“Άνθρωποι στο βαγόνι”

Share

 

Άνθρωποι στο βαγόνι

Κυριάκου Δημητρίου
Διηγήματα, εκδόσεις «Πορεία», 2016

Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου

Δώδεκα  διηγήματα, δώδεκα πρωταγωνιστές, ανάμεσα στο πεπρωμένο και την  άρνησή του, την αμαρτία και την υποταγή, τη ζωή και τον θάνατο, και οι οποίοι, σύμφωνα με τους στίχους του ΄Αγγλου ποιητή Wystan Hugh Auden , που παρατίθεται ενδεικτικά από τον συγγραφέα στην προμετωπίδα του βιβλίου, «κατοικούνται από δυνάμεις  που υποκρίνονται ότι τις κατανοούν». Ο συγγραφέας επιλέγει σκόπιμα ήρωες (ή αντιήρωες) από διαφορετικές εποχές, άτομα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ίσως περιθωριακά, μοναχικά ως επί το πλείστον, με ιδιορρυθμίες και ιδιαιτερότητες –  χαρακτηριστικά που οξύνουν τη φαντασία, σε κείμενα που λογοτεχνικά είναι εξίσου αντισυμβατικά και αντιφορμαλιστικά όπως και οι ήρωες τους.

Continue reading ““Άνθρωποι στο βαγόνι””

«Ο Οθέλλος Ξαναγυρίζει»

Share

 «Ο Οθέλλος Ξαναγυρίζει» του  Νίκου Καζαντζάκη

Μία Πολυδιάστατη  Υπόθεση

© Δρ Πιπίνα Δ. Έλλη (Dr Pipina D. Elles)

Παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, Κυριακή 8 Αυγούστου, ώρα 6-8.30μ.μ., στην αίθουσα, Old Geology Lecture Theatre(A11), Old Geology Building The University of Sydney, yr. 1999. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την παγκοσμίως πρώτη ανάλυση -παρουσίαση ετούτου του θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη και έγινε παρουσία του κ. Γεωργίου  Στασινάκη, γνωστού Προέδρου της Παγκόσμιας Εταιρείας Φίλων του Ν. Καζαντζάκη.  Η παρουσίαση ετούτη συμπεριελήφθη στις εορτές για τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Ν. Καζαντζάκη.

KEIMENO

Εισαγωγή

Ο Οθέλλος ξαναγυρίζει  του Ν. Καζαντζάκη, είναι θεατρικό έργο, γραμμένο σε πεζό λόγο και η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η απλή δημοτική.  Χαρακτηριστικό στοιχείο ως προς τη δομή του έργου, είναι ότι συμπεριλαμβάνει τρεις πράξεις.

Εισαγωγικό σημείωμα στο τεύχος 848, έτος 1962, πληροφορεί ότι το θεατρικό ετούτο, παραχωρήθηκε από τη δεύτερη σύζυγο του Ν. Καζαντζάκη, Ελένη, στο περιοδικό Νέα Εστία και προφανώς ως εκείνο τον χρόνο, ήταν  ανέκδοτο. 

Ο Παντελής Πρεβελάκης σημειώνει ότι το έργο γράφτηκε στην περίοδο 1936-1937 και το χαρακτηρίζει: “Comedie Πιραντελλικής νοοτροπίας”[1]. Την ίδια περίοδο, ο Καζαντζάκης μεταφράζει για το Βασιλικό θέατρο, το έργο του Πιραντέλλο[2] Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, το Φάουστ[3] του Γκαίτε και πολύ πιθανόν, τον Οθέλλο του Σαίκσπηρ, σύμφωνα με την άποψη του Πρεβελάκη[4]. Η επίδραση των έργων αυτών, στο θεατρικό του Καζαντζάκη Ο Οθέλλος ξαναγυρίζει, είναι διαφανής.
Continue reading “«Ο Οθέλλος Ξαναγυρίζει»”

«Ερωτική ενδελέχεια»

Share

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (Οι Ποριώτες γράφουν)

                 «Ερωτική ενδελέχεια»
Θάλεια Καραμητσοπούλου
“Ολάνθη”

                      Γράφει ο:   Αρισ. Παν. Αντάνης

 

Η πρώτη φορά 

Είχαμε μεγαλώσει!
Είμαστε κι οι δυό εικοσιτρία,
κι ήταν η ντροπή μας τόση
που ο έρωτας μάς φάνηκε
βουνό, να μας πλακώσει…[]

 

Είναι το δεύτερο βιβλίο της Ποριώτισσας Θάλειας Καραμητσοπούλου. Και είναι  το πρώτο μέρος από μια τριλογία με τον ίδιο  τίτλο: Ερωτική Ενδελέχεια.

Ενδελέχεια είναι μια πολύ όμορφη αρχαιοπρεπής λέξη. Η έννοιά της εμπεριέχει αμφίρροπες   τάσεις. Από τη μια αναδεικνύει  συνεχή και ακατάπαυστη φροντίδα για κάτι που οφείλει ο άνθρωπος να κάνει. Κι απ΄ την άλλη κόπωση από αυτή την προσπάθεια. Continue reading “«Ερωτική ενδελέχεια»”

Αυθάδεια λαγνεύουσα

Share

Για το βιβλίο του Κώστα Βούλγαρη “Αυθάδεια λαγνεύουσα”
Ερωτικές ιστορίες και φαντασίες
(εκδ. Κέδρος)

Του Γιώργου Βέη

Πιστεύω εμέ, ότι εγώ εσύ∙ εγώ όλη. (Από το βιβλίο, σελ. 72)

Το πρώτο κινούν, το ορμέμφυτο του έρωτα, διοργανώνει κατ΄αποκλειστικότητα τη γραφή, την καθιστά εκούσα άκουσα σύντροφό του, την ανανεώνει, για να την οδηγήσει εκ του ασφαλούς στην ενδοχώρα της Λαλιάς. Continue reading “Αυθάδεια λαγνεύουσα”

Η ποιητική συλλογή «Βλέπω»

Share

Η ποιητική συλλογή «Βλέπω» του Γιώργου Βέη

1/ Πρώτη φορά διάβαζα ποίηση του Γιώργου Βέη και ομολογώ ότι με δυσκόλεψε πολύ. Βρέθηκα να περιφέρομαι ανάμεσα σε στίχους ρεαλιστικής δυνάμεως αλλά και σε στίχους υπαρξιακούς και μεταφυσικούς, κινούμενους μέσα σε καθαρά ιδεαλιστική αντίληψη πάσης εκφραζομένης πρακτικής δραστηριότητας. Βέβαια, αυτό συναντάται στην πορεία πολλών ποιητών, σπάνια όμως στην ίδια συλλογή. Σκέπτομαι αν ο Γιώργος Βέης είναι δισυπόστατος, έχει δηλαδή στιγμές συναισθηματικής και ιδεολογικής δισυποστασίας (ίσταται μετέωρος, όπως π.χ. ο γράφων), ή εάν πειραματίζεται συνειδητά επάνω στη μανιέρα του,  {καλύτερα : στον εκφραστικό του τύπο}, την οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιήσει. Μεγάλος λόγος, βέβαια, αφού εγγίζει το πρόβλημα της τέχνης, το απαντημένο διαφορετικά από διάφορους κριτικούς, εάν, δηλαδή, η ιδέα προηγείται της αισθητικής πράξης ή η αισθητική πράξη της ιδέας. Έτσι, πάντως, ή αλλιώς, εκτιμώ ότι ο Γ. Βέης διαθέτει το φυσικό δώρο της αίσθησης και της έκφρασης∙ αυτό, δηλαδή, που λέμε «τάλαντο».

Continue reading “Η ποιητική συλλογή «Βλέπω»”

Η Χάρη του Βιβλίου

Share

  Του Δημήτρη Καραλή

Υπάρχουν λέξεις που τις χρησιμοποιούμε για να στολίζομε την έκφρασή μας, όπως διαλέγομε λουλούδια να κοσμήσουμε το σπίτι ή τα κρεμάμε γιρλάντες στο λαιμό. Το καταπράσινο λιβάδι αγαλλιάζει τα μάτια του διαβάτη, κι όμως, λίγα αγριολούλουδα φυτρωμένα διάσπαρτα εδώ και εκεί, τονίζουν κι ανυψώνουν ακόμα περισσότερο την παραμυθένια ομορφιά του. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λογοτεχνία, όταν νυφοστολίζομαι τις σκέψεις μας με όμορφες λεξούλες, σαν τις κεντήστρες που κοσμούν με πολύχρωμες κλωστές τα αγαπημένα εργόχειρά τους.

Κάθε καλογραμμένη σκέψη εμψυχώνει και καλλιεργεί τον αναγνώστη, σαν την οργανική κοπριά που δυναμώνει δενδρύλλια και φυτά να παράγουν καλύτερα λουλούδια, φρούτα και καρπούς. Ποτέ μια ώριμη σπερματική ιδέα δεν παραμένει ανεκμετάλλευτη στην ανθρωπότητα, αργά η γρήγορα θα μαθευτεί και θα μεταδοθεί σε ολόκληρη την οικουμένη.

Continue reading “Η Χάρη του Βιβλίου”

“Ο Λόγος” τεύχος 24

Share

Παρουσίαση του περιοδικού “Ο Λόγος”

Το λογοτεχνικό περιοδικό “Ο Λόγος”, τεύχος 24, το οποίο εκδίδεται από το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας ανελλιπώς για 19 χρόνια τώρα παρουσιάστηκε στην όμορφη αίθουσα της Δημαρχίας του Νόρθκοτ στις 27 Νοεμβρίου 2011.

Το τεύχος αυτό του περιοδικού αφιερώθηκε στη λογοτέχνιδα Χρυσούλα Ζάκκα η οποία όταν ανέβηκε στο βήμα κατασυγκινημένη μίλησε και τραγούδησε με την ωραία φωνή της προς χάριν του ακροατηρίου.

Κυριάκος Αμανατίδης

Continue reading ““Ο Λόγος” τεύχος 24″

Ο Καθρέφτης της Ηρωδιάδος

Share

Του Γιώργου Βέη

«Οι τρόποι για να καταλάβουμε στραβά τα πράγματα είναι ασύγκριτα περισσότεροι από αυτούς με τους οποίους θα τα καταλάβουμε σωστά, όπως συμβαίνει πάντοτε με παρόμοια εγχειρήματα, κι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να τα καταλάβουμε στραβά είναι να πειστούμε ότι τα καταλάβαμε σωστά – έχει εξηγηθεί η συνείδηση, πώς δουλεύει η νόηση, η μηχανή του λογικού, η τελευταία λέξη». Κλίφορντ Γκηρτζ, «Αποσταθεροποιητική πράξη»*

Continue reading “Ο Καθρέφτης της Ηρωδιάδος”

“Κατάθεση Ψυχής”

Share

Παρουσίαση βιβλίου: Κατάθεση Ψυχής της Αθηνάς Γκινάκη

Του  Χρήστου Φίφη

Κυρίες και κύριοι,

Η παρουσίαση ενός νέου βιβλίου είναι πάντα ένα πολιτιστικό γεγονός. Με πολλή ευχαρίστηση δέχτηκα να συμμετάσχω στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Κατάθεση Ψυχής της κυρίας Αθηνάς Λευθεριώτη Γκινάκη.[1]

Continue reading ““Κατάθεση Ψυχής””

“Με αίσθημα ευθύνης”

Share

Στις 25 Μαΐου 2011 και στην Αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (επί της Βενιζέλου), παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παναγιώτη Μπουκοβού με τίτλο “Με αίσθημα ευθύνης“. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδος και της Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης.

Οι τρεις παρουσιαστές του αξιόλογου αυτού βιβλίου ήταν οι –

  • Μαριάννος Καράσης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.
  • Θανάσης Γεωργιάδης, Λογοτέχνης
  • Ευαγγελία – Αγγελική Πεχλιβανίδου, Λογοτέχνις

Continue reading ““Με αίσθημα ευθύνης””

ANHSYXASMOS

Share

Αναλυτική Προσέγγιση

Ιάκωβος Γαριβάλδης

Λίγα λόγια επιχείρησα να εκφράσω πριν καιρό για το βιβλίο του Κωνσταντίνου Καλυμνιού με τίτλο «ANHSYXASMOS» αλλά ήταν ελλιπή για ν’ αναλύσουν ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Τ’ άφησα τότε στη μέση λόγω “ανειλημμένων υποχρεώσεων”. Έτσι συνήθως λέμε… Είχα λέει ‘ανειλημμένες υποχρεώσεις’, με μόνη διαφορά τώρα που θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση πώς είναι δυνατόν να φανώ ειλικρινής; Κανείς δεν θα με πιστέψει… Αυτά τα λόγια στα χρόνια που ζούμε είναι της μόδας και της καχυποψίας. Λίγοι είναι μεταξύ μας εκείνοι που βλέπουν πέρα από τα οπτικά εμπόδια είτε είναι μορφωμένοι και πολλές φορές φαντασμένοι είτε μικροαστοί και συνήθως ταπεινοί.

Continue reading “ANHSYXASMOS”

16. Ανθολογία Σονέτου

Share
του Γιάννη Λιάσκου

Στην αρχή πρωτοδιάβασα και πρωτοθαύμασα του Αντρέα του Τριανταφυλλόπουλου. Πραγματικός τεχνίτης του είδους, αποφάνθηκα πολλές φορές, για να συνεχίσω με μερικά θαυμάσια δομημένα του αλησμόνητου Σάββα Ζουμή.

Στη συνέχεια προσπάθησα να σκαρώσω και δικά μου. Άτεχνα και με παραβίαση των κανόνων τους τα πρώτα μου, για να μπω στο πνεύμα τους και να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά, αργότερα, σ’ αυτά. Κατόπιν άρχισα να «στρατολογώ» πιστούς, πρώτα τον Βαγγέλη τον Μύρωνα και το Γιάννη τον Κατσαρά οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ταλέντο και έδωσαν αξιόλογα δείγματα του είδους, για να ακολουθήσουν ο Γιάννης Εσκιτζής και, τώρα τελευταία, ο Θύμιος Χαραλαμπόπουλος.

Continue reading “16. Ανθολογία Σονέτου”

15. ‘Με τα μάτια της ψυχής μου’

Share

του Γιάννη Λιάσκου

Μια νέα ποιητικής συλλογή που έχει τίτλο «Με τα μάτια της ψυχής μου», η οποία περιέχει μια σειρά λυρικών στοχασμών υπό μορφή ποιημάτων, της Βάσως Αποστολοπούλου-Τσιμοπούλου από την Αθήνα παρουσιάστηκε στη Μελβούρνη.

Δεν έχω γνωρίσει προσωπικά την ποιήτρια, μπορώ όμως να πω ότι μου δόθηκε η ευκαιρία, μελετώντας τα ποιήματά της, μια και είχα την επιμέλεια αυτής της έκδοσης, να διεισδύσω στον πλούσιο και ειρηνικό, εσωτερικό της κόσμο, να σεργιανίσω στο καταπράσινο και γεμάτο ομορφιά περιβόλι των συναισθημάτων της, να γνωρίσω μια μετρημένη, χαμηλών τόνων, ευγενική ψυχή που κατορθώνει να απεικονίσει πιστά και να μετουσιώσει σε λόγο και τέχνη όλα όσα αισθάνεται.

Continue reading “15. ‘Με τα μάτια της ψυχής μου’”

14. Στην Τασκένδη…

Share

του Γιάννη Λιάσκου

Στο δεύτερο αυτό μικρό αφιέρωμα στους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε χώρες του, πάλαι ποτέ, ανατολικού μπλοκ, μέσα πάντα από τη διήγηση του συμπάροικου Δημήτρη Τσιαούση και τις σελίδες των τριών ανέκδοτων βιβλίων του για την εθνική αντίσταση και τον ελληνικό εμφύλιο, θα ρίξουμε φως και θα μάθουμε από πρώτο χέρι για τον τρόπο ζωής στην πρωτεύουσα μιας ασιατικής σοβιετικής δημοκρατίας, την Τασκένδη, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Continue reading “14. Στην Τασκένδη…”

13. Η κραυγή της καρδιάς

Share

του Γιάννη Λιάσκου


Φανή Μάγγου

Πληθαίνουν τελευταία οι εκδόσεις βιβλίων συμπαροίκων με θέμα αληθινά γεγονότα που έζησαν και βίωσαν τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στη δεύτερη πατρίδα τους την Αυστραλία.


Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λογοτεχνικά είδη, φαίνεται, τελικά, πως κερδίζει έδαφος στους αντίποδες, αφού αρκετά βιβλία αυτού του είδους κυκλοφόρησαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων, το «Οδοιπορικό μιας ζωής» του αείμνηστου Ευθύμιου Κοντού και ο «Δυνατός άνεμος» της Ελευθερίας Γκαγκαβούζη.

Έρχεται τώρα η σειρά μιας άλλης συμπάροικου, της Φανής Μάγγου, να πάρει τη σκυτάλη και να μας σεργιανίσει στο χώρο και στο χρόνο, σ’ ένα ταξίδι που υπόσχεται να κρατήσει αδιάλειπτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Continue reading “13. Η κραυγή της καρδιάς”

Περιοδικό “Ο Λόγος” – 23

Share

Το λογοτεχνικό περιοδικό “Ο Λόγος” της Μελβούρνης, εκδίδεται ανελλιπώς από το 1993 και από το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας.

Η έκδοσή του χορηγείται από τον τοπικό Δήμο City of Darebin, τις δωρεές των φίλων της λογοτεχνίας και του Συνδέσμου και τέλος τις συνδρομές των μελών του.

Κάθε χρόνο κι από το 1994, παρουσιάζει μέσα στις σελίδες του, με ειδικό αφιέρωμα, ένα άτομο των γραμμάτων και της λογοτεχνίας, μέλους ή μη του Συνδέσμου. Φέτος και στο τεύχος 23 των 152 σελίδων, περισσότερες από κάθε άλλη φορά όπως μαρτυρεί ο νυν Πρόεδρος κύριος Θύμιος Χαραλαμπόπουλος, παρουσιάζει τον λογοτέχνη και πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου για 11 χρόνια Ιάκωβο Γαριβάλδη.

Continue reading “Περιοδικό “Ο Λόγος” – 23″

“Μαρίνα”

Share

Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Βάιου Φασούλα με τίτλο “Μαρίνα” – αφιερωμένο στην Ελληνίδα Μετανάστρια

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων, παρουσιάστηκε χθες βράδυ ένα ξεχωριστό έργο του συμπολίτη Βάϊου Φασούλα, “ΜΑΡΙΝΑ” Ένα έργο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, της ζωής στη μεταπολεμική περίοδο και της ξενιτιάς, . Η ηρωίδα Μαρίνα, είναι η ίδια η γυναίκα του συγγραφέα, που παίζει καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες αποφάσεις της οικογένειας και ο συγγραφέας εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια την κάθε στιγμή γεγονότων και ζωής της καθημερινότητας.

Το έργο προλόγισε η φωνή του απόδημου Νώε Παρλαβάντζας, δημοσιογράφος της ΕΡΑ 5. Αποσπάσματα του έργου, απήγγειλε η κα Λένα Σαββίδου, ενώ παρίσταντο και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος. Συντονιστής ήταν ο Παναγιώτης Γεροκώστας από το βιβλιοπωλείο “Αλφαβητάρι”.
Στο τέλος οι διοργανωτές γευμάτισαν σε ταβέρνα στα Μανάβικα.

Εδώ παραθέτουμε δυο φωτογραφίες από την παρουσίαση:

Φωτογραφία: Ελένη Σαβίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Λέσχης Ποντίων-Μικρασιατών Τρικάλων. Παναγιώτης Γεροκώστας, βιβλιοπωλείο Αλφαβητάρι Τρικάλων. Βάιος Φασούλας και ο Νώε Παρλαβάντζας

Ευχαριστούμε τον συγγραφέα και την ιστοσελίδα www.trikalaola.blogspot.com για το υλικό.

Ομιλία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νώε Παρλαβάντζα στην παρουσίαση

«Ε βέβαια, κάτι κέρδισαν οι άνθρωποι στη Γερμανία, χάσανε όμως πολλά. Τάχα τι άλλο αφήσαμε στα παιδιά μας, εκτός απ’ την ύλη, το λιγοστό και πικρό χρήμα, που κι αυτό ούτε το έχουν όλοι, μήτε και φτάνει. Χμ! ευτύχημα που οι αναμνήσεις μείνανε ανεξίτηλες για να θυμούμαστε καμιά φορά το χρόνο πώς πέρασε και χάθηκε στα δικά του σταυροδρόμια. Κι αυτές οι αναμνήσεις, θαρρώ, γίνονται μια πνευματική παρακαταθήκη, μια διαθήκη για τα παιδιά μας. Φτάνει κάποια στιγμή να την ανοίξουν. Άραγε θα την ανοίξουν;».

Φυσιογνωμία αριστοφανική, βγαλμένη κατευθείαν μέσα από το σατυρικό δράμα, ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική, με σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες, που συγκροτούν μια κοινωνία προοδευτική με ανοιχτούς ορίζοντες, με πίστη και αισιοδοξία στο όραμα για μια καλύτερη ζωή!

Τάδε έφη, Βάιος Φασούλας, Πολίτης του Δήμου Τρικκαίων, μεγαλωμένος σε δίσεκτα χρόνια, λίγο πριν και κατά την διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών, όπου και αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της ξενιτιάς, για να βιώσει στην Γερμανία την πρόκληση αλλά και την περιπέτεια του σύγχρονου δράματος της Ελληνικής Διασποράς. «…Φθέγμα και φρόνημα ανεμόεν τας αστυνόμους οργάς εδιδάξατο!».Δια του λόγου, της αφηγηματικής γλώσσας  δηλ. που καλλιέργησε-μεταφράζουμε εδώ στην κυριολεξία της την αρχαιοελληνική λέξη φθέγμα, όπως αυτή κλίνεται στη δοτική της πτώση- αλλά και με φρόνημα ανεμόεν, δηλ. με αστραπιαία σκέψη, με εύστροφο νου, με μυαλό γρήγορο σαν αστραπή, που δεν είναι νωθρό, που δεν κοιμάται, που δεν εφησυχάζει, που βρίσκει χίλια δυο τερτίπια για να ξεσηκώνει τους αποχαυνωμένους συμπολίτες του, να τους τσιγκλάει λιγάκι δηλ., να τους εμψυχώνει να βγουν από την απάθειά τους, από τη χειμερία νάρκη τους και όλοι μαζί παρέα διαλεγόμενοι, στεντορεία τη φωνή – ούτως ειπείν- όπως ταιριάζει στον αγαπητό μας Βάιο, τους καλεί να ξαναβρεθούν στα μετερίζια του αγώνα και της ζωής για προκοπή, για ατομική και συλλογική συνεργασία, μα πάνω απ’ όλα για πνευματική ανάταση και ευδαιμονία!

«Φρόνημα ανεμόεν» λοιπόν όπως πολύ σωστά τονίζει ο Σοφοκλής στο πρώτο στάσιμο του Χορού, στην ωραιότερη Τραγωδία που γράφτηκε ποτέ και φέρει το όνομα της Αντιγόνης, για να προσθέσει αμέσως μετά εκείνο το περίφημο και «τας αστυνόμους οργάς εδιδάξατο!», δηλ. ο ίδιος ο άνθρωπος που από τη μια πλευρά μπορεί ν’ αποτελεί το χειρότερο δεινό, το πιο επικίνδυνο τέρας της φύσης ολάκερης, από την άλλη μεριά όμως όταν θέλει μπορεί αυτός ο ίδιος να θεσπίσει νόμους δίκαιους, να είναι δηλ. αυτόνομος και όχι ετερόνομος, όπως ακριβοδίκαια αναλύει τους όρους ο κορυφαίος Έλληνας παγκοσμίου φήμης φιλόσοφος του 20ου αιώνα Κορνήλιος Καστοριάδης.

Δεν το λέω απλώς, το βροντοφωνάζω εκ προοιμίου σχεδόν: όταν έχει να κάνει κανείς με τον Βάιο Φασούλα, έναν σύγχρονο θερσίτη αυτοδίδακτο ραψωδό, που ξέρει καλά ν’ αφηγείται τις απλές στιγμές, αλλά και τις τραγικές περιπέτειες του Απόδημου Ελληνισμού, της ξενιτιάς, της μεγάλης Οδύσσειας της Ελληνικής Διασποράς, με ό, τι αυτό συμπεριλαμβάνει μέσα του – τους απόκληρους και τους κατατρεγμένους, τα ζωντανά θύματα της τραγωδίας του Εμφυλίου Πολέμου, τη μεγάλη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων δημοκρατικών Πολιτών και όχι μόνον, κατά την διάρκεια των τριών και βάλε δεκαετιών από το 1950 έως και λίγο μετά τη Χούντα των Συνταγματαρχών, στα τέλη δηλ. της δεκαετίας 70-80, τότε δεν μιλάμε για κάποιον παράξενο ή γραφικό μετανάστη που θέλει να εκφράσει απλώς την οργή και τον πόνο του, ούτε για κάποιον ερασιτέχνη γραφιά που βάλθηκε να μοιάσει, στο ύφος του δημοτικισμού, αλλά μιλάμε για κάτι εντελώς αυθεντικό και πρωτότυπο, για μια ιδιαίτερη λογοτεχνική γλώσσα που δεν μπορείς να την κατατάξεις εύκολα, θα μπορούσες όμως να την συγκρίνεις με την παράδοση του «μαγικού ρεαλισμού».

Όντως πρόκειται για τον μαγικό ρεαλισμό της Ελληνικής Διασποράς. Η νοσταλγία και ο έρωτας, ως ψυχικό, αισθησιακό και βαθιά υπαρξιακό υπόβαθρο από τη μια πλευρά, όπως πολύ σωστά επισημαίνει η φιλόλογος Έφη Ζορμπά από τη Γερμανία, αλλά και η αυτοδιαχείριση του ατόμου και της κοινωνίας των Πολιτών μαζί με την διαρκή καταγγελία του υφέρποντος ή ανοικτού φασισμού των σύγχρονων πολιτευμάτων- αντιπροσωπευτικών ολιγαρχιών από την άλλη πλευρά, συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο αξιών, που χαρίζουν στον ώριμο πλέον λογοτεχνικό κόσμο του Β. Φασούλα αλήθεια και αντικειμενικότητα, ομορφιά και πλούσια συναισθήματα- συγκίνηση άχρι δακρύων- οργή για τα όσα άδικα συμβαίνουν, αλλά και θάρρος για να αντισταθούμε με αισιοδοξία, επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε ακόμη να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας!

Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί στην κυριολεξία της η έννοια του μαγικού ρεαλισμού: να συνθέτεις δηλ. με την πέννα σου έναν κόσμο πιο αληθινό από τον ήδη υπάρχοντα, χωρίς να δίνεις την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν φαντασιόπληκτο κόσμο ενός αυθαίρετου παραμυθιού. Ο μαγικός ρεαλισμός του Βάϊου Φασούλα είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά της καθημερινότητας, μόνο που τα ανασυνθέτει σε άλλους μαγικούς παραδειγματικούς και συνταγματικούς άξονες της λογοτεχνικής του γραφής.

Στο 13ο πεζό του κείμενο που τιτλοφορείται «Μαρίνα», ο Β.Φ. ανατέμνει την ομορφιά του Ελληνικού τοπίου, έτσι όπως αυτή βιώθηκε από την μεγάλη παράδοση του λαϊκού ελληνικού αγροτικού πολιτισμού, χωρίς να καταφεύγει στην εύκολη λύση της ηθογραφίας. Αρχιτεκτονώντας, βήμα-βήμα πρόσωπα και γεγονότα, απλές χαρές του καθημερινού βίου, κοινωνικές αναταράξεις και περιπέτειες του εθνικού μας βίου θα φωτίσει το φαινόμενο της ξενιτιάς, μέσα από τον ξεριζωμό της τελευταίας μεταναστευτικής μας εμπειρίας των δεκαετιών 50-70 και θα αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας – μετανάστριας μέσα από την άπειρη σοφία της, τρυφερότητα και αξιοθαύμαστης υπομονής της.

Η «Μαρίνα» ζει για 40 ολόκληρα χρόνια στη Γερμανία και ανακαλεί μέσα από τα φωτογραφικά άλμπουμ του παρελθόντος της το Νόστο και την Επάνοδο στη γενέθλια γη.

Όπως ο  καλός σεναριογράφος σε μια κινηματογραφική ταινία, έτσι και ο μυθιστοριογράφος Β.Φ. ξέρει να τοποθετεί σωστά τους πρώτους και δεύτερους ρόλους των ηρώων- προσώπων του έργου του στην κατάλληλη στιγμή, δημιουργώντας έτσι μία στέρεη δραματουργική πλοκή, καθώς η κορύφωση της δράσης επιτυγχάνεται μαιευτικά μέσα από εναγώνιες συγκρούσεις και ακριβείς περιγραφές κοινωνικοπολιτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα.

Και τι δε περιέχει το «Μαρίνα:» πρόκειται για μία ολάκερη τοιχογραφία, όπου παρελαύνουν οι οικογενειακές τους σχέσεις και το γενεαλογικό τους υπόβαθρο, καθώς και ανάγλυφοι χαρακτήρες του κοινωνικού περιθωρίου της γειτονιάς και της πόλης, αλλά και το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον της μετεμφυλιακής ελληνικής κοινωνίας, που οδήγησε στην Οδύσσεια της ξενιτιάς. Περιγράφονται επίσης με μοναδικό τρόπο οι σχέσεις των ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, τα όνειρά τους και οι προσδοκίες τους, οι απογοητεύσεις και οι ελπίδες τους, η σκληρή εργασία και τα επιτεύγματά τους, καθώς και η διαρκής νοσταλγία για επάνοδο στη μητέρα πατρίδα, που αποτελεί εδώ τον ομφάλιο λώρο μιας διαλεκτικής συγκρότησης του λογοτεχνικού υποκειμένου και της δράσης του μέσα στο έργο του Βάϊου Φασούλα.

Στο κριτικό αυτό σημείωμα θα ήταν παράληψή μας, εάν δεν ταυτίζαμε την πρωταγωνίστρια του έργου «Μαρίνα» με την πραγματική σύντροφο του συγγραφέα κυρία Μάρω Φασούλα-Κυρίτση, η ζωή της οποίας ξετυλίγεται στο προκείμενο έργο καλύπτοντας τέσσερις περίπου δεκαετίες από την εποχή που η ίδια ήταν έφηβη μέχρι σήμερα. Το ιστορικό χωριό Νεοχώρι, η αρχαία Οιχαλία του Νομού Τρικάλων-πατρίδα των μυθικών γιατρών του Τρωικού Πολέμου, Μαχάονα και Ποδαλείριο γιων του Ασκληπιού – παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού εκτός από πατρίδα της νύφης –Μαρίνας αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα πλούσιο τρικαλινό κεφαλοχώρι, η τοπιογραφία και οι κοινωνικές-αγροτικές σχέσεις του οποίου συνθέτουν τις ρίζες και την αφετηρία του κόσμου μέσα από τον οποίο γεννιέται το ίδιο το μυθιστόρημα. Από την άλλη πλευρά η πόλη των Τρικάλων της πρώτης μετεμφυλιακής δεκαετίας του 50-60 ξαναζωντανεύει μέσα από την πέννα του Β.Φ., ως χώρος δράσης του Ντίνου, ενός αρκούντος για την εποχή του πολιτικοποιημένου νέου, που αναγκάζεται να το «παίξει» γαμπρός, να υποστεί όλη τη διαδικασία των προξενιών, της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στα συμπεθεριά και τη διεκδικούμενη από το σόι του γαμπρού, καθώς και όλου του κοινωνικού περίγυρου που αναπαρίσταται εδώ γλαφυρά και έχει την αίσθηση κανείς ότι παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα μία ανάλαφρη ερωτική, κοινωνική αλλά και πολιτική ταινία.

Το έργο συνολικά χωρίζεται σε δύο χρονικές φάσεις: τις περιπέτειες των δύο οικογενειών του γαμπρού και της νύφης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας  60-70 και αμέσως μετά την 36χρονη Οδύσσεια της Μαρίνας και του Ντίνου στη Γερμανία. Την πρωτοβουλία για τον ξενιτεμό την παίρνει η ίδια η πρωταγωνίστρια, η Μαρίνα, που μαζί με την αδελφή της Ειρήνη μεταβαίνουν στην περιοχή της Νυρεμβέργης, όπου βρίσκουν δουλειά στις εκεί βιομηχανίες. Λίγο μετά θα στείλουν πρόσκληση στο Ντίνο και τη μικρή Αντωνία που μένουν ακόμη στην πόλη των Τρικάλων, για να βρεθούν κοντά τους.

Γυναίκες δυναμικές, πρωτοπόρες για την εποχή τους, που δε φοβούνται τη δουλειά, που μπορούν άνετα να μεταπηδήσουν από τον παραδοσιακό αγροτικό πολιτισμό και να επιβιώσουν σ’ ένα εξελιγμένο βιομηχανικό τοπίο των ραγδαία αναπτυσσόμενων μεταπολεμικών ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Αιωρείται εδώ σίγουρα ο ομφάλιος λώρος μιας αλλοτινής γυναικοκρατούμενης ελληνικής κοινωνίας που δεν έσπασε ποτέ στο πέρασμα του χρόνου, ένα μυθικό άρωμα μητριαρχίας θα λέγαμε, αφού περιγράφονται ανάγλυφα γυναίκες δεσποτικές, προοδευτικές και συντηρητικές συνάμα με ένα κρυφό ανομολόγητο ερωτισμό ηφαιστειακού χαρακτήρα: πρώτη και καλλίτερη η κυρά-Κατίνα, μάνα του γαμπρού, αυταρχική αλλά πανέμορφη ανάμεσα σε μια τετράδα τρικαλινών γυναικών του μεσοπολέμου εκπάγλου καλλονής, που συμπεριελάμβανε μαζί της την Αθηνά, τη Θεανώ και τη Μαρίνα. Από την άλλη πλευρά η άλλη πεθερά, η κυρά-Ευγενία -μάνα της νύφης Μαρίνας με τις πέντε κόρες της.

Κομβικό ρόλο από τις γυναικείες φιγούρες της παράδοσης στην εποχή της νεοτερικότητας, παίζει η θεία Πελαγία, μία πανέμορφη για την εποχή της γυναίκα- θεία του Ντίνου- ολοκληρώνοντας έτσι αυτό τον κόσμο των γυναικών, μέσα από τον οποίο προκύπτει ο μαγικός  ρεαλισμός του Β. Φασούλα. Σε αυτόν το μαγικό κόσμο που είναι ρεαλιστικός και συνάμα άπιαστος, μιας και έχει χαθεί πλέον ανεπιστρεπτεί στο πέρασμα του χρόνου, κάθε λεπτομέρεια της αφήγησης αποτελεί μία καλοβαλμένη ψηφίδα από σμάλτο και φυσική πέτρα στο μεγάλο ντεκόρ του ψηφιδωτού-μωσαϊκού της ξενιτεμένης αγροτιάς και της αστικής κοινωνίας των Τρικάλων και ξαναζωντανεύουν εδώ μέσα από τη μνήμη μιας παλιάς φωτογραφίας.

Όντως, κάθε λεπτομέρεια, αποκτά τη δική της πραγματική αλλά και μεταφυσική διάσταση: Πχ ο ίδιος καλομαγειρεμένος κρασάτος κόκορας της θείας Πελαγίας, κάθε φορά που την επισκέπτεται ο ανιψιός της Ντίνος, ή η ξαφνική συνάντηση του γαμπρού με την αρχοντοθυγατέρα με το λευκό δέρμα, τα γαλανά μάτια, το θεσπέσιο μπούστο και τη δυνατή κορμοστασιά εκεί στο παγκάκι του πάρκου δίπλα στο μυθικό ποταμό Ληθαίο της πόλης των Τρικάλων, ένα απλό παγκάκι που εδώ καθίσταται σουρεαλιστικό αντικείμενο, αφού ζωντανεύει νοερά και συνομιλεί μυστικά με τη νύφη: «Αχ! Εσύ παγκάκι τυχερό κι εσύ γλυκιά πλατεία να ξέρατε, πόσο πολύ μου δώσατε χαρά και ευτυχία!» τραγουδάει η ίδια πρωταγωνίστρια, η τόσο χιλιοτραγουδισμένη, η αρχέγονη και αρχετυπική Μαρίνα της νεωτερικής μας ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη και του Γιώργου Σεφέρη, που εδώ συγκροτεί μυστικά μια εκλεκτική συγγένεια του συγγραφέα μαζί τους. Η αναγραμματισμένη «Α Ρ Ι Μ Ν Α», όπως ο ίδιος ο Ελύτης τη βάζει να απαγγέλλει στη Μαρία Νεφέλη του εκείνο το μοναδικό στίχο που λέει: « Α Ρ Ι Μ Ν Α έφη ελ!», δηλ. η Μαρίνα είπε, πρόφερε τα αρχικά γράμματα της λέξης «ΦΩΣ», από το ΗΕΛ-Η ΕΛΙΟΣ- ΗΛΙΟΣ, αυτό το δασυνόμενο ΕΛ, που είναι η ίδια η Ελλάδα, ο δικός μας Πολιτισμός, η δική μας αρχέγονη Απολλώνια παράδοση, τα άδυτα των αδύτων δηλ., το ιερό της ψυχής μας, το ανέσπερο Ελληνικό Φώς, ό, τι έχουμε, ό, τι δώσαμε, ό, τι θα έχουμε για πάντα σ’ αυτή τη ζωή και σ’ όλη την αιωνιότητα!

Κλείνοντας εδώ, αυτό το κριτικό σημείωμα και ξανατονίζοντας για άλλη μια φορά, ότι η «Μαρίνα» του Β. Φασούλα αποτελεί μία διαχρονική κατάθεση, έναν ύμνο στη γυναίκα μετανάστρια, ομολογώ ότι μου έκανε ευχάριστη έκπληξη, το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της πόλη Τρικάλων κ. Μιχάλης Ταμήλος έκατσε επί δύο ολόκληρες ώρες και παρακολούθησε τη βιβλιοπαρουσίαση του έργου, πράγμα ασυνήθιστο για την Ελλάδα, αφού σχεδόν πάντοτε οι εκλεγμένοι άρχοντες σ’ αυτή τη χώρα είναι πάντα πολυάσχολοι- μα τόσο πολυάσχολοι πραγματικά! Και όχι μόνο την παρακολούθησε με αμείωτη προσοχή, αλλά πήρε το λόγο στο τέλος για να εκφράσει το θαυμασμό του, που ένας συντοπίτης του- αγνοημένος στην ξενιτιά- πρόσφατα επαναπατρισμένος, μπορεί να συνθέτει με τέτοια ενάργεια και τόση ακρίβεια τη ζωντανή ιστορία του τόπου του. Πρόσθεσε μάλιστα, ο κύριος Δήμαρχος, ότι ο Βάιος Φασούλας πρέπει γρήγορα να βγάλει ένα νέο μυθιστόρημα στο οποίο θα μας αποκαλύψει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία και πώς θα διαμορφωθούν από δω και πέρα οι σχέσεις των δύο λαών μας. Πρωταγωνιστές στο νέο αυτό μυθιστόρημα λέω εγώ, αντί να είναι οι γνωστοί μας πολιτικοί ταγοί, να είναι και πάλι η ίδια πρωταγωνίστρια, του έργου «Μαρίνα», η ώριμη πλέον επαναπατρισμένη Μαρίνα, που με τα τόσα που έμαθε από τη μεγάλη της Οδύσσεια, ξέρει πλέον οι Ιθάκες τι σημαίνουν, ξέρει πλέον τι κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείες…

Καλοτάξιδη η «Μαρίνα» του Βάϊου Φασούλα στο χωροχρόνο της Ελληνικής Διασποράς!

Νώε Παρλαβάντζας

Αθήνα 10 Ιούνη 2010

noeparl@gmail.com


Από το Βάιο Φασούλα

Σίγουρα θα έχουμε να πούμε και κάτι άλλο, όταν βρεθούμε εκεί, στη δημοτική αίθουσα στις 8 του Ιούνη, ημέρα Τρίτη, κατά το βραδάκι. Εκεί λοιπόν αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες και απανταχού φίλοι, σας καλώ να βρεθούμε στην παρουσίαση του μυθιστορήματος «Μαρίνα»,-θα είναι και η ίδια εκεί- που θα ανατρέπει το «μύθο» και θα επιβεβαιώνει την πραγματικότητα της ιστορίας, που δεν είναι μόνο της «Μαρίνας» αλλά της κάθε Μαρίνας, ντόπιας, απόδημης και αλλοδαπής. Εκεί θα είναι και ο «Ντίνος» της και ίσως κι εκεί «γκρινιάξουνε» όπως «γκρινιάζανε» και στη Γερμανία όπου ο μεν «φώναζε» και η δε «σκιάζονταν» για τις αναφορές των κακών κειμένων του άντρα της, που όλο και περισσότερο «διευρύνονται» στους χαλεπούς ορίζοντες του σήμερα. Θα σας περιμένουμε, λοιπόν, με χαρά σε αυτή την παρουσίαση της «Μαρίνας» να τα πούμε από κοντά και ζωντανά και ως τότε, για τον ελεύθερο χρόνο σας, ας μου επιτραπεί να σας αφιερώσω ένα μικρό απόσπασμα.

«Ο κόσμος είναι το μέλλον μας· είναι η ζωή μας. Αυτόν πρέπει να φτιάξουμε για τα παιδιά μας. Εμείς, σε λίγο θα ολοκληρώσουμε τον κύκλο μας. Εδώ, γυναίκες, δεν έχουμε πλέον μέλλον· τέλειωσε. Δουλεύουμε μόνο για να τρώμε και σε λίγο θα δουλεύουμε και δεν θα τρώμε. Ή θα τρώμε σίδερα και χόρτα μολυσμένα. Εκ των πραγμάτων θα εξελιχθούμε σε μια εκκολαπτική μηχανή που θα παράγει μόνο όχλο ή μάζα ή ένα αποσαθρωμένο προλεταριάτο με καμιά προοπτική απελευθέρωσής του. Λοιπόν, μην μπαίνετε μπροστά μου σαν σκιές. Αφήστε με να φωνάζω. Αφουγκραστείτε τα μουγκρίσματα που βγάζουν οι λαοί. Σκεφτείτε, προς τα πού πορευόμαστε. Δείτε τους καπνούς που αφήνουν οι φωτιές και το σίδερο. Δείτε τη σκόνη που μένει πίσω μας. Πικρή, πηχτή σαν θειάφι.

Επίγειες δυνάμεις μας κατευθύνουν μπρος κι ολοταχώς στον καθημερινό θάνατο, στην εξαθλίωση, στα μεγάλα στρατόπεδα των ελεύθερων σκλαβοπάζαρων και των ελεύθερων αγορών. Αυτών, που ανεγκέφαλοι ονοματίζουν παγκοσμιοποίηση και σύγχρονη εποχή. Σ’ αυτή που δεν υπάρχουν οράματα και αξίες. Σ’ αυτή που ο χρόνος ζει στο μηδέν.

Εκεί που κυριαρχεί το αιμοβόρο και το άγριο. Εκεί που δεσπόζει το μάταιο. Εκεί που τα σφυριά των δικαστών σιγούν. Με κομμένα ποδάρια και ανάσα τρέχουμε ανάμεσα σε συντρίμμια και αναζητούμε, τί γυναίκες; Τηράτε, τηράτε τα παράξενα χρώματα στα πρόσωπά μας· ακούστε τους ανάρμοστους χτύπους της καρδιάς μας. Μοιάζουμε με άνθρωπο; Ήμασταν κάποτε άνθρωποι; Μήπως ξεπηδήσαμε μέσα από ένα όνειρο με τη μορφή του ανθρώπου ενώ είμαστε τέρατα; Επιτρέψαμε να μας δαμάσει η ύλη.

Η ταφόπλακα της ψυχής μας. Για να μας αγγελοκρούει αέναα στον κόσμο που ζούμε. Να μας προπαρασκευάζει σε όντα χωρίς νου για να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τους σαδιστές, τους παράφρονες, τους δολοφόνους· να συνεργαζόμαστε μαζί τους ή να σιωπούμε. Πώς ξεχαστήκαμε άραγε στ’ αλήθεια; Πώς επιτρέψαμε να μας χτυπούν οι μάστιγες τούτου του αιώνα; Πώς φτάσαμε να αφήνουμε να επικρατεί και να κυριαρχεί η απαρχή των κακών για τα παιδιά μας; Πού είναι;

Τι το κάναμε το φυσικό μας μεγαλείο, που όλο χάνετε; Χάνεται, γυναίκες· στους κοντινούς πλέον ορίζοντες της αιθαλομίχλης όλο σβήνει. Αφήστε με να φωνάζω. Αφουγκραστείτε μαζί μου τα μουγκρίσματα που βγάζουν οι λαοί. Σκεφτείτε, προς τα πού πορευόμαστε. Πώς μπορούμε να πατούμε πάνω στη σκόνη, πάνω στα χαλάσματα, στα ράκη που αφήνει η φωτιά, η αρρώστια και η πείνα; Αυτά και άλλα μας γενούν μια κατάρα. Κατάρα από δηλητήριο και σκόνη που δηλητηριάζει το νου και θολώνει τα μάτια. Μια κατάρα, που την ντύνουνε γυναίκα όμορφη, αγνή και αρεστή. Που της φορούν όλα τα κάλπικα για να μας αιχμαλωτίζει και σε αδιανόητες συχνότητες την προβάλουν όλοι οι δούλοι. Είναι αυτή, η σύγχρονη εποχή, όπως τη λένε, αυτή που άρχισε εδώ και πολλά χρόνια και στον ρου της παρασυρθήκαμε κι εμείς, όταν μας εμπορεύονταν σαν πράματα την πώλησή μας δεν αντισταθήκαμε. Τώρα πλέον, αυτή η σύγχρονη εποχή, αποδεικνύεται γυναίκα επικίνδυνη και πόρνη. Κι αυτή γίνεται ζωή… Αφήστε με γυναίκες να φωνάζω και μαζί μου φωνάξτε κι εσείς…

Copyright secured by Digiprove © 2010

“Ή όλοι οι Έλληνες να σωθούμε ή κανένας…”

Share

Ο Ελληνισμός σήμερα περνάει δύσκολες στιγμές, όμως το μήνυμα από την ομογένεια είναι αυτό: “Ή όλοι οι Έλληνες να σωθούμε ή κανένας…” είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι με τη μητέρα Ελλάδα, είμαστε κοντά στον πόνο και την μοίρα της. Ο τίτλος αυτός  είναι παρμένος από την ποιητική συλλογή της Δρα Έρμας Βασιλείου με τίτλο “Όταν η μνήμη έχει δικαίωμα”.

Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι της ζωγράφου Αντριάνας Καραμήτρου και απεικονίζει την Ποντιακή πατριά…

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Μελβούρνη και συγκεκριμένα στην αίθουσα της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης στις 23 Μαΐου 2010.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι εξής οργανισμοί: Διασπορική Λογοτεχνική Στοά, Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας στην αίθουσα της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης.

Η εκδήλωση στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία εφόσον έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που κάθε χρόνο διοργανώνει η Ποντιακή πατριά στη Μελβούρνη.

Την παρουσίαση την οποία έκανε ο κ. Ιάκωβος Γαριβάλδης προλόγησε κ. ο Ντίνος Τουμάζος.

Μελβούρνη, Αυστραλία
Μάιος 2010

Βίντεο Παρουσίασης Ιάκωβου Γαριβάλδη

[vsw id=”RWAyGVq9OQg” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

[vsw id=”EGQBcmO4I_8″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

[vsw id=”Pkqr-b2tzQc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

[vsw id=”P9YURgCKd-M” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

[vsw id=”-nJN32eiui4″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]


Το κείμενο της ομιλίας του Ιάκωβου Γαριβάλδη βρίσκεται εδώ

Το σχόλιο του Ντίνου Τουμάζου

Για ν’ ακούσετε τον πρόλογο του κ. Ντίνου Τουμάζου ανοίξτε τον ήχο εδώ-

[audio:http://www.thessaloniki.org.au/docs/Dinos_Toumazos_23_5_10.mp3]

[vsw id=”Rc06sIqjoDM” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

[vsw id=”Ot05FjtHqTk” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Το κείμενο της ομιλίας του Ντίνου Τουμάζου


Χαιρετισμός της ζωγράφου του εξωφύλλου του βιβλίου – Ανδριάνας Καραμήτρου κατά την παρουσίαση –

[youtube zaipUJaeWcs]

Ο πίνακας που στολίζει το εξώφυλλο της Ανδριάνας
(πατήστε πάνω στον πίνακα για μεγένθυση)

Πίνακας Ανδριάνας Καραμήτρου με τίτλο “Η γέννηση Του Χριστού”

Copyright secured by Digiprove © 2010

Μνήμη: δικαίωμα και υποχρέωση!

Share

Του Ντίνου Τουμάζου

Ντίνος ΤουμάζοςΤο δικαίωμα –και παράλληλα χρέος μας– να μην παραδώσουμε στη λήθη τη συστηματική εξολόθρευση του Ελληνισμού του Πόντου πραγματεύεται με συγκλονιστικό τρόπο η ποιήτρια Δρ Έρμα Βασιλείου στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Όταν η μνήμη έχει δικαίωμα» (εκδόσεις Αφροδίτη).

 

Και επειδή ακριβώς «η μνήμη θέλει να χαθεί», όπως δηλώνει ευθαρσώς η Έρμα Βασιλείου ήδη από το πρώτο ποίημα αυτού του βιβλίου της, έχουμε χρέος να την κρατήσουμε ζωντανή. Έχουμε χρέος να μην ποντίσουμε, να μην καταποντίσουμε, να μη φουντάρουμε, να μην καταστρέψουμε, να μη λερώσουμε (αυτό σημαίνει στα κυπριακά το ποντίζω) τη μνήμη για το απαράγραπτο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνισμού του Πόντου.

Continue reading “Μνήμη: δικαίωμα και υποχρέωση!”

“Όταν η μνήμη έχει δικαίωμα”

Share
Δρ Έρμα Βασιλείου – 23/5/2010

Στις 23 Μαΐου 2010 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Δρα Έρμα Βασιλείου που αποτελεί μια συλλογή ποιημάτων και πεζών για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Αποσπάσματα από αυτή τη δουλειά της Έρμας έχουμε παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες της Διασπορικής αρκετές φορές στο παρελθόν.

Το εξώφυλλο του βιβλίου βρίσκεται στην πρόσκληση πιο κάτω.

prosklisi_ermas

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της συγγραφέα διαβάζουμε:

Η ακαδημαϊκός, ποιήτρια και συγγραφέας Έρμα Βασιλείου, στη νέα δημιουργία της Όταν η Μνήμη έχει Δικαίωμα, κάνει ένα ποιητικό μνημόσυνο στον Ελληνισμό, αναβιώνοντας σελίδες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, απαιτώντας επίμονα τη συγγνώμη του εχθρού και αναζητώντας το νόημα της ζωής μέσα από το σεβασμό που οφείλουμε στην ιστορία και τον συνάνθρωπο…

Continue reading ““Όταν η μνήμη έχει δικαίωμα””

4η Ανθολογία της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.

Share

Κριτική για λογαριασμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων(ΕΕΛΣΠΗ) από την Ελευθερία Μπέλμπα – γραμματέας της ΕΛΣΠΗ – και αφιερώνεται στην ΟΔΕΓ.

Εκδόσεις ΖΗΤΗ, Θεσσαλονίκη 2009

42 ομογενείς συγγραφείς στέλνουν μηνύματα με τη σιγή ενός συλλογικού βιβλίου

Η «4η Ανθολογία της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.» είναι μια έκδοση που επιχορηγήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση και περικλείει αποσπάσματα των έργων Ελλήνων αποδήμων και κατοίκων της χώρας που συγκαταλέγονται στη δημιουργική ομάδα της λογοτεχνικής αυτής ένωσης, της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.

Μια προσεκτική διείσδυση στο έργο αυτό μας επιτρέπει να διακρίνουμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που σχετίζονται με το ύφος, τα θέματα, τις ιδέες και τη μορφή των κειμένων, ενώ αναδεικνύεται η σημασία της ελληνικότητας με γνώμονα κοινά σχή-ματα, ιδεολογικά και αισθητικά.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Αβράς («Οι Μακεδονομά-χοι») καταθέτει τη βαρύτητα των εθνικών πιστεύω μέσα από μια προσωπική διήγηση που στηρίζεται στο ιστορικό παρελθόν της οικογένειάς του, μεταφέροντας το πλάνο στο Κιλκίς που ήταν καταφύγιο Βουλγάρων Κομιτατζήδων κι επίσης στους αγώνες του σώματος των φιλελλήνων Γαριβαλδινών.

Continue reading “4η Ανθολογία της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.”