Share

Στη σελίδα αυτή η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά επιθυμεί να συμπεριλάβει άτομα της ομογένειας της Αυστραλίας τα οποία είχαν μια ανεπανάληπτη συμβολή στην προώθηση του Ελληνικού Πνεύματος, των Γραμμάτων και του Ελληνικού Πολιτισμού στους Αντίποδες. Τα άτομα αυτά σημείωσαν μια σημαντικότατη πορεία με αυταπάρνηση και μεθοδικότητα για πολλές δεκάδες χρόνια.

Η σελίδα αυτή δεν περιέχει άτομα τα οποία εργάστηκαν για προσωπικούς λόγους ή σημείωσαν μια πρόοδο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και κατόπιν απεδείχθη ότι οι ενέργειές τους ήταν όχι μόνον βραχύχρονες αλλά και υποκινούντο από κάποιο συμφέρον. Εδώ θα βρείτε άτομα τα οποία προσέφεραν μια ολόκληρη ζωή στην πρόοδο της κοινωνίας στην οποία ζούσαν, στην πρόοδο των Ελληνικών Γραμμάτων, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τις διαθέσεις τους που δεν ήταν άλλο από αγνές και πήγαζαν από καθαρή συνείδηση και δίψα για πραγματική πρόοδο. Εδώ βρίσκονται οι μεγιστάνες του Ελληνισμού της Αυστραλίας του 20ου και 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ πιστεύουμε πως άλλοι εργάζονταν και εργάζονται επίπονα και άλλοι λαμβάνουν τις τιμές που δεν τις αξίζουν.

Σημειώνεται αυτό γιατί κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί άτομα στην Ελλάδα, είτε λέγονται καθηγητές πανεπιστημίων, είτε επιχειρηματίες, τα οποία υποστήριζαν ότι αντιπροσώπευαν την ομογένεια των αντιπόδων, εμφανίστηκαν άτομα τα οποία παρουσίαζαν τον εαυτό τους σαν το πρόσωπο των Ελλήνων της Αυστραλίας και έλαβαν τιμές από το ελληνικό δημόσιο. Πιστεύουμε όμως ότι μόνον αυτά είναι τα άτομα που στην πράξη αντιπροσώπευαν την Ελλάδα επάξια, είχαν μια απαράμιλλη προσφορά στην ξένη και ο Ελληνισμός απανταχού γης έχει υποχρέωση να τα τιμήσει.

Γι’ αυτό αν ακούτε κύριοι της Ακαδημίας Αθηνών, των διαδοχικών κυβερνήσεων της γενέτειρας, των οργανισμών του δημοσίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, των υπουργείων και υπηρεσιών της κυβέρνησης, του Προεδρικού Μεγάρου, της Βουλής των Ελλήνων, του Πολυτεχνίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άλλων υπεύθυνων υπηρεσιών, που κατά καιρούς τιμήσατε ή όχι ελληνικής καταγωγής ομογενείς, αν δεν τιμήσατε κανέναν απ’ αυτά τα άτομα τότε δεν τιμήσατε κανέναν…

Η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά προσφέρει ένα βήμα σ’ αυτούς τους μεγιστάνες της ελληνικής ψυχής, μια ελάχιστη προσφορά μπρος σ’ αυτά που κατόρθωσαν και είναι αυτό που πιστεύουμε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, είναι αυτό που θα έπρεπε να γίνει πριν από χρόνια. Έστω όμως και στην ύστατη αυτή στιγμή ας προσέξουμε τη δραστηριότητα και διορατικότητα που διέκρινε το έργο τους και η ζωή τους ας παραμείνει μάθημα για τις επόμενες γενεές.

Τους ευχαριστούμε γιατί δίχως αυτούς η πορεία της Ελληνικής Παροικίας των Αντιπόδων θα ήταν πολύ φτωχότερη και κατά πολύ λιγότερο σημαντική. Υπάρχουν κι άλλοι ανάμεσά μας που πρέπει να σημειώσουμε το έργο τους, δώστε μας όμως το χρόνο και θα το πετύχουμε. Η ιστορία είναι ο πραγματικός κριτής. Γι’ αυτό είναι και λίγοι αυτοί που προβάλλονται εδώ.

Ίων Δραγούμης

Ίων Δραγούμης, διανοούμενος, πολιτικός ιδεολόγος, εθνικιστής

 

©Πιπίνα Έλλη (Dr Pipina D. Elles)
από τον ανέκδοτο Τόμο Δ’ της σειράς Μελέτες

 

Εισαγωγή – Βιογραφικό Σημείωμα

Το θέμα προς διαπραγμάτευση, αφορά τον διανοούμενο και πολιτικό, ιδεολόγο:...Read More »


Διαμάχη Πολυλά-Ζαμπέλιου

Η διαμάχη Πολυλά-Ζαμπέλιου
για το έργο του Σολωμού
στο ρομαντικό πλαίσιο
(αισθητικό, ιστορικό πλαίσιο).

Δρ. Πιπίνα Δ. Έλλη
(Σεπτέμβριος, 1997, Σύδνεϋ)

Εισαγωγή

Η σοβαρή μελέτη του έργου του Διονύσιου Σολωμού εγκαινιάζεται τον Ιανουάριο...Read More »


Ιάκωβος Πολυλάς

Ιάκωβος Πολυλάς, ο ένθερμος υποστηρικτής του Διονύσιου Σολωμού

Πιπίνα Δ.Έλλη
(Dr Pipina D. Elles)
Απόσπασμα από την μελέτη,
Η διαμάχη του Πολυλά-Ζαμπέλιου
για το έργο του Σολωμού στο ρομαντικό πλαίσιο
(Μελέτες Τόμος...Read More »


Ο Άγνωστος Καποδίστριας

«Στις δύσκολες στιγμές οι μόνοι μας σύμμαχοι είναι οι πρόγονοί μας»

Το  κείμενο  που ακολουθεί μού προώθησε ο αγαπητός, φίλος
κ. Ιωάννης Ταγωνίδης, πιλότος Πολιτ. Αεροπορίας,
για να συμπεριληφθεί στο αφιέρωμα της «Διασπορικής»Read More »

Ιωάννης Καποδίστριας και Ρωξάνδρα Στούρτζα

Τζένη Κουφοπούλου

Η διεθνής βιβλιογραφία για την επιστημονική, τη διπλωματική και πολιτική δραστηριότητα του Ιωάννη Καποδίστρια είναι τεράστια. Για τον άνθρωπο Καποδίστρια όμως, τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ελάχιστα και ελλιπή. Στην ξένη μάλιστα βιβλιογραφία...Read More »


Ο Καποδίστριας στον Πόρο

Ο Καποδίστριας έρχεται στο νησί μας.
Η αξιοποίηση της Ι. Μονής

Ιωάννης Καποδίστριας (φωτο Βικιπεδία)

 

Μνεία σε έναν αείμνηστο. Μνεία στον Κυβερνήτη Καποδίστρια, και στη ζωή και τη δράση...Read More »


Dr George Kanarakis

Share

GEORGE KANARAKIS, OAM
B.A. (Athens), M.A. (Indiana), Ph.D. (Athens), Hon.D.Litt. (Charles Sturt)
School of Humanities and Social Sciences
Charles Sturt University

 

Dr George Kanarakis is an Adjunct Professor at Charles Sturt University, Australia....Read More »


Δημήτρης Ευστρατιάδης

Ο Δημήτρης (Τάκης) Ευστρατιάδης, OAM, γεννήθηκε το 1935 στο Πορτ Σάιτ της Αιγύπτου και μετανάστεψε στην Αυστραλία το 1954. Μια σημαντικότατη πορεία δράσης έξι δεκαετιών στα δεδομένα της παροικιακής μας εγκατάστασης. Άτομα σαν τον Δ.Ε. με...Read More »


Αλέκος Ν. Αγγελίδης

Εργοβιογραφικό

Γεννήθηκε στο Κίτρος της Πιερίας, στο χωριό που είναι η συνέχεια της ονομαστής και ένδοξης αρχαίας Πύδνας. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια φοίτησε...Read More »


Γιώργος Καναράκης

Καθηγητής Γιώργος Καναράκης Ο.Α.Μ.

Πτυχίο (Παν/μιο Αθηνών), M.A. (Παν/μιο Indiana, ΗΠΑ), δ.Φ. (Παν/μιο Αθηνών), Hon.D.Litt. (Παν/μιο Charles Sturt, Αυστραλία)

Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Charles Sturt

Αυστραλία

Ο Γιώργος Καναράκης από τον Πειραιά είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt...Read More »1 thought on “Επιφανείς Ομογενείς της Αυστραλίας”

  1. Αγαπητέ Ιάκωβε, καλησπέρα από το Σύδνεϋ… Επ’ευκαιρεία της θλιβερής περιόδου των Παθών της Μ.Εβδομάδας, που μας οδηγεί στην τελευταία φάση της, την Λαμπρή Ανάσταση του Κυρίου, εύχομαι σε σένα, στην οικογένειά σου και σε όλους τους Έλληνες, απανταχού, Χρόνια Πολλά και με Υγεία να γιορτάσουμε όλοι την Ανάσταση του Κυρίου! Και ει ο Θεός Βούλεται -συν ταις Βουλαίς των Ελλήνων- ας γιορτάσουμε παράλληλα και την Ανάσταση της πατρίδας μας, από τον κυκεώνα στον οποίο έχει βυθιστεί και παραδέρνει!

    Υγ. Ας μου επιτραπεί να προσθέσω, ότι οι προσπάθειές σου μέσω της Διασπορικής και οι προσπάθειες όλων μας -εν γένει- θέλω να πιστεύω ότι ευδοκιμούν καθώς οι άνθρωποι που μας ακολουθούν -αν και πιθανόν είναι λίγοι- γνωρίζουν ότι φυλάμε τα τείχη του Ελληνισμού στον απέραντο Πλανήτη μας, που όμως μικραίνει και γίνεται ευαίσθητος, όταν οι φωνές μας κατατίθενται ΕΔΏ η και αλλού, μέσω του ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ! Να είστε καλά όλοι εσείς οι οποίοι βοηθάτε εμάς τους Έλληνες απανταχού, ως προς την γνωστοποίηση των αγωνιωδών φωνών μας! Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είμαστε ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ!
    Πιπίνα Δ. Έλλη

Leave a Reply