Άσυλο – σχεδόν ποίηση

Share

ΑΣΥΛΟ (Σχεδόν…ποίηση)

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε … «παλιό».

Δηλαδή, χωρίς τετραχρωμίες, χωρίς πλαστικοποιήσεις, χωρίς «αφτιά’, χωρίς σύγχρονες γραμματοσειρές, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, χωρίς γραφιστικά τεχνάσματα και πρότυπες ή πρωτότυπες τυπογραφικές τεχνοτροπίες.

Σπεύδω λοιπόν να προκαταλάβω όλους τους… χιλιάδες αναγνώστες μου- ή έστω και έναν- ότι, όλα αυτά τα «χωρίς», δεν είναι παρά μία ευφυής γραφιστική ιδέα, η οποία στην πραγματικότητα απαιτούσε ειδική γραφιστική και τυπογραφική επιμέλεια.

Και τούτο διότι:

  1. Δεν λογαριάζω τις στιχουργικές μου απόπειρες, ούτε σε αυτό το βιβλίο, ως ικανές να εντυπωσιάσουν έστω και έναν αναγνώστη, αφού τα νοήματα που εκφράζουν οι στίχοι μου, είναι 100% κατανοητά και εύληπτα.
  2. Η δική μου ταπεινή προσέγγιση στην ποίηση και στο στίχο χαρακτηρίζεται κυρίως από την ευληπτότητα των προθέσεων του κάθε στιχουργού και, όσο αυτό είναι εφικτό, την ύπαρξη έστω και υποτυπώδους μέτρου/ ρυθμού, ακόμα και στον ελεύθερο ανομοιοκατάληκτο στίχο.

Πολλές φορές συμβαίνει να μη ξεχωρίζουμε ένα ποίημα από ένα πεζογράφημα και νομίζω ότι κάποια διάκριση πρέπει να υπάρχει. Πιστεύω μάλιστα ότι ακόμα και στα πεζογραφήματα, ο αναγνώστης ελκύεται παρα πολύ, αν ενυπάρχει και κάποια ρυθμικότητα, ακόμα δε και λανθάνουσα μουσικότητα, στη ροή του λόγου.

Η σωστή Ελληνική γλώσσα εξ άλλου είναι τόσο ρυθμική και μουσική από μόνη της, ώστε αυτό που ξενίζει είναι η …απομουσικοποίησή της από το μεγαλείο της. Αυτό το συναντάμε συχνά και φυσικά δεν είναι ζήτημα σκοπιμότητας, αλλά μάλλον είναι ζήτημα αδυναμίας ή και …ευκολίας. Παράδειγμα τρανό τα χάι-κου, όπου νομίζουμε ότι
μπορούμε να γράφουμε ό, τι θέλουμε και όπως θέλουμε, πανεύκολα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αρκεί να τηρούμε το 17σύλλαβο τρίστιχο με 5-7-5 συλλαβές ανά στίχο, αντίστοιχα. Θα ήμουν παρα πολύ ευτυχής, εάν η δική μου… ανίατη θεώρηση της ποίησης ως ασύλου, προσέγγιζε τουλάχιστον μια σχεδόν… ποίηση! (Δύσκολο; Συμφωνώ!)

Άρις Αντάνης

Τιμή του βιβλίου € 3 (γράψτε στον συγγραφέα στην ηλ. διεύθυνση arimari@otenet.gr )
βοήθεια στο Σύλλογο Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «ΑΜΕΑ Άγιος Κήρυκος» Πόρου

1 comment

  1. Α Σ Υ Λ Ο ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥΠΟΥ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ
    Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΖΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ
    ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ!! ΕΓΩ Π.Χ. ΕΙΜΑΙ ΝΟ0ΜΙΖΩ ΜΟΝΙΜΩΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΩ. ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ . Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ ΠΧ.ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΔΗ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΦΙΛΕ ΑΡΙ ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΣΟΥ !!!! ΜΕ ΑΓΑΠΗ Ρ.Π.

Leave a comment

Your email address will not be published.