H προσμονή μιας γέννησης

Share

Πιπίνα Δ. Έλλη (Elles)©
Σύδνεϋ, 20/12/2015

 

Η γέννηση ενός ανθρώπου, είναι χαρά μεγάλη και βαθιά, ελπίδα και αγαλλίαση, καθώς αυτός είναι ο τρόπος τον οποίο επινόησε η Φύση για να κρατά καλά η διαιώνισή  του.

Σαν φθάνει νεογέννητος, πολυαγαπημένο-καμάρι των γονιών του, και από συλλήψεως καλά προστατευμένος,  λαμπρύνει τη ζωή τους, ενθαρρύνει τους αγώνες και τις προσπάθειές τους, για την όποια γενική, παρούσα και μέλλουσα βελτίωσή τους, καθώς το μωρό-άνθρωπος που έχει καταφθάσει αποτελεί εγγύηση για τη  συνέχεια της διατήρησης ή διαρκούς πανηγύρεως  της ζωής.

Ο γιος ή και η κόρη στις ημέρες μας,  θα παραλάβει από τους γονείς τη σκυτάλη και θα την πάει παραπέρα, θα μεγαλουργήσει, θα γίνει καλύτερος ή καλύτερη του πατέρα και της μητέρας, και θα τους  κάνει περήφανους!

Και ύστερα –αργότερα στην πορεία της ζωής-  έρχεται ο εγγονός ή η εγγονή, για να επιβεβαιώσει με τη σειρά του –της,  το μεγαλείο της άφιξης ενός μωρού στην οικογένεια!

Και εφέτος, κοιτάζουμε τον χρόνο να φεύγει, μετράμε τις ημέρες μπροστά μας, ομολογουμένως  με ιδιαίτερη ανυπομονησία, καθώς περιμένουμε για την 2015ή φορά τη γέννηση του Υιού του Πατρός και ελπίζουμε στη συμβολική πλέον διαιώνιση της ζωής, μέσω αυτής, και την αέναη αναγέννηση της υποτιθέμενης ΑΛΗΘΕΙΑΣ, σε ετούτον τον δοκιμασμένο από την αφεντιά μας, Πλανήτη.

Γιορτάζουμε λοιπόν, στολίζοντας το Δέντρο Της Χαράς, κρεμώντας απάνω του φανταχτερές γιρλάντες, πολύχρωμα,  υπερκόσμια φωτάκια που ανοιγοκλείνουν πικάντικα τα μάτια τους και σκορπώντας μετάξι στα καταπράσινα φυσικά η τεχνικά κλωνάρια του, συμβολίζοντας έτσι τα χιόνια, ακόμα και σε ετούτη, την καλοκαιριάτικη Αυστραλία, χάριν  της  ξεχωριστής  περιόδου του χρόνου, των Χριστουγέννων. Γιατί έτσι έχει καθοριστεί από την διεθνή οικογένεια των Χριστιανών, και που ως γνωστόν δεν είναι και η μόνη μερίδα κατοίκων του πλανήτη μας, που ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη περίοδο, τώρα πια!

Άλλωστε η φάτνη με το αιώνιο μωρό –τον Χριστό- δεν μπορεί, παρά να αναπαρασταίνει ετούτη την πανανθρώπινη αγαλλίαση της άφιξης του όποιου ανθρώπου τελικά, σε ετούτον τον πλανήτη. Η γιορτή της γέννησής του, δεν είναι δυνατόν πλέον να περιοριστεί στην μακροχρόνια ιστορία του γεγονότος, ως η γέννηση-σύμβολο της Χριστιανοσύνης, αλλά παράλληλα και ως διεθνής γιορτή για τη γέννηση του ανθρώπου, αφού λίγο πολύ, μεγάλο ποσοστό  των κατοίκων του πλανήτη μας –και όχι μόνο οι φατρίες των Χριστιανών-  αρέσκονται στο  να συμμετέχουν στην χαρά ετούτη, και επομένως, συχνά, και άσχετα της πίστης τους ή των ιδιαζόντων θρησκευτικών τους αντιλήψεων, γιορτάζουν  με τις διακοπές, με τα δώρα –κάτι που τρελαίνει τα παιδιά και τους νέους- και το ιδιαίτερα στολισμένο σπιτικό ή την εκλεκτή κουζίνα ή γλυκίσματα, για την γιορτινή περίοδο του Δεκέμβρη.

Μέσα από το πέρασμα των χρόνων, διαπιστώνεται ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και από κοντά του Αϊ Βασίλη, αποτελούν τη μεγάλη χαρά όλων των παιδιών  -ανεξαιρέτως μικρών και μεγάλων- και επομένως ας ετοιμαστούμε να υμνήσουμε όλοι μαζί την άφιξη του Υιού του Πατρός  από κοινού, με την άφιξη της γέννησης του ανθρώπου…  τουτέστιν…  του Θεανθρώπου!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους και καλή χρονιά…

Π.Ε.

 

6 thoughts on “H προσμονή μιας γέννησης”

 1. Καλά Χριστούγεννα Πιπίνα.
  Με αυτό το υπέροχο κείμενό σου, περνάμε τις φετινές γιορτάδες, σαν παιδιά, μέχρι τα Θεοφάνεια κι εκεί, στα
  Θε-ο-φά-νει-α
  φως απ΄τα ου-ρά-ναι
  δό-ξα σπά-νι-α.

  Είναι μια νύχτα. Κι η νύχτα είναι όμορφη
  ακόμη και τη μέρα, κι ας εύχομαι το αντίθετο:
  Η μέρα να’ ταν όμορφη ακόμη και τη νύχτα,
  που ο ύπνος θα με χάιδευε σαν μάννα
  και μια ανάσα θα με ξέχναγε… π α ι δ ί …
  Συγχαρητήρια για το ωραίο κείμενο που εμπνέει κι εμάς να βρούμε λέξεις.
  Άρις.

 2. Κάπως έτσι θα έπρεπε να εκλαμβάνονται τα Θεοφάνεια Άρη, και χαίρομαι τόσο πολύ που ακόμη και σήμερα παραμονή Χριστουγέννων υπάρχει ετούτη η πολύ συγκινητική διάθεση, επικοινωνίας μας μέσω της Διασπορικής…
  Μου άρεσαν πολύ οι στίχοι σου, το παιχνίδι της εναλλαγής των λέξεων-σημασιών, νύχτα-μέρα, καθώς ετούτοι οι φαινομενικά απλοί στίχοι, μιλάνε για σοβαρά συναισθήματα επιθυμίας και ευχών… Να είσαι πάντα καλά και ανταποδίδω τις ευχές σου… ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΜΣΕΝΟ ΤΟ 2016!

 3. Πολύ όμορφο κείμενο αγαπητή Πιπίνα. Σ΄ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας και τόνισες ακόμη περισσότερο το πνεύμα των ημερών.

 4. Σε ευχαριστώ για το θετικό σου σχόλιο Ελένη. Ετούτη η περίοδος των χαρούμενων εορτών του χρόνου, αποτελεί είδος σωσσίβιου για τους πιστούς, καθώς αναζωογονεί τα ανθρώπινα συναισθήματά μας τελικά και επιπλέον αποτελεί πηγή έμπνευσης. Εύχομαι Χρόνια Πολλά και Καλά και πάλι, σε σένα προσωπικά και σε όλους τους συμμετέχοντες στην Διασπορική Πανδαισία!

 5. Καλή μου Πιπίνα, ξεχάστηκα στη θαλπωρή των Χριστουγέννων, στο Δέντρο της Χαράς, όπως τόσο όμορφα περιγράφεις, στα πολύτιμα δώρα που προσφέρει η Θεία Γέννηση! Μέσα απ’ τις λέξεις και τις σκέψεις σου, διαπερνά το πνεύμα των Χριστουγέννων κι όλοι μαζί, γιρλάντα αγαπητική, στο Δέντρο της Χαράς, ανταλλάσσουμε τις ευχές μας! Καλή χρονιά σε όλους, φίλοι μου, με Αγάπη, Ειρήνη, Χαρά!!
  από καρδιάς
  τζενη

 6. Σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου Τζένη. Να είσαι πάντα καλά! Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει την ΕΙΡΗΝΗ και την ΑΓΑΠΗ στην Υφήλιο!

Comments are closed.