σπουδές για το πτυχίο του Master of Arts στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και αποφοίτησε τον ίδιο χρόνο.  Η διατριβή της http://birmingham-dolls.co.uk/?s=yumiaozc.cn Το παροικιακό Θέατρο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, έγινε βιβλίο, το οποίο παρουσιάστηκε στις 17 Απριλίου 2002 στο Σύδνεϋ.  

Το 1998 συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ τις σπουδές της για το Master of Philosophy και στο 2ο εξάμηνο ανήλθε στο PhD (Διδακτορικό).  Το 2002 έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο σχήμα της διατριβής της, διέκοψε και η ανάληψή του και συνέχειά του μετετέθη στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του τρέχοντος αιώνα και με άλλο Πανεπιστήμιο.  Η διδακτορική της διατριβή δεν κατετέθη ακόμη.

Η Π. Έλλη, έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς ποιήματα, δοκίμια ποικίλου ενδιαφέροντος, και λογοτεχνική κριτική για λογοτέχνες στις ελληνικές εφημερίδες στο Σύδνεϋ και στη Μελβούρνη, ενώ παιδικές ιστορίες και ποιήματά της έχουν ακουστεί από το SBS, και επίσης από δύο ραδιοσταθμούς του community radio. Έχει παρουσιάσει διάφορες ομιλίες στο Σύδνεϋ (για την Πανμακεδονική ένωση και για την Πανηπειρωτική ένωση).

Έχει γράψει ή γράφει:

- στο ετήσιο περιοδικό  της http://augustinecamino.co.uk/wp-cron.php?doing_wp_cron=1597247877.1664071083068847656250 Παμμακεδονικής Ένωσης το 2001 και το 2005

- στην Ετήσια Ηπειρωτική εφημερίδα, http://sandshade.com/wp-cron.php?doing_wp_cron=1597392769.7664821147918701171875 Τα Νέα για πέντε  χρονιές

- στα  λογοτεχνικά περιοδικά   της Μελβούρνης, ο Λόγος  και  http://firewithoutsmoke.com//index.php?c=api Αντίποδες

- στο e-magazine Anagnostis http://blog.leedsforlearning.co.uk/wp-cron.php?doing_wp_cron=1597265927.6063659191131591796875 , λίγο μετά από την εμφάνισή του

- σε ελληνικές εφημερίδες στην Ελλάδα

Έχει λάβει μέρος στις κάτωθι λογοτεχνικές Ανθολογίες:

- Του Ευάγγελου Ρόζου: Σύγχρονη Ανθολογία Ποίησης 1977-1997, Αθήνα 1997

- Των Γ. Κατσαρά και Γ. Λιάσκου: Ποιητικές ώρες, Μελβούρνη 1998

- Στην Τριμηνιαία Έκδοση της Ένωσης Αιτωλοακαρνανών Λογοτεχνών, Παρουσία, Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης, Ελληνική Παροικία της Αυστραλίας –αφιέρωμα-, τεύχος 50, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2009

- Στην Μνημόσυνο Ημερίδα για τα σαράντα χρόνια από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ το 1999, συμμετείχε με  την εργασία της Ο Οθέλος Ξαναγυρίζει του Ν. Καζαντζάκη: μία πολύπλοκη υπόθεση, που μεταφράστηκε στα Γαλλικά και δημοσιεύτηκε στη Γενεύη από την Εταιρεία των Φίλων του Καζαντζάκη το 2002.

Την περίοδο του 2008 και 2009 εργάστηκε ως βοηθός έρευνας, του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Wollongong, Michael Jacklin.

Μέχρι στιγμής η Π. Έλλη, έχει εκδώσει 31 βιβλία στα οποία: συμπεριλαμβάνονται, μελέτες, ποίηση (στην Ελληνική και στην Αγγλική), θεατρικά έργα (στην Ελληνική και Αγγλική), μυθιστόρημα, παιδικό μυθιστόρημα (στην Ελληνική και Αγγλική). Το λογοτεχνικό έργο της, διακρίνεται για την κοινωνική του υφή και την συμπαράσταση στον συνάνθρωπο, μέσω της ανάλυσης των κοινωνικών-οικονομικών-πολιτικών δεδομένων της εποχής μας και την κατανόησή τους. Τα τρία τελευταία της βιβλία, δύο με  ποίηση, Μία Μάσκα, Ένα Κενό, και Buy Diazepam 10Mg Online Uk Το Μακρύ Ταξίδι και το μυθιστόρημά της, Valium Rx Online Περιμένοντας τους Αγώνες έχουν ολοκληρωθεί και εκδοθεί το 2012.  Το νέο μυθιστόρημά της Τζούλη Τζένκινς, Κελί 333, είναι σχεδόν έτοιμο και θα δημοσιευτεί σύντομα ετούτο το χρόνο (2013).

Η Π. Δ. Έλλη έχει λάβει τρία (3) βραβεία για το  Θεατρικό της έργο, τρία (3) για την Ποίησή της  και επτά (7) αναγνωρίσεις-ευχαριστήρια (πλακέτες, αναμνηστικά κύπελλα κτλ)  για την προσφορά της  στην Ελληνική παροικία του Σύδνεϋ (είτε με την προσφορά της στα γράμματα, είτε για την προσφορά της, για την οικονομική ενίσχυση των Πανεπιστημίων Macquarie, Sydney, ή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Ελληνικής Γλώσσας του Σύδνεϋ).  Κατέχει επίσης  δίπλωμα συμμετοχής σε  Σεμινάριο της ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το 2004.

Βιβλία της υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κερκύρας.  Στη Ζωσιμαία βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, καθώς και στο Κέντρο των Ηπειρωτικών Μελετών.  Εδώ υπάρχουν  όλα τα βιβλία της εκτός από τα εκδοθέντα μετά από το 2010.  Και αυτά που είναι γύρω στα τέσσερα, θα δοθούν εφέτος κάποια στιγμή.

Η Π. Έλλη είναι επίσης ζωγράφος και σκιτσογράφος, από το 1970, έχει εκθέσει πέντε (5) φορές, ατομικά, και εφτά (8), συλλογικά.

Έχει επίσης λάβει μέρος στα Archibald και Dobell awards στο NSW Gallery .

Α’. Στο Archibald award με τα πορτραίτα: της Irina Dunn, το 1997 και του Professor Γιώργου Παξινού το 1999

Β’. Στο Dobell award με δύο πίνακες με μολύβι και κάρβουνο, επίσης το 1997 και το 1999.

Έργο της βρίσκεται επίσης στη Δημοτική  Πινακοθήκη ‘Πυρσινέλλα’, Ιωαννίνων.

Προς το παρόν η συγγραφέας και καλλιτέχνιδα Π. Έλλη (Elles), εργάζεται πάνω σε διάφορα κείμενα, διαφορετικής υφής και ασχολείται εκτεταμένα με την σκιτσογραφία.

2 comments

  1. Καλή μου Πιπίνα, το ποίημά σου, μοιάζει γκραβούρα της ελληνικής ψυχής και ζωής, παντού στο χρόνο, όπου στον κόσμο, στις εσχατιές, στα άγια μονοπάτια της γλώσσας μας…Ρω-μιός και ρώ-μη και ρω-γμή ευέλπιδη στου σύμπαντος τη γάστρα!!
    Με συγκίνησε…
    τζ

  2. Σε ευχαριστώ Τζένη. Η αγάπη μου για τον ελληνικό τρόπο ζωής, τον ζυμωμένο με τις παλινωδίες του παρελθόντος -που δυστυχώς συνεχίζονται, αν και εκάστοτε με διαφορετική υφή-, είναι μεγάλη. Αποκλείεται ν’ απαγκιστρωθώ από την προσήλωσή μου στην ελληνική κουλτούρα, που τόσο έντονα σημαδεύει την συμπεριφορά του Έλληνα. Την χαίρομαι και την υμνώ, όμως συχνά την ψέγω! Ωστόσο όποια μορφή κι αν παίρνει ετούτη η αγάπη μου, είναι υφασμένη-ριζωμένη βαθιά μέσα μου. Είμαι και νιώθω 100/100 Ελληνίδα της διασποράς!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *