Χρήστος Ν. Φίφης

Share

Ο Χρήστος Ν. Φίφης πρωτοδημοσίευσε δύο ποιητικές συλλογές το 1963 στην Αθήνα. Το 1965 μετανάστευσε στην Αυστραλία. Το 1972 δημοσίευσε στη Μελβούρνη τη συλλογή Βιολέτα. Κατά καιρούς δημοσίευσε ποιήματα σε διάφορα έντυπα στην Ελλάδα και την Αυστραλία.

Παράλληλα με την εργασία του σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης και Νεοελληνική Φιλολογία στα πανεπιστήμια της Νέας Αγγλίας στο Armidale της Νέας Νότιας Ουαλίας, και της Μελβούρνης.

Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής του, στο πανεπιστήμιο La Trobe, ήταν: “Navigating through the Generations. History of the Greek Orthodox Community of Melbourne and Victoria, 1897 – 2008”.

Μεταξύ 1973 – 1974 ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών και Πτυχιούχων Μελβούρνης. Υπήρξε μέλος του ιδρυτικού προσωπικού του Προγράμματος Διερμηνέων και Μεταφραστών που δημιουργήθηκε στο RMIT της Μελβούρνης το 1975 όπου δίδαξε ως Λέκτορας Νέων Ελληνικών από το 1975 ως το 1981. To 1982 ο κλάδος Διερμηνέων και Μεταφραστών μεταφέρθηκε στο VICTORIA COLLEGE της Μελβούρνης στο οποίο δίδαξε επίσης ως το 1986. Το 1987 διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής Νέων Ελληνικών και Διευθυντής του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Τον Ιανουάριο του 2005 αφυπηρέτησε από την ενεργό διδασκαλία και τώρα είναι Honorary Research Associate του Πανεπιστημίου La Trobe.

Ο Δρ Χρήστος Ν. Φίφης έχει επιμεληθεί τη συγκέντρωση και έκδοση των ποιημάτων του Νίκου Νινολάκη, “Αργοναύτης του Νότου”, το 1986. Το 2009 έχει επίσης επιμεληθεί σε συνεργασία με τη Μαρία Ηροδότου και το Θανάση Σπηλιά και το περιοδικό ΠΑΡΟΥΣΙΑ της Αθήνας, ένα ειδικό αφιέρωμα για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, με μια σύντομη Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης στην Αυστραλία.

Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, τόμους πρακτικών συνεδρίων και κεφάλαια σε άλλους συλλογικούς τόμους για το έργο του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, της Ζωής Καρέλλη, του Γιώργου Βαφόπουλου, του Θανάση Παπαθανασόπουλου, του Δημήτρη Τσαλουμά, του Αριστείδη Παραδείση, για το έργο άλλων ελληνοαυστραλών συγγραφέων και την Ελληνοαυστραλιανή λογοτεχνία, για θέματα της Ελληνομάθειας στην Αυστραλία και ζητήματα της Ελληνοαυστραλιανής παροικίας