Ο Άγνωστος Καποδίστριας

Share

«Στις δύσκολες στιγμές οι μόνοι μας σύμμαχοι είναι οι πρόγονοί μας»

Το  κείμενο  που ακολουθεί μού προώθησε ο αγαπητός, φίλος
κ. Ιωάννης Ταγωνίδης, πιλότος Πολιτ. Αεροπορίας,
για να συμπεριληφθεί στο αφιέρωμα της «Διασπορικής»
στον Καποδίστρια και τον ευχαριστώ παρα πολύ.

Πόσο θα πίστευες αν σου έλεγε κάποιος ότι τον 19ο αιώνα υπήρξε κάποιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα (Έλληνας) που:

 • Πήρε τρία διδακτορικά διπλώματα στην Ιταλία.
 • Έφτιαξε το Σύνταγμα της τότε Επτανησιακής Πολιτείας και έγινε κυβερνήτης της σε ηλικία 26 χρονών!
 • Έφτιαξε το επιτυχημένο Ελβετικό Σύνταγμα, που ισχύει μέχρι σήμερα.
 • Έσωσε από διαμελισμό και από πτώχευση την ηττημένη το 1815 Γαλλία.
 • Έγινε Υπουργός Εξωτερικών το 1816  της μεγαλύτερης τότε Ευρωπαϊκής δύναμης,  της Ρωσίας.
 • Έσωσε την Ελληνική επανάσταση.

Ομολογώ ότι κατά καιρούς άκουγα για κάποιον Καποδίστρια με τόσα απίθανα κατορθώματα που μου φαινόντουσαν το λιγότερο, υπερβολές!

Τέτοια κατορθώματα είμαστε συνηθισμένοι μόνο στα μυθικά χρόνια.  Ποιός να ήταν αυτός ο Έλληνας του 19ου αιώνα που, τουλάχιστον σε πολιτικούς άθλους, φάνηκε αντάξιος του Ηρακλή; Είναι όλα αυτά αλήθεια;
Το όνομα του: Ιωάννης Καποδίστριας.

Ιωάννης Κορνιλάκης
Ιωάννης Κορνιλάκης

Στη αποκαλυπτική του ομιλία ο συγγραφέας κ. Ιωάννης Κορνιλάκης (βλ. google), παρουσιάζει τον «Άγιο της πολιτικής», την σπουδαία βιογραφία του σε όλη την Ευρώπη, τα επιτεύγματά του, τις θυσίες του για την Ελλάδα, μέχρι και την ύστατη θυσία του, να προσφέρει την ίδια του τη ζωή για την ενότητα της πατρίδας μας.

Ιωάννης Καποδίστριας:

 • Γενετικές Ρίζες: από Κέρκυρα (πατέρας) και Κύπρο (μητέρα)
 • Σπουδές:   Ιατρική , Νομική και Φιλοσοφία (Ιταλία)
 • Ιονική   Επτανησιακή   Πολιτεία: Δημιουργός   του   Συντάγματός   της και Κυβερνήτης (σε ηλικία 26 χρονών)
 • Δημιουργός του Ελβετικού πολιτειακού συστήματος: Στην Ελβετία, όταν ήταν υπάλληλος της  Ρωσικής πρεσβείας, ανέλαβε και έφτιαξε ένα νέο πολιτειακό ομοσπονδιακό σύστημα που ένωσε με επιτυχία τα διάφορα καντόνια.  Έφτιαξε το Ελβετικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές της άμεσης Αρχαιο – Ελληνικής Δημοκρατίας , όπως η χρησιμοποίηση δημοψηφισμάτων για αποδοχή των Νόμων. Θεωρείται ακόμη ο «πρώτος επίτιμος πολίτης της Ελβετίας».
 • Ελληνική νεολαία: Με δικά του λεφτά σπούδαζε 300 Ελληνοπούλα στην Ευρώπη. (Ο ένας από τους δυο δολοφόνους του είχε σπουδάσει με τα λεφτά του.)
 • Σώζει την Γαλλία το 1815: Μετά το Βατερλώ, επηρέασε τον Τσάρο για να μην διαμελισθεί η Γαλλία (ως  ηττημένη χώρα) και οι πολεμικές αποζημιώσεις μειώθηκαν κατά 99%(!), με το επιχείρημα ότι «ο λαός της δεν ευθυνόταν».
 • Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας: Το 1816 ο Ρώσος Τσάρος του ζήτησε, λόγω ικανότητας και προσωπικότητας, να γίνει Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας! Ο Καποδίστριας δέχτηκε, αλλά επειδή ήθελε να μείνει Έλληνας με διακαή Ελληνική πιστότητα, είπε στον Τσάρο:
  «Μεγαλειότατε δέχομαι, με τον όρο να μην γίνω υπήκοος αλλά να είμαι υπάλληλός σας».
 • Ελληνική επανάσταση: Το 1821 παραιτήθηκε από την Ρωσική κυβέρνηση και πήγε στην kapodistriasΕλβετία (1821- 1827).  Έδωσε τα πάντα για την Πατρίδα. Η επανάσταση δεν θα πετύχαινε χωρίς τη συμβολή του Καποδίστρια. Έδωσε πολιτική μάχη με Ευρωπαίους δικτάτορες,  φιλικά προσκείμενους  στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (π.χ. Μέττερνιχ). Ξεσήκωσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη. Έστελνε λεφτά, οπλισμό και τόνους παξιμάδι στην Ελλάδα. Το 1827, στην συνεδρίαση της Τροιζήνας, ο Κολοκοτρώνης προτείνει τον Καποδίστρια σαν τον «Ηγέτη του Έθνους».
 • Οργάνωσε το Πολεμικό ναυτικό και γενικά τη ναυτιλία , που ήταν οικονομικό ζήτημα.
 • Ήθελε να κάνει τους Έλληνες νοικοκυραίους με το να  δώσει γη και δάνεια.
 • Ακολούθησε το δρόμο της θυσίας για το Έθνος. Δεν δέχτηκε αμοιβή σαν Κυβερνήτης:
  «Όταν βεβαιωθώ ότι ουδέν Ελληνόπουλο πεινά, τότε ίσως θα δεχτώ έναν οβολό».
 • Έβαλε υποθήκη τα χτήματα του στην Κέρκυρα σε Έλληνα εφοπλιστή προκειμένου να φέρει δυο καραβιές τροφή για τον πεινασμένο λαό.

Το 1831 δολοφονήθηκε από «ελληνικά» χέρια στα σκαλοπάτια του Αγίου Σπυρίδωνα (Κυπριακής καταγωγής Άγιος) στο Ναύπλιο.

Ο Κανάρης σε γράμμα του μίλησε για Πατροκτονία.Ο Κολοκοτρώνης τον ονόμασε «Πατέρα του Έθνους». Από τότε δεν έχουμε καθορίσει στον Κυβερνήτη Καποδίστρια αυτήν την τιμή. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν μια οικουμενική προσωπικότητα.

Ακόμη τον τιμούν στη Ρωσία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Σλοβενία. Στην Ελλάδα μάλλον τον αγνοούμε.

Για την αντιγραφή
Άρις Αντάνης

3 thoughts on “Ο Άγνωστος Καποδίστριας”

 1. Mε αφορμή αυτό το περιεκτικό και σημαντικό κείμενο, που μας μεταφέρεις Άρι, θα ήθελα, να εύρισκα τρόπο να κρεμάσω στη Βουλή των ελλήνων, την παρακάτω ρήση του Καποδίστρια, λίγο πριν δολοφονηθεί…
  «Εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
  …με την υποχρέωση να σταθούν, να τη διαβάσουν όλοι και να σκεφτούν, όσοι διαθέτουν βεβαίως, τον τρόπο με τον οποίον σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε…θα μπορούσαν άραγε να σκύψουν το κεφάλι, να αναλογισθούν, κάποιοι να παρετηθούν; Κάποιοι…λίγοι έστω ένας, να έκανε πράξη τα λόγια του Κυβερνήτη; Ευσεβείς πόθους έχω…μάλλον γιατί αλλιώς, πώς να κοιτάξω στα μάτια τα παιδιά; Πώς να ελπίσω….

 2. είναι ευχής έργο η κατάθεση μερικών πνευματικών ανθρώπων σε σχέση με προσωπικότητες όπως του Ι. Καποδίστρια του οποίου η προσφορά είναι υπεράνθρωπη. Ο Ι.Καποδίστριας ειχε καταπληκτικές ικανότητες αλλά περισσότερο από όλες ξεχώριζε η ανθρωπιά του δίπλα στο εξίσου αξιοθαύμαστο ήθος του. Ωςιατρός στην γενέτειρά του, πρόσφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του στους απόρους συμπατριώτες του και χορηγούσε τα φαρμακά τους επίσης δωρεάν. ´Ηταν επίσης από τους πρώτους που μίλησε για το αδίκημα τουδουλεμπόριου των Αφρικανών από τους ´Αγγλους. Φυσικά και δεν εισακούστηκε. Οι ´Αγγλοι δεν τονσυμπαθούσαν για την ικανότητά του και την αποδοχή της από τις χώρες τις οποίες βοήθησε με τις ευεργετικές επεμβάσεις του στα εσωτερικά τους, όπως η Ελβετία ή η Αυστρία κτλ. Η βιογραφία του Ι. Καποδίστρια θα έπρεπε να υπογραμμίζεται με τη διδασκαλία της στα σ χολεία της Μέσης εκπαίδευσης ως υπόδειγμα ανθρωπισμού και φιλοπατρίας αλλά και ως φωτεινό μονοπάτι ζωής. Οι ξένοι που τον θαυμάσανε και τον παινεύσανε ήταν περισσότερο γενναιόδωροι από τους
  Ελληνες συμπατριώτες του οι οποίοι φανερά απέρριψαν τις ιδέες του ως ευρωπαικές καινοτομίες, που δεν είχαν θέση στο νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος. Θα μπορούσαμε να μιλούμε για ώρες για τον “πατέρα” του ελληνικού έθνους…

Comments are closed.