Πέργαμος

Share

Άρις Αντάνης

Ωωωχ! Ωχ καημένο Α-ϊβαλί
Αϊβαλί, Πέργαμε και Ντι-κελί
Αϊβα-α-α-λί, Πέργαμε και Ντι-ι-ι-κελί, (2χ)
αμάν, α-α-μάν, η καρδούλα μου πο-ο-νεί.(2χ)

Ρεφρέν
Ωωωχ! Ωχ ωραία Πέ-ε-ε-ργαμε,
φεύγαμε και για σένα λέ-ε-ε-γαμε,
φεύγαμε και για σένα κλαί-αι-αι-γαμε (2χ)
κι η θάλα-α-α-ασσα, απ’ το δάκρυ θό-ο-ο-λωνε.(2χ)

Ωωωχ! Αμάν Σμύρνη και Βου-ρλά
Ωχ! σκοτείνιασ’ όλος ο ντου-νιάς
Αχ! Σμύ-υ-υρνη μας, η φωτιά που σ’ έ-ε-εκαψε (2χ)
στα στη-η-ηθη μας, αχ ποτέ δεν έ-ε-ε-σβησε. (2χ)
Φινάλε
Αχ! Σμύ-υ-υρνη μας, η φωτιά που σ’ έ-ε-εκαψε
στα στή-η-ηθη μας, αχ ποτέ δεν έ-ε-ε-παψε. *

*δεν έπαψε ( οκτάβα)

 

4 thoughts on “Πέργαμος”

 1. Τραγούδι συγκινητικό! Η φωνή του Άρι ,εξαιρετική με τους κυματισμούς και τους καημούς της Ανατολής….Με την ευαισθησία που πρέπει να αγγίζονται τούτες οι μνήμες, για να μη σβήνουν….

 2. Καλημέρα Άρι… χάιρομαι που σε βλέπω και δη με ένα τραγούδι που καίει τους απογόνους των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των απογόνων τους… όπως είμαι εγώ… από Κωνσταντινούπολη και Αμάοριο…. Εύχομαι να είσαι πάντα καλά!

 3. Μόλις σήμερα είδα τα ευγενικά σας σχόλια και θέλω να σας εκφράσω, αγαπημένες μου Κυρίες , ποιήτριες και εν πνεύματι αδελφές μου, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου .
  Είναι αλήθεια ότι έχουμε χαθεί αρκετά, αλλά οι σκέψεις είναι πάντα σε σας και στα έργα σας, τα οποία είχα την μεγάλη τύχη να διαβάσω μέσα από τη Διασπορική και να γνωρίσω ανθρώπους , των οποίων η αξία σπανίζει πια.
  Το τραγούδι είναι από την εκδήλωση – αφιέρωμα στην αείμνηστη ποιήτρια Nancy Horton , κόρη του φιλέλληνα George Horton , που θεωρείται ως άλλος Lord Byron για την πατρίδα μας.
  Την ποίηση της Νάνσης (έτσι ήθελε να την γράφουμε Ελληνικά) παρουσιάσαμε μέσα από το βιβλίο μου “Νάνση Χόρτον-Εναλλάξ- Απ΄τη Σμύρνη ως τον Πόρο”, στις 25/2/2018. Επί ενάμιση έτος προσπαθούσα να αποδώσω στα Ελληνικά τα ποιήματά της. Η αφόρητη απλότητα της Νάνσης έκανε τη δουλειά μου απερίγραπτα δύσκολη. Ο πατέρας της, George Horton, όταν ήταν 10 ετών, στη Σμύρνη, της διάβαζε τον Όμηρο και την Καινή Διαθήκη στα Ελληνικά και της έλεγε: “Παιδί μου, πάντα να έχεις στο νού σου, ότι η Ελληνική είναι η γλώσσα με την οποία μιλάει ο Θεός.”
  Η Νάνση κληροδότησε την πνευματική αλλά και την υλική της περιουσία στην Ελλάδα, αφήνοντας 1.250.000 δολάρια στην Ελληνική Οργάνωση AHEPA στις ΗΠΑ και ετήσια χορηγία στο Νοσοκομείο AHEPA , στη Θεσσαλονίκη. Πέθανε στις 18/2/2016 στην Αθήνα, σε ηλικία 103 ετών. Η Νάνση ήταν φίλη μου .
  Θερμός χαιρετισμός
  Άρις Αντάνης
  ΥΓ Φίλτατε Ιάκωβε, σε ευχαριστώ για την καλαίσθητη ανάρτηση. Σε ευχαριστώ παρα πολύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.