Διονυσία Μούσουρα

Share

Η Διονυσία γεννήθηκε το 1940 στη Ζάκυνθο, δευτερότοκη κόρη των παπά Σπύρου Μούσουρα και της Χρυσής. Ο παπάς ήταν των γραμμάτων κι η παπαδιά των αποφάσεων. Το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο βιβλία, βιβλία σε όλα τα δωμάτια. Τελείωσε το, οκτατάξιο τότε, Γυμνάσιο στο μικρό της Νησί και στο μεγάλο Νησί, την Αυστραλία, που μετανάστευσε με την οικογένεια της το 1967, σπούδασε Διερμηνεία/Μετάφραση στο Πανεπιστήμιο RMIT. Μετά το πέρας των σπουδών της, ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική Διερμηνεία, τομέα στον οποίο εργάζεται μέχρι σήμερα. 
Για δεκαετίες, ήταν μία από τους επίσημους Μεταφραστές των περισσότερων Ομοσπονδιακών και Πολιτειακών Υπουργείων της Αυστραλίας. Παράλληλα, έκανε ειδικές σπουδές στο Καρκινικό Συμβούλιο Αυστραλίας και στην Υπηρεσία Διαβητικών Αυστραλίας, όπου απεφοίτησε ως Επιμορφωτική Σύμβουλος. Υπό αυτήν την ιδιότητα, δίνει διαλέξεις στην Αγγλική κι Ελληνική γλώσσα, για ό,τι αφορά τον Καρκίνο και το Διαβήτη. Δίδαξε για πολλά χρόνια Νεοελληνικά, στα απογευματινά Παροικιακά Σχολεία της Μελβούρνης και στα Σαββατιανά Πολυγλωσσικά Σχολεία του Υπουργείου Παιδείας Αυστραλίας. Γράφει από νεαρή ηλικία. Έχει ανθολογηθεί σε Αυστραλία, Ελλάδα, Αμερική. Πολλά από τα έργα της και τα βιβλία της, έχουν τύχει διακρίσεων σε Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε αυτές τις χώρες.

Δημοσιεύονται έργα της, σε ηλεκτρονικά περιοδικά σε Ελλάδα, Αυστραλία και Καναδά. Η Ζάκυνθος, όμως, την ακολουθεί καθώς <<η Καβαφική Πόλις ακολουθεί τους πολίτες της παντού>> (Μ. Σοφοκλέους)
Έργα της – Ποίηση 

  • Σκυφτές Ανεμώνες, Τετραλογία, Εκδόσεις Ναυτίλος, Μελβούρνη, 1996
  • Εν τη Πόλει της Μελβούρνης, με Αγγλικό τίτλο Words and Memories in Melbourne, δίγλωσσο Εκδόσεις Τσώνη 2007

Πεζογραφία

  • Ο Κραταιός Νόστος, εκδόσεις Πανεπιστημίου RMIT, Greek-Australian Archives Publications, 2007
  • Εκ Φιόρε και εξ Αντιπόδων, Εκδόσεις Τσώνη, Μελβούρνη, 2005
  • Του Φιόρου και του Μισεμού, Εκδόσεις Περίπλους, Αθήνα, 2013
  • Δύο Στεφάνια κι ένα δαχτυλίδι, Εκδόσεις Περίπλους, Αθήνα, 2014
  • Γνεφολογήματα, Εκδόσεις Περίπλους, Αθήνα, 2014
  • Ταξίδια που δεν τελείωσαν, Εκδόσεις Ναυτίλος 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.