ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

Share

Το παράθυρο εν μία νυκτί
απέκτησε δεύτερο ένδυμα.
Χιαστί οι σιδεριές
κι ο κόσμος απ’ έξω τεμαχισμένος σε ρόμβους.
Για κούμπωμα σταυρωτοί οι φόβοι μας.
Προσπαθείς να ακολουθήσεις υποδείξεις ειδικών,
μέχρι που ανακαλύπτεις ότι είσαι μάλλον μια ιδιότυπη περίπτωση
που δεν εφαρμόζει σε κανένα πειραματισμό.

Αναπάντεχα υπάρχει μόνο μία πόρτα
κι αυτή είναι το παρελθόν.
Ανοίγεις επιλεκτικά και χάνεσαι για να υπάρξεις.
Μέχρι να επιστρέψεις
σπρώχνοντας τον χρόνο
ανάμεσα σε σαλόνι, κουζίνα, κρεβατοκάμαρα και μπάνιο,
έχεις βαρύνει τόσο πολύ που κάθε βήμα
μοιάζει με σίδερο να χτυπάει στα πλακάκια και να σε σπάζει.

Μόνο οι μεγάλες σου αγάπες μπορούν να σε επαναφέρουν.
Να σε προμηθεύσουν με τα δομικά υλικά  της επόμενης μέρας.
Το συνειδητοποιείς μες στη σιωπή,
μέσα στις επιστροφές,
και εφοδιάζεσαι  αναλόγως.
Στρατιωτική όντως η σχολή,
Φρειδερίκο Νίτσε,
και δεν μπορείς  να σκοτωθείς.
Αναγκαστικά θα γίνεις πιο δυνατός.

 

Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου

Αρτεμίου-Φωτιάδου Ελένη

By Αρτεμίου-Φωτιάδου Ελένη

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο . Είναι  Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης και έχει κάνει  μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης.

Ασχολείται  με τη λογοτεχνία καθώς και με το  ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σενάριο . Το 2000 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Χρόνος είναι και γυρίζει». Το 2002 κέρδισε το βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για έργο παιδικής σκηνής με το θεατρικό «Το γαλάζιο διαμάντι».  Το βιβλίο της «Στη Λιακαδοχώρα» απέσπασε το 2005 το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας . ΄Εχει διακριθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς,  τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ποιήματά της έχουν βραβευτεί από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, από την Πανελλήνια ΄Ενωση Λογοτεχνών, από την ΄Ενωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, από την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, από τον Ελληνικό Πνευματικό ΄Ομιλο Κυπρίων, από το περιοδικό Κελαινώ και από το Σύλλογο Λόγου Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού Γερμανίας.

Το 2007 εξέδωσε την ποιητική σύνθεση «Το ταξίδι του ΄Ηλιου στο Φεγγάρι», ενώ το 2010 εξέδωσε την ποιητική σύνθεση «Αλεξ-ήνεμος» και την ποιητική συλλογή «Οι διαδρομές του Αδάμ».

΄Εχει εκδώσει επίσης τα παιδικά βιβλία: «Ο Μπαμπακένιος» , «Ο Πρωταθλητής» και «΄Αρης ο Φεγγάρης».

2 comments

  1. “Αναγκαστικά θα γίνεις πιο δυνατός”…κρατώ αυτον τον στίχο σου ,και…”προμηθεύομαι τα υλικά της επόμενης μέρας”, που είναι Λέξεις Όνειρα κι Ελπίδα! “Μέχρι να σπρώξουμε το χρόνο”, θα έχουμε ο ένας τον άλλον, πολυτιμη συντροφιά μεσ’απ’την Ποίηση, να στέκουμε όρθιοι και υγιείς! Παράθυρο στην Ελπίδα ,το ποιημα σου ,καλή μου Ελένη!

  2. Ναι,,,αναγκαστικά, αγαπητή μου Τζένη. Οι συνθήκες το απαιτούν, για να μπορούμε να συνεχίσουμε την άνοιξη, τη ζωή μας, τη ζωή γενικότερα. Σ΄ευχαριστώ για το όμορφό σου σχόλιο. Ποίηση οι λέξεις σου. Κι η Ποίηση είναι πολύ μεγάλη παρηγοριά μέσα στον εγκλεισμό και τον φόβο. Καλή μας συνέχεια με δύναμη και θετική σκέψη. Κι αυτό θα περάσει…

Leave a comment

Your email address will not be published.