“Οσια”

Share

Οσία. Είναι τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας ΚύπρουΣίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, που κυκλοφορεί από τον ΣΠΕΚ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της γιαγιάς της, μητέρας του πατέρα της. Η Οσία Αϊβάτογλου του Ηλία και της Δέσποινας, γεννήθηκε το 1924  στην Κωνσταντινούπολη. Νυμφεύθηκε τον Φώτιο Σιγιουλτζή του Κωνσταντίνου και της Κυριακής, γεννηθέντα το 1920 στην Αδριανούπολη.  Είχαν εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών μαντολάτων. Απέκτησαν τρεις γιους. Έζησαν στη Θεσσαλονίκη γεμάτοι αγάπη ο ένας για τον άλλο. Έφυγαν πολύ νωρίς για το μεγάλο ταξίδι…

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι πορτρέτο της ποιήτριας, το οποίο αρχικά φωτογράφισε η αείμνηστη καλλιτέχνης – φωτογράφος Χρύσα Νικολέρη και έπειτα ζωγράφισε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Οδυσσέας Τοσουνίδης.

Κριτική Προσέγγιση του Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη
Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι μια σύγχρονη ποιήτρια που ελκύει με τη δύναμη των συναισθημάτων και των ονειρικών εικόνων. Είναι ποιήτρια του μαγικού ρεαλισμού. Έχει το ταλέντο να πλάθει τον δικό της μύθο, κινείται με άνεση μεταξύ της σκληρής αλήθειας του κοινωνικού περίγυρου και του ευαίσθητου ανθρωπισμού, που η ίδια διαφυλάσσει μέσα της. Το πολύ φως του ήλιου πονάει τα μάτια της, γιατί της αποκαλύπτει όλη την άχαρη μοίρα των ανθρώπων, κυρίως των νέων που τους παρατήσαμε αβοήθητους, χωρίς στοργή και αναγνώριση. Ποιοι τους παράτησαν; Πρώτα εμείς οι γονείς, όπως έχει την τόλμη η Σίσσυ να αποκαλύπτει, χωρίς να βάζει πρώτους στο σκαμνί τους θεσμούς, και ένα σωρό άλλους θεωρητικά συνένοχους.

Για να λυτρωθεί και να σωθεί από την ανελέητη βαρβαρότητα γύρω της, έχει μόνο ένα τρόπο κι αναζητά με επιμονή και υπομονή ένα μόνο μονοπάτι : να πάρει αγάπη και να δώσει αγάπη, με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Γιατί μόνο για την Αγάπη ‘Σ’ αυτή τη Ζωή είναι τα Αδύνατα, Δυνατά’, όπως ομολογεί το ομώνυμο ποίημά της. Γράφει: ‘Είναι νύχτα κι εγώ πάντα θα είμαι εδώ, προσμένοντας τ’ όνειρο να φέρει μέσα μου το φως της ημέρας.’ Ναι, η Αγάπη κάνει τη νύχτα μέρα. Και τί είναι η ζωή παρά ένας πίνακας του Καραβάτζιο, όπου παλεύει το φως με το σκότος! Μα η ίδια αφήνει κάποιες αχτίδες να νικήσουν το σκότος. Έτσι η ποιήτρια, παρά τον πόνο και τη θλίψη, στέκει όρθια στον στίχο της και διδάσκει τους αναγνώστες να κρατάνε την ελπίδα σφιχτά στην παλάμη τους. Δηλώνει παρών και σε μάχες του αύριο. Τονίζει: ‘Κάθε μέρα ανυπομονώ περισσότερο για την επόμενη!’ και καταλήγει με τη ρήση: ‘Ή θα αγαπηθούμε ή θα καταστραφούμε’. Αυτό παραπέμπει σε κάποιο βαθμό στην απάντηση της Αντιγόνης προς τον Κρέοντα: ‘Αγάπη ή θάνατος. Εγώ, Κρέων, δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ’.
Οσία η ποιητική γραφή σου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, και καλοτάξιδο το ποιητικό σου ‘πλοίο της Αγάπης’.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου
Λευκωσία, 21 Φεβράρη 2020, ώρα 2:12 π.μ.

«Παράλληλα, τούτη η Ποιητική Συλλογή αφιερώνεται στις ποιήτριες που αναψηλαφούν συνεχώς τις αιώνιες αξίες, τις μεταφυσικές συνισταμένες τους, τις προοπτικές τους και την περιρρέουσα πραγματικότητα. Στις οσίες που ασκητεύουν στον κόσμο της ποίησης, που γράφουν για να κατανοήσουν πρωτίστως τον εαυτό τους, τον ρόλο τους στη ζωή, την ίδια τη ζωή, τα πράγματα, τον περιβάλλοντα κόσμο και χώρο, και να τα ερμηνεύσουν μέσω της ποίησης.  Τρόπος ζωής η ποίηση, στο αέναο χθες, στο παντοτινό σήμερα, στο αιώνιο αύριο..

«Η ανά χείρας ποιητική συλλογή της συγγραφέως – λογοτέχνιδος,  Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,  είναι ένα χάδι στο χθες, ένας ύστατος αποχαιρετισμός, καθώς αποτελείται από επιλεγμένα ποιήματα μιας μεγάλης διαδρομής, αρχομένης από τον κήπο της παιδικής της ηλικίας, οδεύοντας μέσα στον πυρήνα της ηλικίας της επανάστασης, περιπατώντας στα σοκάκια της γόνιμης ενηλικίωσης, μέχρι τις αρχές της ωριμότητας, δίνοντάς μας δείγματα έργων με σύνθετα ερεθίσματα και προβληματισμούς, τα οποία στην ολότητά τους θα έχουμε κοντά μας στην επόμενη ποιητική της συλλογή. Ένας κύκλος κλείνει, ένας νέος ανοίγει.»

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε αρχείο Word | Οσία | Η νέα ποιητική συλλογή που θα σας συγκινήσει

«Η ανά χείρας ποιητική συλλογή της συγγραφέως – λογοτέχνιδος, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, είναι ένα χάδι στο χθες, ένας ύστατος αποχαιρετισμός, καθώς αποτελείται από επιλεγμένα ποιήματα μιας μεγάλης διαδρομής, αρχομένης από τον κήπο της παιδικής της ηλικίας, οδεύοντας μέσα στον πυρήνα της ηλικίας της επανάστασης, περιπατώντας στα σοκάκια της γόνιμης ενηλικίωσης, μέχρι τις αρχές της ωριμότητας, δίνοντάς μας δείγματα έργων με σύνθετα ερεθίσματα και προβληματισμούς, τα οποία στην ολότητά τους θα έχουμε κοντά μας στην επόμενη ποιητική της συλλογή. Ένας κύκλος κλείνει, ένας νέος ανοίγει.» Για παραγγελίες παρακαλούμε επικοινωνείτε μαζί μας: 0030 22944-01833.
Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης

By Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης

Γεννήθηκε το 1948 στη Λάρνακα. Είναι Μαθηματικός (Πανεπ. Αθηνών), Οικονομολόγος (Οικονομικό Πανεπ.Αθήνας/ΑΣΟΕΕ), Εταίρος ISMM (Fellow of the Institute of Sales and Marketing Management), Αριστoβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών(Π.Αθηνών)

Το 2003 αναγορεύθηκε Ιππότης Βατικανού (Equestrian Order of the Holy Sepulchre).

Υπηρέτησε στον Όμιλο Λαϊκής Τράπεζας (1978-2011) ως Βοηθός Γεν.Διευθυντή, και ως Διευθυντής/Προϊστάμενος Οικον.Ερευνών, Προγραμματισμού/Στρατηγικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαρκετινγκ/ΔΣ Οικονομικών Υπηρεσιών. Σχεδίασε το 1ο ISO για υπηρεσία και το 1ο Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Κύπρο (1982) που διηύθυνε ως το 1984.

Δίδαξε α) ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Έδρα Jean Monnet), β) σε 2 Μεταπτυχιακά Μάστερ-ΜΒΑ, του ΜΙΜ και Frederick Univiversity γ) Πρόγραμμα ΕΕ για Επιχειρηματίες σε Διοίκηση, Μάρκετινγκ, Στρατηγική, Ανθρωπ.Δυναμικό,EURO.

Συνέγραψε 50 Μελέτες και 150 άρθρα σε οικονομία, ΕΕ, τουρισμό, ενέργεια, τεχνολογία εξαγωγές κ.ά. που παρουσίασε σε Συνέδρια (και εκτός Κύπρου), προγράμματα ραδίου/TV.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου, Αντιπρόεδρος του European Movement (Cyprus), Σύνεδρος στις εργασίες της ΕΕ για το Σύνταγμα της (Αθήνα, 2003).

Είναι ο Αντιπρόεδρος του UNAC-Η.Ε., Διαπραγματευτής του Κυπριακού (Θέματα ΕΕ). Από το 2008 υπηρετεί ως Μέλος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών (Δικαστής ΑΑΠ)

Είναι Αντιπρόεδρος, τ.Μπάσος της Λυρικής Σκηνής Κύπρου, μέλος International Society of Poets,Διεθ.Συνδ.Φιλοσοφίας και Συνδέσμων Λογοτεχνίας (PEN, ΕΛΚ, ΕΕΕΛΚ, ΕΠΟΚ).

Εξέδωσε 6 ποιητικές συλλογές. Τιμήθηκε με 2 Βραβεία (Best Poems, Best Poets 2007’ και από ‘The International Library of Poetry’). Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, εντάχθηκαν σε Ανθολογίες ΗΠΑ, χωρών ΕΕ, Ελλάδας,σε διεθνείς Ιστοσελίδες Λογοτεχνίας. Κάποια μελοποιήθηκαν (συνθέτες Κων.Στυλιανού, Νεόφ.Στράτης, Αργυρώ Χριστοδουλίδου κ.ά), ερμηνεύτηκαν (Ιόλη Μουστερή, Κατερίνα Μηνά, Κρίστιαν Ζενγκερ κ.ά) σε Μουσικά Μέγαρα/Φεστιβάλ.  Ως ποιητής εκπροσώπησε την Κύπρο στη Γαλλία, Γερμανία κ.ά. και ως λογοτέχνης στην ΕΕ/ Στρασβούργο (νουβέλα σε Ανθολογία, 2008).

Έργα: Ποιητικές Συλλογές

‘ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α’ – Ες πόθ’ έρπες’, Εκδόσεις ‘Σμίλη’, Αθήνα, 2001

‘ΔΙΑΔΡΟΜΗ Β’ – Σι βόλε’, Εκδόσεις ‘Σμίλη’, Αθήνα, 2003

‘ΔΙΑΔΡΟΜΗ Γ’ – Έρως απείρως’, Εκδόσεις ‘Εν Τύποις’, Λευκωσία, 2007

‘ΠΕΡΙ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ’, Εκδόσεις ‘Πάργα’, Λευκωσία 2010

‘ΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ’, Εκδόσεις ‘Γαβριηλίδη’, Αθήνα, 2012.

Έργα: Ανθολογίες - με μετάφραση/απόδοση, παρουσίαση από τον ποιητή Ι.Ιωσηφίδη

‘ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ, Ανθολογία 24 ΤΚ ποιητές’ Εκδ.Αριστοτέλους,2007

‘Ανθολογία Σύγχρονης Κυπριακής Ποίησης –24 Τουρκοκύπριοι, 101 ποιήματα’  Εκδόσεις Αριστοτέλους, 2012. (Ένθετη Ανθολόγηση με παρουσίαση αφιέρωμα στον Φικρέτ Ντεμιράγ ποιητή της Ειρήνης). Αφιέρωμα, Προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο.

‘50 ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ 1 ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ’. Ανθολόγηση, μετάφραση και παρουσίαση της ποίησης Νερούδα για τη γυναίκα. Εκδόσεις ΑΦΗ, 2012.

‘ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ’. Ανθολόγηση, μετάφραση και παρουσίαση της ποίησης κλασικών, σύγχρονων και Νομπελιστών ποιητών. Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2012.

‘ΤΡΙΓΛΩΣΣΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, 50 Ρώσοι ποιητές, 50 ποιήματα’. Ανθολόγηση, απόδοση, παρουσίαση κλασικών, σύγχρονων, Νομπελιστών. Εκδόσεις ΑΡΜΙΔΑ, 2012.

’70 Ανθολογημένα του Νομπελίστα Tagore’, (Αγγλικά-Ελληνικά) Εκδόσεις ΑΚΤΗ, 2012.

‘ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ’. Ανθολόγηση, απόδοση και παρουσίαση της ποίησης του Λι Πάι και άλλων κλασικών (υπό έκδοση το 2013).

Διηγήματα - Νουβέλες

‘Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ’, Νουβέλα (βλ. Ανθολογία ΕΕ, Στρασβούργο-Παρίσι, 2008)

‘Ο καλός Δικαστής και άλλα διηγήματα’, Εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2012.

Μελόδραμα-Θέατρο

‘Ο νωθρός βασιλιάς σε διέγερση’, Λιμπρέτο όπερας (με βάση την 9η Ιστορία του Βοκάκιου

Έμπνευση από διηγήσεις για τη μεσαιωνική Κύπρο), Εκδόσεις ΠΗΛΙΟ, Δήμος Λάρνακας, 2012

Ricardo Mattei, ο Κύπριος’, Λιμπρέτο όπερας, Εκδόσεις ΠΗΛΙΟ, Δήμος Λάρνακας, 2012

Και νεκρός ενίκα, ο Κίμων’, Λιμπρέτο όπερας, Εκδόσεις ΠΗΛΙΟ, Δήμος Λάρνακας, 2012.

***

Επιστημονικά Συγγράμματα, Μελέτες, Δοκίμια

ECONOMIC NEWSLETTER – 30 Μελέτες, Οικονομία Κύπρου 1978-84. Εκδόσ.ΛΑΪΚΗΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΠΡΟΥ, Προβλήματα επί χάρτου, προοπτικές λύσεις’, Εκδ. ΠΑΡΓΑ,2010

‘ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2011-2030 ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ’, Εκδόσεις ΠΑΡΓΑ,2010

‘Ζήνων ο Κιτιεύς και κρίσιμα προβλήματα του 21ου αιώνα, Ανοικτό Ζηνώνειο Πανεπιστήμιο 

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφíδης                                                 Τελευταία ενημέρωση:  30.01.2012

Leave a comment

Your email address will not be published.