Χρόνιο και Διαχρονικό

Share

Αλλόκοτη στιγμή
ανατροπή από εκείνες
που σου γυρίζουν την ψυχή ανάποδα
έφερε τα χέρια κάτω στο πάτωμα
τα πόδια στο κεφάλι
Περπατούσαμε πλάθοντας
γλυκά τα βήματα
σαν κουλουράκια με κανέλα
έτοιμα για τα προηγούμενα Χριστούγεννα
σκεφτόμασταν τρέχοντας
χάνοντας τη γεύση των επίγειων θαυμάτων

Περίσσευε τόσος χρόνος
στο χαμένο παρελθόν μας
που είχαμε σπάσει τα ρολόγια
πιο πολύ
εκείνο το φιλάσθενο τικ-τακ της καρδιάς
απέναντι στο ωραίο
Ένας κούκος έβγαινε
την Πρωτοχρονιά από το μέλλον
μας κοιτούσε σιωπηλός
μας επέστρεφε ύστερα στην ατέλειωτη μάχη
μ’ αυτό που δεν γινόταν

 

Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου

Αρτεμίου-Φωτιάδου Ελένη

By Αρτεμίου-Φωτιάδου Ελένη

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο . Είναι  Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης και έχει κάνει  μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης.

Ασχολείται  με τη λογοτεχνία καθώς και με το  ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σενάριο . Το 2000 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Χρόνος είναι και γυρίζει». Το 2002 κέρδισε το βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για έργο παιδικής σκηνής με το θεατρικό «Το γαλάζιο διαμάντι».  Το βιβλίο της «Στη Λιακαδοχώρα» απέσπασε το 2005 το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας . ΄Εχει διακριθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς,  τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ποιήματά της έχουν βραβευτεί από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, από την Πανελλήνια ΄Ενωση Λογοτεχνών, από την ΄Ενωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, από την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, από τον Ελληνικό Πνευματικό ΄Ομιλο Κυπρίων, από το περιοδικό Κελαινώ και από το Σύλλογο Λόγου Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού Γερμανίας.

Το 2007 εξέδωσε την ποιητική σύνθεση «Το ταξίδι του ΄Ηλιου στο Φεγγάρι», ενώ το 2010 εξέδωσε την ποιητική σύνθεση «Αλεξ-ήνεμος» και την ποιητική συλλογή «Οι διαδρομές του Αδάμ».

΄Εχει εκδώσει επίσης τα παιδικά βιβλία: «Ο Μπαμπακένιος» , «Ο Πρωταθλητής» και «΄Αρης ο Φεγγάρης».

2 comments

  1. Πέρασαν οι γιορτές, τα γέλια κρύφτηκαν στην καθημερινότητα, τα βήματα ποδοπάτησαν τα περασμένα, βιαστικά τρέχουν να προλάβουν, να φύγουν ,να σωθούν, να αναποδογυρίσουν τα ρολόγια, τις στιγμές, “να βγει ο κούκος απ’το μέλλον”και το τικ-τακ της καρδιάς να μελωδήσει την Λύτρωση! Το ποίημα σου, καλή μου Ελένη, με φέρνει στη ζοφερή πραγματικότητα που κατακαίει τον τόπο, απο άλλο δρόμο ,πάντα οι λέξεις κρύβουν τη σημασιά του καθενός μας, κι αυτη είναι η μαγεία της ποίησης…Χρόνια και Διαχρονική!!

  2. Αγαπητή μου Τζένη, σε χαιρετώ. Χρόνια ζητήματα και διαχρονικές πραγματικότητες. Ο άνθρωπος μέσα και απέναντι στον χρόνο. ΄Ανιση η μάχη, αναμενόμενο το αποτέλεσμα, σημασία έχει τι κάνει κανείς στο ενδιάμεσο και αυτό η ποίηση μπορεί να μας το πει με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Η πραγματικότητα στην Αυστραλία είναι μια τεράστια θλίψη για όλους μας. Επιβάλλονται περισσότερο η αγάπη και η αλληλεγγύη σε αυτό τον κόσμο που ανήκει στα παιδιά μας και στο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Καλή δημιουργική χρονιά να έχουμε.

Leave a comment

Your email address will not be published.