Αναφιώτικα!

Share
 nisiΈνα νησί αρπάχτηκε
απ’το βράχο της Ακρόπολης!
Στο ταπεινό ανώφλι του
ένα παραθυρόφυλλο…ριγάει
απ’του Αιγαίου την αύρα.
Φερμένες μνήμες, γιασεμιά
και κόκκινα γεράνια, ματώνουν
τα πλακόστρωτα…
Χέρια στην πέτρα σφράγισαν
πνοές θαλασσινές.

Μόχθος κομμένος κάθετα
με ήλιου μαχαιριά!
Μιά  Ανάφη-ανάσα πέλαγο
ξεστράτησε στην πόλη
κι έγραψε φλοίσβους, θύμησες,
βοές από κοχύλια,
ταξίδια που κλειστήκανε
σε πέτρινες αυλές!
Μοσχοβολά τ’απόβραδα
η ανάσα του νησιού..
στου Βράχου την καρδιά!
“Από τις βόλτες μου”
Τζενη Κουφοπούλου

12 thoughts on “Αναφιώτικα!”

 1. Μου θύμισες τότε που κάθε Σάββατο πήγαινα στην Πλάκα, στην Ακρόπολη, στο Μοναστηράκι… Είναι τόσο παραστατικοί οι στίχοι σου, ώστε ανακίνησαν οσμές και γεύσεις από καφέ ή μπύρα ή και ουζάκι στην οδό Θεωρίας, πάνω από την παλιά Αγορά, πριν ή μετά από περίπατο στα Αναφιώτικα και κουβεντούλα, και βέβαια το σαββατιάτικο επαναλαμβανόμενο θαύμα:
  “Σε βλέπω ακουμπισμένο με την πλάτη στον κορμό μίας αρχαίας κολόνας, Γιατι’;// Αυτή η κολόνα μου μιλάει//Και τι μπορεί να λέει σε σένα μια αρχαία κολόνα;//Αυτό εμένα αφορά και την κολόνα”.
  Αυτά μου θύμισες αγαπητή μας Τζένη. Αυτά και μια ατάκα του Αλ. Μωραϊτίδη: “Ω πατρίς μου μικρά! Πόσο μεγάλη είσαι, εν τη θρησκεία σου!”
  Άρις

 2. Σ’ευχαριστώ καλέ μου ποιητή…αυτή η “μικρά μεγάλη πατρίς”
  εμπνέει τις σκέψεις μας, χοροδρομεί τις συλλαβές μας!

 3. Καλή σου μέρα Τζένη μου…. Πόσο τις αγαπώ ετούτες τις γειτονιές… Πνοή φρεσκάδας στα πόδια της ‘λιοκαμμένης Ακρόπολης! Προσκύνημα όλων όσων αγαπούν τις περιοχές Μοναστηράκι και τα περίχωρα. Εκεί κοντά μένω όταν επισκέφτομαι την “αιώνια Πόλη της Αθήνας”. Έτσι, για να γυροφέρνω σε όλα ετούτα τα αγαπημένα σοκκάκια και να ψωνίζω από τους μικροπωλητές ή τους καλλιτέχνες που σκιτσάρουν… Να είσαι καλά!

 4. Πολλοί -πλην εμού ίσως- αποκαλούν αιώνια πόλη, τη Ρώμη… Εγώ αποκαλώ έτσι την πραγματικά αιώνια πόλη των Αθηνών για την οποία προσεύχομαι να παραμείνει αιώνια μέχρι της απάλειψης του πλανήτη Γη!

 5. Πολύ όμορφη περιγραφή, ποιητική! Η Αθήνα πάντα λατρεμένη με γωνιές που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή. Σε κάθε στροφή , σε κάθε αγνάντεμα και μια ομορφιά που εισχωρεί κατευθείαν στη μνήμη, στη συνείδηση, στην ανάγκη, στην αγάπη …

 6. Σας ευχαριστώ, καλές μου ποιήτριες….και χαίρομαι που άγγιξα ευαίσθητες μνήμες σας, που σας ταξίδεψα λιγάκι στην υπέροχη, αιώνια πόλη μας, την Αθήνα!

 7. Αγαπητή μου Τζένη, με έχουν αποκαλέσει “ποιητή” κι έχω αποκηρύξει τον τίτλο. Ελπίζω τουλάχιστον να με εξαιρείς από τις… “ποιήτριες”…
  (Για να χαμογελάμε κάπου-κάπου)
  Φιλιά πολλά σε όλες τις ποιήτριες της Διασπορικής.
  Α. Αντάνης

 8. Καλέ μου ποιητή! με το αστείρευτο χιούμορ σου!! Πολύ σ’ευχαριστούμε!

  1. Όταν υπάρχουν δημιουργήματα σαν αυτό στη Διασπορική, η Διασπορική έχει μέλλον. Τι θαυμάσιο ποίημα αγαπητή Τζένη που κάθε φορά είσαι και μια νέα ευχάριστη έκπληξη…
   Ιάκωβος

 9. Σ’ευχαριστώ από καρδιάς, καλέ μου Ιάκωβε, για τα καλά σου λόγια και τη” Διασπορική “συντροφιά για την αγαπητική φιλοξενία της!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.