Άστικτο Γεράνι

Share

(Συμμετοχή σε μια έμπνευση
και στίχους της ποιήτριας
Τζένης Κουφοπούλου)

 

 

ΑΙΘΡΑ
Να ημουν το γερανι σου
στου Σαρωνα τον Κολπο
που ατενιζε τη θαλασσα
και την αναμνηση σου
αυτη που ειχα ερωτευτει
στη γαστρα του Αιγαιου

 

ΑΙΓΕΑΣ
Αν ησουν το γερανι μου
θα σ εραινα με στιχους
θα ραντιζα τα φυλλα σου
με ψιθυρο δροσουλας
σταγονα που ξεστρατισε
απ των νεφών το σωμα

 

ΑΙΘΡΑ
Να ημουν λιγο απ το λευκο
στην Παναγια της Τηνου
ξανθο απο μαντροτοιχο
στην αμμουδια της Ναξου
κι αγνη ψυχουλα βοτσαλο
σε μια γωνια στην Οια

 

ΑΙΓΕΑΣ
Σαν πρωινο ψιλοβροχο
στο νοτισμενο χωμα
θα ποτιζα τις ριζες σου
τα κοκκινα σου ανθη
με ολβιες τις συλλαβες
για να γεννήσουν λεξεις

 

ΑΙΘΡΑ
Αν ημουν στο μπαλκονι σου
θα σου εγνεφα γιορτουλα
θα σου εταζα γλυκο φιλι
κι όνειρα μαγεμένα

 

ΑΙΓΕΑΣ
Να ησουν το γερανι μου
κι η ανασα σου απ τις γριλιες
να εγερνε στο πλαι μου
μυρο στην καληνύχτα

 

ΕΠΩΔΟΣ
Γινομαι εγω το φυλλο σου
Εσυ γινε μου το άνθος
Ρουμπινι αλικο αστικτο
Αιθρα κι Αιγεας να άδουν
Νυχτερινό ακρόστιχο
Ισημερίες των χρόνων []

Μουσική σύνθεση/εκτέλεση/συν-γραφή
Άρις Αντάνης

Adanis Aris

By Adanis Aris

Γεννήθηκε στο νησί Πόρος του Σαρωνικού.

Προσλήφθηκε, μετά από διαγωνισμό μεταξύ αριστούχων όλης της χώρας, και  εργάστηκε σε Καταστήματα και επιτελικές θέσεις της Εθνικής Τράπεζας επί 33 χρόνια. Παραιτήθηκε με τον ανώτατο Βαθμό του Διευθυντή Διοικήσεως.

 --

Κατέχει πτυχία:

 • Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
 • Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου,

Του έχουν απονεμηθεί διπλώματα:

 • Certificate of Proficiency in English, (University  of  Michigan, USA)
 • Marketing and Μanagement,  (Emmanuel College, Cambridge, England)
 • Professional Management ( Management Center Europe, Brussels, Belgium)
 • Bank Strategic Management and Marketing (Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Ερευνών Μάνατζμεντ ( Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, Αθήνα)

--

Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τη νεανική του ηλικία(Διήγημα, Χρονογράφημα, Ευθυμογράφημα, Δοκίμιο, Ποίηση)

Έχει εκδώσει 5 βιβλία (3 συλλογές διηγημάτων και  2 ποιητικές συλλογές) και έχει βραβευθεί με πολλά διπλώματα, επαίνους και διακρίσεις.

Διασκευή του για νηπιαγωγεία της κλασσικής κωμωδίας του Αριστοφάνη «Όρνιθες» παίχθηκε από το 21ο Νηπιαγωγείο, στο Ίλιο Αττικής. Επίσης παίχθηκε και το δικό του έργο για παιδάκια «Οι εννέα Καλλιπάτειρες», με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Έχει διατελέσει μέλος συντακτικών επιτροπών πολλών κλαδικών περιοδικών και εφημερίδων και, μέχρι σήμερα, της περιοδικής έκδοσης του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας « ΕΘΝΟΤΡΑΠΕΖΙΚΗ, Έρευνα και Γνώση).

Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική, ως κιθαρωδός. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες με διάφορα σχήματα ( σόλο, ντούο, χορωδίες). Είναι μέλος της

χορωδίας «Νοστωδία» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρουπόλεως

«Ο Θεόφιλος» ( κιθάρα, φωνή).

Έχει μελοποιήσει δικούς του στίχους αλλά και 2 υπέροχα ποιήματα του γνωστού συγγραφέα Τάκη Χατζηαναγνώστου.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, με μεγεθύνσεις του.

3 comments

 1. Πω…πω! Ένα γεράνι φύτεψα στην άκρη των σελίδων, με κάτι όλβιες συλλαβές στη γάστρα του Αιγαίου και….ξάφνου ετούτο θέριεψε με μουσικές και στίχους,
  από ένα μαέστρο ποιητή, στης Διασπορικής τον κήπο!
  Σ’ευχαριστώ πάρα πολύ καλέ μου Άρι, που τόσο όμορφα το σμίλεψες,αλλα κι εσένα καλέ μου Ιάκωβε που του έδωσες μια θέση στο “παραθύρι “της ποίησης!

 2. Καλημέρα, καλό μήνα, καλό έτος, καλή δεκαετία στα μέλη και τους φίλους της Διασπορικής. Πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχουν πολλοί φίλοι της Διασπορικής που παρακαλουθούν με προσοχή και ενδιαφέρον τις αναρτήσεις και τις λογοτεχνικές συμμετοχές των μελών, χωρίς να σχολιάζουν. Έχω κι εγώ δεχτεί παρα πολλά προσωπικά μηνύματα τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά, που αναφέρονται σε έργα, πεζά, ποιήματα, καταχωρήσεις, φωτογραφίες και πίνακες, που συνοδεύουν το λόγο. Είμαι υποχρεωμένος να παραθέσω με ειλικρίνεια ότι τα πιο πολλά σχόλια που δέχομαι αφορούν σε πονήματα όχι δικά μου, αλλά άλλων “Διασποριστών” (ελπίζω να μη κάνω κατάχρηση αυτού του όρου, επειδή εμένα και μου αρέσει και με τιμά).
  Επίσης πολλά εύσημα δέχομαι… εγώ, για την ιστοσελίδα, αυτή καθεαυτή, που είναι αποκλειστική, εθελοντική και -συγκριτικά- υψηλής περιωπής, επινόηση, φροντίδα και επιμέλεια του Ιάκωβου Γραριβάλδη, όχι μόνο από τον κύκλο των φίλων μου στην Ελλάδα, αλλά και των συγγενών και γνωστών μου στο εξωτερικό και κυρίως από την Αγγλία, Γαλλία και Αμερική.
  Δεν μπορώ να πω ότι είναι …χιλιάδες, αλλά δεν είναι και λίγοι.
  Από διαδικτυακής πλευράς οι άνθρωποι διακρίνονται σε δύο, εκ διαμέτρου αντίθετες, κατηγορίες:
  1/Σε αυτούς που σχολιάζουν -θετικά ή αρνητικά- τα πάντα και σε κάθε ιστότοπο, που θα φτάσει στις οθόνες τους,
  2/Σε εκείνους που δεν θέλουν- για διάφορους λόγους- να εμφανίζεται δημόσια το όνομά τους πουθενά!
  Κατά την άποψή μου και οι δύο προτιμήσεις είναι σεβαστές.
  Αυτά τα παραθέτω μεν, αλλά όχι χωρίς κάποιο δισταγμό, επειδή, τρόπον τινά, εγώ ανήκω μάλλον στην πρώτη κατηγορία, αλλά με πολύ αυστηρή επιλογή, εκτός των άλλων αιτίων και λόγω έλλειψης χρόνου.
  Αυτές οι δύο κατηγορίες είναι φυσικό να έχουν και υποκατηγορίες, που δεν θα τις αναφέρω εδώ, αλλά όλοι μας τις γνωρίζουμε.
  Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε πολύ καλά, οι άνθρωποι γενικώς, είναι ο… εαυτός μας, αλλά κι εδώ υπάρχουν οι εξαιρέσεις.
  Πχ αν γνώριζα καλά τον εαυτό μου, στο ωραίο σχόλιο της Τζένης Κουφοπούλου, δεν θα διαφωνούσα , παρά μόνο ως προς τη λέξη “μουσικές”. Μακάρι να υπήρχε κάποιος που να απέδιδε καλύτερα αυτό το ποιητικό βαλσάκι της Τζένης. Ενώ μου άρεσαν πολύ οι στίχοι αλλά και η μελωδία, η φωνή και η κιθάρα- θα σχολίαζα- δεν είναι η ενδεδειγμένη και υστερεί σε απόδοση. Συγγνώμη και γι αυτό αλλά και για τη μακρηγορία.
  Με μεγάλη εγκαρδιότητα
  Άρις Αντάνης

 3. Μετά τα γραφόμενα πιο πάνω, εγώ τι να απαντήσω;

  Οι φίλοι τεχνίτες του λόγου που προσφέρουν ψυχή στη Διασπορική και στους “Διασποριστές” επαινούν εμένα που δεν κάνω τίποτα εκτός μερικές αντιγραφές!! Πώς το ερμηνεύει κανείς κάτι τέτοιο;

  Όσο για τη δεύτερη κατηγορία ανθρώπων όπως τους χώρισε ο Άρις, δεν πιστεύω ότι θα εκφραστούν ποτέ, οπότε στον κόσμο αυτό είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν τον επηρρεάζουν. Προτιμούν να κρύβουν τα συναισθήματά τους ή ακόμη ίσως φοβούνται να τα εκφράσουν μήπως κάποιος τα βρει αρνητικά ή θετικά.

  Θυμάμαι όταν μιλούσα με κάποιο σημαντικό πρόσωπο (δεν θ’ αναφέρω το όνομά του) στη Θεσσαλονίκη το 1997 για το Διαδίκτυο που έρχεται και θ’ αλλάξει τη ζωή μας, ο ίδιος φοβισμένος μου λέει: “Ξέρεις ότι όλους που μπαίνουν στο Διαδίκτυο θα τους φακελλώσουν; Βάζοντας το όνομά σου στο Διαδίκτυο αμέσως φακελλώνεσαι”.

  Γι’ αυτό και μερικοί φοβούνται, δικαίωμά τους και καλά κάνουν γιατί αν έκαναν το αντίθετο ίσως να ζούσαν την υπόλοιπη ζωή τους με τη φοβία ότι είναι φακελλωμένοι.

  Επιστρέφοντας στον αγαπητό Άρι, τον ταλαντούχο μουσικοσυνθέτη ανάμεσά μας, του οποίου τις δημιουργίες ακούω από τον υπολογιστή μου, το κινητό μου και όχι μόνον και ευφραίνεται η ψυχή μου καθώς και την αγαπητή, ταλαντούχα κι ευαίσθητη ποιήτρια Τζένη η οποία μας ταξιδεύει σε δρόμους της ποίησης ανεξερεύνητους, πώς να τους ευχαριστήσω;

  Κάποτε υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα συλλέγω τα “ευχαριστώ” που παίρνω από τους ανθρώπους στη ζωή για να ξέρω πόσες φορές η ζωή με ικανοποίησε. Όμως μετά έχασα το μέτρημα με τον Άρι και τη Τζένη, αφού με άφησαν πίσω χιλιόμετρα.

  Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι εσείς είστε η χαρά της Διασπορικής κι εγώ ο αγγελιοφόρος.
  Με εκτίμηση
  Ιάκωβος

Leave a comment

Your email address will not be published.