Οδυσσιάται

Share

Σαν ταξιδιώτες μιας προφητικής ελπίδας
Και σαν αδάμαστοι του Οδυσσέα γόνοι
ψάχνουμε συμφιλίωση με τη θεά Κίρκη
Σε κάποια χώρα που θα μας δεχτεί ν’ αποδημήσουμε.

Σαν ταξιδιώτες υπερπόντιας εκστρατείας
και οι σειρήνες να ακούγονται γλυκές
Απ’ την Ιθάκη μας κινήσαμε να φύγουμε,
Και φτάσαμε για χρησμό ως τις Βραγχίδες.

Το πώς θα ζήσουμε δεν φοβηθήκαμε
Στο πολυτάξιδο κατάρτι της ψυχής δεμένοι
Η κάθ’ ελπίδα χαραγμένο όνειρο των Σάρδεων
Να καίει αδιάκοπα τον πόθο μες στα μάτια.

Το πώς χυθήκαμε στις θάλασσες με πλοία,
Μπουνάτσες ή πυθίες πια δεν βρήκαμε
Μα Πέρσες που μας φάνηκαν μιλιούνια
Αναζητώντας από μας την ‘γη και ύδωρ’.

Ιάκωβος Γαριβάλδης

3 thoughts on “Οδυσσιάται”

 1. Καλέ μου ποιητή, στο “πολυτάξιδο κατάρτι της ψυχής”ο Έλληνας θα δένει κάθε ελπίδα! Θαρρώ είναι της μοίρας του, Οδυσσέας πάντα να’ναι…μες στους αιώνες, στους πολέμους, μέσα στους μύθους, μα και σε τούτη την πλανεύτρα εποχή των μηχανών και των εικονικών σειρήνων, δίχως ποτέ του όμως να ξεχνά “Ιθάκες τί σημαίνουν”!
  Σ’ευχαριστώ γι’αυτο το όμορφο ποίημα ,αφορμή για σκέψη κι έμπνευση, καλέ μου Ιάκωβε!

  1. Αγαπητή Τζένη,
   Τι να πει κανείς για την επαγρύπνησή σου όσον αφορά τη Διασπορική. Είσαι εκεί πάντα να ενθαρρύνεις και να εκβαθύνεις στο νόημα των μηνυμάτων όλων μας. Η “πολυτάξιδη ψυχή” που στο κατάρτι βγαίνει για να παρατηρήσει τις λεπτές μας σκέψεις είναι έμφυτη μέσα σου. Όταν οι κόποι μας φτάσουν στο τέρμα τους, εκείνο που θα μείνει είναι το γλυκό χαμόγελο όποιας ψυχής κατάφερε κάτι να προσφέρει. Αλλά μέχρι τότε είμαστε εδώ και συναθροίζουμε τα πέταλα που ώριμα πέφτουν από τα πολύχρωμα τριαντάφυλλα της δημιουργίας. Πλησιάζουμε αρκετά κοντά στο στίχο για να ακούσουμε τα νοήματα, πάμε αρκετά κοντά για να οσφριστούμε κάθε τους ευωδία. Κι η φύση πάντα απλόχερα μας ανταμοίβει.
   Το ποίημα αυτό γράφτηκε για τους απόδημους, που πάντα ψάχνουν την Ιθάκη, πολλές φορές δίχως να γνωρίζουν τι αυτή σημαίνει, όπως λες. Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τι “Ιθάκη σημαίνει”, χρειάζεται να την αναζητούν. Θα την γευτούν μόλις αργά ή γρήγορα τη φτάσουν.
   Καλή Άνοιξη

 2. Kαλέ μου ποιητή, δυο μήνες μετά -ζητώ συγγνώμη…-πελαγωμένη από τους Κύκλωπες και τους Λεστρυγόνες, πλέοντας ν’αγκαλιάσω τους δικούς μου απόδημους, επιστρέφοντας να ψαύσω την εν-δημική μοναξιά, καταλήγω να σκεφτώ, πως ,όλοι με κάποιο τρόπο, όντες κάτοικοι της γης, είμαστε απόδημοι της ψυχής μας και τρέχουμε να ονομάσουμε Ιθάκες τους τόπους, που μας γέννησαν, μη θωρώντας, πως εντός μας είναι η πατρίδα που μας έθρεψε, η χώρα της Ψυχής,
  η Πολιτεία της Αγάπης! Έστω κι αργοπορημένα η Διασπορική πάντα με εμπνέει!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.