Ο Αδάμ και το μήλο

Share

Γνωρίζοντας την μέχρι τώρα πορεία τού Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, και έχοντας αναλύσει πέρσι πολύ προσεκτικά, την σπαρακτική ειλικρίνεια με την οποία είχε γράψει το τελευταίο του, τότε, βιβλίο «Τα όχι τού ΝΑΙ» (εκδόσεις Οδός Πανός 2019) όπου μας μιλά για την πολύ βαθιά όσο και δύσκολη φιλία του με την Μαργαρίτα Καραπάνου, εισήλθα τώρα στον παράδεισο τού τωρινού, σπονδυλωτού, έργου του, «Ο Αδάμ και το μήλο» με ευλάβεια. Ούτε σαν φίδι, ούτε σαν Εύα, μα ούτε σαν Θεός: Μόνον σαν ένας ταξιδιώτης τής γραφής, περιπλανώμενος στη χώρα των σελίδων, έχοντας πάντα τις ίδιες εμμονές· να γυρεύω απ’ τη γραφή να καταγράφει αληθινά τις στιγμές και να δίνει ανάσα και μορφή σε ό,τι υπήρξε και φεύγει.

Όπως φαίνεται από την πρώτη κιόλας αράδα τού κειμένου, τα είκοσι τέσσερα σύντομα κεφάλαια τού μάλλον μικρού αυτού βιβλίου, καλύπτουν σχεδόν μισόν αιώνα δημιουργίας τού Αδαμόπουλου· πράγμα βέβαια που σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υποψιαστεί ο αναγνώστης, όσο κι αν είναι διαφορετικά τα θέματα και ο τρόπος γραφής τού καθενός. Ξεδιπλώνουν όμως όλα, αμέσως, μπροστά στα μάτια μας, το  υφαντό του γράψιμο: Με τις χρυσοκλωστές των συλλαβών, τα ράμματα και τις πληγές, τα θαύματα, τις πολύ προσεκτικά επιλεγμένες Λέξεις, τα απεγνωσμένα όνειρα και τις αδικαίωτες βαθιές επιθυμίες μιας ολόκληρης γενιάς. Και αφήνουν, μόνο με την αύρα τους και με την δίχως περιστροφές ωμή αμεσότητά τους, ένα άγγιγμα από μνήμες συλλογικές· ολονών μας: Συνειρμούς, πάθη, αδιέξοδες εμμονές. Μα και νάματα προσδοκίας, μιας εντέλει αισιόδοξης γραφής· παρ’ όλο τον απέραντο ζόφο στον οποίο δεν διστάζει να μάς βυθίζει κάποιες στιγμές.

Μέσα από τις σελίδες τού πολύτιμου αυτού βιβλίου, που χωρίς να μοιάζει με τίποτε διαβάζεται απνευστί -μα θα μπορούσε να είναι και αντικείμενο πολύ σοβαρής μελέτης- ιχνογραφούνται με τεράστια πυκνότητα αλλά και με αξιοζήλευτη λογοτεχνική μαστοριά, πράγματα υλικά και άυλα, φυσικά και μεταφυσικά, δημόσια και ιδιωτικά. Ενυπάρχουν πυκνά νοήματα και σχεδόν αδιόρατα υπονοούμενα, θύμησες, αλήθειες, πίκρες, ιστορία. Περνούν μπροστά στα μάτια μας, σαν μαγικό τρενάκι, ενδιαφέρουσες μορφές ανθρώπων, ιστορικές μορφές, πολύτιμες στιγμές, κρίσιμες καταστάσεις, άγνωστες λεπτομέρειες. Σελίδες θλίψης, χαράς, στεναγμών, λαχανιασμένες αναζητήσεις, πονεμένες ματαιώσεις, σκανταλιές, παιδικά γέλια. Όλη η ζωή περνά! Και μένει και η στυφή γεύση τού σήμερα, μ’ έναν ‘Κύκλο που δεν κλείνει’, με μιαν απογοήτευση στα χείλη των καιρών, που μας σκεπάζει όλους. Μα συνάμα -κι αυτό είναι το εξαιρετικά ενδιαφέρον- μένει και ένα βαθύ θετικό συναίσθημα τού ίδιου τού συγγραφέα· κατάδικό του, για ό,τι πιο υψηλό, όμορφο κι αληθινό, τον διακατέχει και που το μοιράζεται απλόχερα μ’ εμάς τους αναγνώστες: Ο Αδαμ(όπουλος) και το πνεύμα του, και το χιούμορ του και η αγωνία του, για την δημιουργία τού κόσμου του, στο συνταίριασμα ακόμη και των πιο μικρών λεπτομερειών· σε έναν Παράδεισο, όπου συμβιώνουν άνθρωποι, πατρίδα, έρωτες, σκέψεις, Άγιοι, ζώα, παιχνίδια, Αγάπες, παιδιά, χρόνος, Θεοί. Εύγλωττα ταξίδια· όχι τόσο προς τα έξω, μα εντός μας κυρίως: ‘Στον πάτο της Ύπαρξης’ όπως λέει ο ίδιος.

Δεν θέλω να πω κι άλλα· -που σίγουρα τ’ αξίζουν τα «μεγάλα, τα ελεύθερα, τα γενναία, τα δυνατά»–  γιατί κάθε πρόταση, κάθε λέξη, μέσα στα διηγήματα αυτά, αν μπορώ να τα ορίσω έτσι, είναι αρχιτεκτονημένη αριστοτεχνικά, ώστε το κείμενο να στέκει μπροστά μας σαν μια ζωντανή φέτα ζωής,  μια ολοκληρωμένη στάση ζωής των ηρώων· φανταστικών ή πραγματικών. Το κάθε διήγημα είναι κι ένα ξέφωτο! Μια στάση ζωής τού ίδιου τού συγγραφέα, εν τέλει· που μάχεται για το φως και την αλήθεια, στο μοναχικό ταξίδι των Λέξεων!

 «Βιογραφία ενός ανθρώπου, είναι ό,τι γίνεται μέσα του» έχει ειπωθεί πολύ εύστοχα. Κι όταν τούτη η βιογραφία μεταγγίζεται, έτσι απλά και άμεσα κι ευχάριστα, στον αναγνώστη, τότε μετουσιώνεται σε αξία, σε όρθρο αυγινό, σε κοινωνία τού εσώτατου κόσμου της ψυχής: Γίνεται αληθινή ‘Ξαναρχή’

Πόσο δίκιο είχε ο Stéphane Mallarmé όταν έγραψε πως «Ο κόσμος φτιάχτηκε για να κλειστεί σε ένα βιβλίο»… Το «Ο Αδάμ και το μήλο» όσο είναι ένα μικρό βιβλίο, άλλο τόσο είναι κι ένας ολόκληρος κόσμος!

©Τζένη Κουφοπούλου
tkoufopoulou@yahoo.com

“Οσια”

Share

Οσία. Είναι τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας ΚύπρουΣίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, που κυκλοφορεί από τον ΣΠΕΚ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της γιαγιάς της, μητέρας του πατέρα της. Η Οσία Αϊβάτογλου του Ηλία και της Δέσποινας, γεννήθηκε το 1924  στην Κωνσταντινούπολη. Νυμφεύθηκε τον Φώτιο Σιγιουλτζή του Κωνσταντίνου και της Κυριακής, γεννηθέντα το 1920 στην Αδριανούπολη.  Είχαν εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών μαντολάτων. Απέκτησαν τρεις γιους. Έζησαν στη Θεσσαλονίκη γεμάτοι αγάπη ο ένας για τον άλλο. Έφυγαν πολύ νωρίς για το μεγάλο ταξίδι…

μυρΩδιες της γης

Share

Η ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΙΚΗΣ

μυρΩδιές της γης

Της Ρούλας Δρακούλη- Πολυχρόνη*

                                                                                                                  Γράφει ο Άρις Αντάνης

 

Στην τέταρτη ποιητική συλλογή της Κυρίας Ρούλας – Δρακούλη Πολυχρόνη, μεταξύ άλλων είχα σημειώσει ότι,  εάν ζούσε ο Reiner Maria Rilke, που είχε γράψει το υπέροχο βιβλίο «Γράμματα σε ένα νέο ποιητή», θα ήταν περήφανος, επειδή η ποιήτρια είχε ακολουθήσει πιστά τις βασικές θέσεις που υποστήριζε και συμβούλευε ο μεγάλος αυτός στοχαστής. Είχα μάλιστα παραθέσει κι ένα μικρό αντιπροσωπευτικό απόσπασμα από αυτές τις συμβουλές του.

Μπορεί ο Rilke να απευθυνόταν  τότε σε ένα νέο ποιητή,  αλληλογραφώντας  μαζί του, αλλά ας μου επιτραπεί να  θεωρήσω  ότι,  κάθε φορά που κάποιος ασχολείται με την ποίηση  και κάθε φορά που γράφει ένα νέο ποίημα, ξαναγίνεται νέος ποιητής, ακόμα και αν έχει γράψει τόμους από ποιήματα. Προφανώς λοιπόν ο Rilke, απευθυνόταν σε όλους τους ποιητές, συμπεριλαμβανομένου, ίσως,  και του… εαυτού του.

“Pain Perdu και La Rosa Enflorece”

Share

Δύο ποιητικές συλλογές της Έρμας Βασιλείου

Του Νίκου Πιπέρη

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία, να πω και εγώ λίγα λόγια για την ποίηση της δρα Έρμας Βασιλείου, μιας καταξιωμένης λογοτέχνιδας και ακαδημαϊκού, η οποία με την παραγωγική και ποιοτική παρουσία της στην ελληνική γραμματεία, συντελεί σημαντικά στην προαγωγή και εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας και γλωσσολογίας, τόσο στην αλλοδαπή όσο και στον ελλαδικό χώρο.

Θα αναφερθώ στις ποιητικές συλλογές της Έρμας «La rosa enflorece» και «Pain Perdu, Πεν περντού». Η προσέγγιση που θα χρησιμοποιήσω για τη σημερινή σύντομη παρουσίαση των συλλογών θα είναι απλή και πρακτική καθόσον μια ακαδημαϊκή ανάλυση και βαθυστόχαστη κριτική θα ήταν, ίσως, πέρα από τις προσωπικές μου ικανότητες, και σίγουρα δεν θα εξυπηρετούσε πρακτικούς σκοπούς.

Να σημειώσω ότι οι τίτλοι και των δύο συλλογών έχουν συμβολικό νόημα. la rosa enflorece ήταν αρχικά ο τίτλος ενός λαντίνο τραγουδιού που τραγουδιόταν στην Ισπανία, γύρω τον 15ο αιώνα, από τους Σεφαραδίτες Εβραίους που ζούσαν εκεί από πολλούς αιώνες πριν.

Άσυλο – σχεδόν ποίηση

Share

ΑΣΥΛΟ (Σχεδόν…ποίηση)

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε … «παλιό».

Δηλαδή, χωρίς τετραχρωμίες, χωρίς πλαστικοποιήσεις, χωρίς «αφτιά’, χωρίς σύγχρονες γραμματοσειρές, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, χωρίς γραφιστικά τεχνάσματα και πρότυπες ή πρωτότυπες τυπογραφικές τεχνοτροπίες.

Σπεύδω λοιπόν να προκαταλάβω όλους τους… χιλιάδες αναγνώστες μου- ή έστω και έναν- ότι, όλα αυτά τα «χωρίς», δεν είναι παρά μία ευφυής γραφιστική ιδέα, η οποία στην πραγματικότητα απαιτούσε ειδική γραφιστική και τυπογραφική επιμέλεια.

Και τούτο διότι:

  1. Δεν λογαριάζω τις στιχουργικές μου απόπειρες, ούτε σε αυτό το βιβλίο, ως ικανές να εντυπωσιάσουν έστω και έναν αναγνώστη, αφού τα νοήματα που εκφράζουν οι στίχοι μου, είναι 100% κατανοητά και εύληπτα.
  2. Η δική μου ταπεινή προσέγγιση στην ποίηση και στο στίχο χαρακτηρίζεται κυρίως από την ευληπτότητα των προθέσεων του κάθε στιχουργού και, όσο αυτό είναι εφικτό, την ύπαρξη έστω και υποτυπώδους μέτρου/ ρυθμού, ακόμα και στον ελεύθερο ανομοιοκατάληκτο στίχο.

Πολλές φορές συμβαίνει να μη ξεχωρίζουμε ένα ποίημα από ένα πεζογράφημα και νομίζω ότι κάποια διάκριση πρέπει να υπάρχει. Πιστεύω μάλιστα ότι ακόμα και στα πεζογραφήματα, ο αναγνώστης ελκύεται παρα πολύ, αν ενυπάρχει και κάποια ρυθμικότητα, ακόμα δε και λανθάνουσα μουσικότητα, στη ροή του λόγου.

Η σωστή Ελληνική γλώσσα εξ άλλου είναι τόσο ρυθμική και μουσική από μόνη της, ώστε αυτό που ξενίζει είναι η …απομουσικοποίησή της από το μεγαλείο της. Αυτό το συναντάμε συχνά και φυσικά δεν είναι ζήτημα σκοπιμότητας, αλλά μάλλον είναι ζήτημα αδυναμίας ή και …ευκολίας. Παράδειγμα τρανό τα χάι-κου, όπου νομίζουμε ότι
μπορούμε να γράφουμε ό, τι θέλουμε και όπως θέλουμε, πανεύκολα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αρκεί να τηρούμε το 17σύλλαβο τρίστιχο με 5-7-5 συλλαβές ανά στίχο, αντίστοιχα. Θα ήμουν παρα πολύ ευτυχής, εάν η δική μου… ανίατη θεώρηση της ποίησης ως ασύλου, προσέγγιζε τουλάχιστον μια σχεδόν… ποίηση! (Δύσκολο; Συμφωνώ!)

Άρις Αντάνης

Τιμή του βιβλίου € 3 (γράψτε στον συγγραφέα στην ηλ. διεύθυνση arimari@otenet.gr )
βοήθεια στο Σύλλογο Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «ΑΜΕΑ Άγιος Κήρυκος» Πόρου

«Ένας όμορφος κόσμος γύρω μας»

Share
“Ένας όμορφος κόσμος γύρω μας”

Δρ Νίκος Παπασημακόπουλος
Συγγραφέας του βιβλίου
«Ένας όμορφος κόσμος γύρω μας»
Από τις Εκδόσεις «ΣΑΪΤΗΣ»

                                                            Γράφει ο
Άρις Αντάνης

 

Το νέο αυτό πόνημα του Δρος Νίκου Παπασημακόπουλου, δεν πρέπει να ήταν ένα εύκολο έργο. Γιατί το  υποστηρίζω  αυτό; Διότι ο συγγραφέας γύρισε όλη την Ελλάδα, πόλεις και χωριά, μικρά και κεφαλοχώρια, αγροτοπεριοχές και κτήματα, με σκοπό να ανακαλύψει τον κόσμο, που υλοποιούσε την ιδέα του:  Τον όμορφο κόσμο των ζώων και των φυτών της πατρίδας μας.

Με προσωπικές του έρευνες, κουβεντούλες απλές  με απλούς κατοίκους των σημείων που επισκεπτόταν κάθε φορά στο διάστημα της συγκέντρωσης του υλικού του, αλλά και  συνεντεύξεις, διαπιστώσεις και εμπεριστατωμένες συζητήσεις, αποκόμισε πολύτιμες πληροφορίες, που κατέγραφε  στο οδοιπορικό σημειωματάριό του.

Ο κόσμος του Νίκου Παπασημακόπουλου δεν έχει άμεση συνάφεια με τη Φυσική Ιστορία, ως μάθημα, αλλά έχει αμεσότητα με τη ρεαλιστική πραγματικότητα. Φωτογράφησε ο ίδιος τα ζώα και τα φυτά που κοσμούν τις σελίδες του και αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της πανίδας και χλωρίδας της πατρίδας μας.

Ειμαρμένη

Share

Bιβλιοπαρουσίαση: «Ανεκπλήρωτή μου αγάπη»,
της Θάλειας Ολάνθη (Καραμητσοπούλου)
Το νέο της βιβλίο της Κας Θάλειας,  που μόλις κυκλοφόρησε,
με τον τίτλο «Ανεκπλήρωτή μου αγάπη», αποτελεί μία ακόμα εμπνευσμένη απόπειρα,
να αναγάγει το  δυσεύρετο  πλέον  συναίσθημα της αγάπης,
στο βάθρο που του αξίζει, που του αρμόζει, που του ανήκει.

Ειμαρμένη

Εξακολουθείς να υπάρχεις μέσα μου,
πλατωνικός στην εγκάρδια αγάπη
θρυμμάτισμα κάθε ονείρου,
στρίμωγμα της ψυχής ως ενοχή,
κλείσιμο και στην έξοδο κινδύνου. 

Συνεχίζεις να είσαι εντός μου
ως ιδέα, ως κτίσμα, ως μπιενάλε,

“Του Φιόρου και του Μισεμού”

Share

“Του Φιόρου και του Μισεμού”, της Διονυσίας Μούσουρα

Γράφει η Μίνα Ταβουλάρη.

Η πρώτη φορά που “άκουσα” για τη συγγραφέα Διονυσία Μούσουρα, ήταν το 2015. Είχε παραχωρήσει τότε, μια εξαιρετική συνέντευξη για το ένθετο “Τέχνης Λόγια”, το οποίο κυκλοφορούσε με την εφημερίδα ” Ημέρα της Ζάκυνθος”, στην καλή συνάδελφο και φίλη Katerina Demeti! Δυό χρόνια μετά, έχω την τιμή να τη φιλοξενώ στη σελίδα μας!

Χρειάστηκε μόλις, μια εβδομάδα για να διαβάσω το βιβλίο της με τίτλο “Του Φιόρου και του Μισεμού”, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους. Πρόκειται για συλλογή διηγημάτων που έχουν ένα κοινό χαρακτητιστικό. Κάποια ολόκληρα, κάποια σε μεγάλο μέρος τους, δεν αποτελούν μυθοπλασία αλλά πραγματικότητα!