Ελληνικός Κινηματογράφος στην Αυστραλία

Share

“Με τον Ελληνικό Κινηματογράφο στην Αυστραλία – Πίσω από τις προβολές”

Σήμερα, 10-10-10 και ώρα 3.00 μ.μ. παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Παναγιώτη Γιαννούδη στην γεμάτη αίθουσα του Westgarth Theatre στη Μελβούρνη, που βρίσκεται στο High Street, Northcote. Η αίθουσα, χωρητικότητας 400 περίπου θέσεων, έφερε μνήμες σε όλους τους συνδαιτημόνες για τα χρόνια εκείνα που σημάδεψαν την ιστορία της προβολής του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία, όταν ο Παναγιώτης Γιαννούδης, ο Στάθης Ραυτόπουλος και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να δημιουργήσουν τη μοναδική ιστορία την οποία καλύπτει άριστα το συγκεκριμένο βιβλίο.

ο καθηγητής κύριος Μίμης Σοφοκλέους κατά την ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου

Την παρουσίαση έκανε ο καθηγητής από την Κύπρο κύριος Μίμης Σοφοκλέους ο οποίος έδωσε άριστα δέκα στο συγγραφέα, για την επίπονη και χρονοβόρα εργασία του των 20 χρόνων στη συγκέντρωση των στοιχείων τα οποία κοσμούν το εικονογραφιμένο βιβλίο με το χοντρό εξώφυλλο των 256 σελίδων.

Ο Παναγιώτης Γιαννούδης στην παρουσίαση του βιβλίου του

Ο καθηγητής Μίμης Σοφοκλέους είπε ότι η ιστορία του κινηματογράφου βασίζεται σ’ ένα ψέμα, το οποίο τελικά προσφέρει μια αλήθεια την αλήθεια της ζωής και της βιοπάλης. Μια αλήθεια η οποία για να συγκεντρωθεί και να γίνει το μοναδικό βιβλίο που καλύπτει την πτυχή της ιστορίας αυτής της εγκατάστασης των Ελλήνων στην Αυστραλία πήρε αρκετό καιρό, όμως τελικά κόσμισε τη δημιουργία μιας παροικίας που συνεχώς κινείται και προοδεύει.

Στην παρουσίαση μίλησαν δυο από τα παιδιά του συγγραφέα, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σπύρος Κοροσίδης καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος κατασυγκινημένος πήρε πέντε λεπτά από τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα να συνέλθει και να ευχαριστήσει τους συνεργούς του, την οικογένειά τους και όλους τους παρευρισκόμενους.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε δυο διαφορετικά έντυπα είναι ένα αξιόλογο κόσμημα και μια μαρτυρία της αγάπης των ομογενών για την πατρίδα της καταγωγής τους στην ξένη.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι μερικές από αυτές που τραβήξαμε για ιστορικούς λόγους, από άτομα που έγραψαν ιστορία στο χώρο αυτό και που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτό που πίστεψαν ότι αξίζει.


Καιρός πλέον να κυκλοφορήσει κι ένα αξιόλογο βιβλίο για την ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου στην Αυστραλία. Ποιος άλλος να το γράψει εκτός ενός από τους λιγοστούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους και υποστήριξαν οικονομικά την προβολή ελληνικών ταινιών στην Αυστραλία, ο κύριος Παναγιώτης Γιαννούδης, επιχειρηματίας, πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας για 18 χρόνια, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (Σ.Ε.Κ.Α.) για 26 χρόνια, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων για 18 χρόνια.

 

Ο Παναγιώτης Γιαννούδης, οι τέως Στάθης Ραυτόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Χρήστος Λούης, υπήρξαν πρωτοπόροι στην προώθηση των Ελληνικών ταινιών ως επιχειρηματίες, περισσότερο στη Μελβούρνη. Αυτοί συνεργάστηκαν με τους Ανδρέα Κατωπόδη, Θεόδωρο Κανελλόπουλο, Μιχάλη Ιωάννου Φώτη Χατζηπαυλίδη, Κώστα Βραχνά Ευάγγελο Τέρπενο, Διονύση Λουράντο, Δημήτρη Γεωργίου, Βασίλη Φλωριά, Jim Gragie, στους οποίος και αφιερώνει το βιβλίο ο συγγραφέας.

Το βιβλίο πρόκειται να εκδοθεί και στην Αγγλική γλώσσα εξ’ ολοκλήρου σύντομα, όπως μαρτυρεί ο συγγραφέας,  αλλά εδώ παρουσιάζουμε την έκδοση στην Ελληνική ελπίζοντας μελλοντικά πως θα έχουμε και το Αγγλικό έντυπο για να το προωθήσουμε μέσα από τις σελίδες της Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς.

Γράφει, λοιπόν, ο κ. Παναγιώτης Γιαννούδης στον Πρόλογο του βιβλίου:

“… Εγώ, ένα φτωχόπαιδο από το χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού της Κύπρου, βρέθηκα το 1948 στην τρικυμισμένη κοινωνία της Λεμεσού, μικρός, άβγαλτος, ντροπαλός, αλλά με όνειρα κι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Εκείνες οι δεκαετίες είναι η εποχή που το σινεμά έφερνε στις οθόνες έναν καινούριο κόσμο, που μάγευε τους πάντες και με μάγεψε κι εμένα. Έτσι, όταν αργότερα, το 1956 βρέθηκα στη Μελβούρνη, συνέχισα εκείνο που έμαθα στα σινεμά της Λεμεσού.

Εκεί στην Αυστραλία, εργάστηκα, έκανα οικογένεια, δραστηριοποιήθηκα στα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα της ευρύτερης ελληνικής παροικίας κι αυτά θα ήθελα να τα κλείσω τώρα στο βιβλίο αυτό. Θέτω, κυρίως, ερωτήματα για το πώς μεγάλωσε, πώς εξελίχθηκε αλλά και πώς “έσβησε” φυσιολογικά ο κινηματογράφος στην Αυστραλία αφού έκανε τη δική του προσφορά στην εξέλιξη της παροικίας…”

Εδώ προσφέρουμε στους αναγνώστες της Διασπορικής ένα μικρό αφιέρωμα στο βιβλίο του των 256 σελίδων μεγέθους Α4 περίπου, με σκληρό εξώφυλλο και όμορφα παρουσιαζόμενο περιεχόμενο.

Το βιβλίο επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει στη Μελβούρνη ο καθηγητής και γνωστός Πανεπιστημιακός, ειδικός σύμβουλος για την ανάπτυξη της νέας Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, διευθυντής του Παττίχειου Ιστορικού Αρχείου στο Μουσείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού, Συντονιστής του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μίμης Σοφοκλέους.

Την εκδήλωση αυτή διοργανώνει η ΑΧΕΠΑ Βικτωρίας με την στήριξη του κυβερνητικού πολυπολιτιστικού οργανισμού Βικτώριας Victorian Multicultural Commission.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *